Rundt i verden i 60 år

Komplet liste over alle mine udlandsrejser

Tekst: Erik Pontoppidan

Fotos: Alle undtagen dem af mig selv: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Læs mine illustrerede rejseartikler på dansk om alverdens lande ved at klikke HER
Read my illustrated articles in English about travelling and trekking all over the world by clicking HERE





På ørkensafari i det sydlige Algeriet i marts 2017.


For nylig fik jeg den skøre ide at lave en komplet liste over alle mine udlandsrejser.

Det viste sig at være lidt af et projekt! Da jeg begyndte på listen gik det op for mig, hvor mange steder jeg egentlig har været. Og jeg blev også hurtigt klar over, at hvis listen overhovedet skulle laves færdig, kunne det kun blive i skemaform med ultrakorte kommentarer.

Men listen blev færdig. Den medtager alle mine rejser til udlandet med undtagelse af korte svipture og forlængede week-ender til Oslo, Sydsverige og lignende. Det eneste på listen, som ikke har noget at gøre med udlandsrejser, er opholdet på Askov Højskole 1973 / 74. Det er taget med fordi det var en oplevelse, som fuldt ud kan måle sig med selv de mest eksotiske ekspeditioner!

En del af rejserne har jeg foretaget alene, mens jeg på andre har været sammen med mine kærester, venner, min familie eller har været deltager i tilfældige grupper. Det har naturligvis stor betydning for rejsernes udfald hvem man er sammen med, og generelt har jeg aldrig haft noget imod at rejse alene. Det giver en langt mere intens kontakt med den lokale befolkning, og man har antennerne ude på en helt anden måde, end hvis man er sammen med andre. Dertil kommer, at det er en meget lærerig oplevelse at blive sat af helt alene i en fjern afkrog af verden helt løsrevet fra de vante og trygge rammer.

Jeg bliver tit spurgt om hvilken rejse, der var den allerbedste, eller hvilket land, jeg holder allermest af. Hvad det første angår er det næsten umuligt at svare på, for en god rejse er en kombination af mange forskellige ting. Det kan f.eks. være ens humør, de mennesker, man møder undervejs, hvor man er i sit liv, hvilke behov og ønsker, man har lige nu, og meget andet. Det spiller også en rolle hvor meget man har rejst i forvejen og hvor meget af verden, man allerede HAR set. F.eks. var min første trekkingtur i Himalaya en helt unik oplevelse, som aldrig kan gentages, og det samme gælder i øvrigt den oplevelse, jeg havde, da jeg på min allerførste udlandsrejse til Norditalien oplevede Alperne fra kupévinduet i min sovevogn. Det nærmeste jeg kan komme svaret på spørgsmålet om min bedste rejse er nok artiklen "Mine 10 bedste trekkingture". Jeg skrev den til tidsskriftet "Globen", som er medlemsbladet for De Berejstes Klub.

Jeg bliver også tit spurgt om hvordan jeg dog har fået råd til at rejse så meget, som jeg har gjort gennem årene. Mit svar er meget enkelt, men det lyder måske umiddelbart lidt arrogant: Det er et spørgsmål om prioritering, eller sagt på en anden måde: Det, man virkelig brænder for her i livet, vil man ofte kunne få råd til, med mindre det da falder helt uden for ens økonomiske rammer. Hvis en ven eller en kollega fortæller, at han har fået indrettet et nyt køkken til 100.000 kroner, vil de fleste reagere positivt og svare, at "det lyder da lækkert, og til lykke med det". Hvis man derimod fortæller, at man skal på vandretur i Nepal, og at det koster 20.000 kroner, vil reaktionen ofte være: "Det må jeg nok sige, du må ha råd til det!". Vores ønsker og drømme er meget forskellige, men de fleste har lettest ved at acceptere udgifter, som skaber materielle værdier, der kan omsættes til penge, når man har brug for det.

Listen medtager mine rejser fra 1959 og bliver naturligvis løbende ajourført. Rejsene er alle sammen beskrevet meget kort nedenfor, og du kan finde uddybende beskrivelser og billeder ved at klikke på de links, jeg har lavet i teksten.



  • Sommeren 1959: Togrejse til Ventimiglia i Norditalien med mine forældre og min farmor i ca. 3 uger. Min allerførste udlandsrejse lige bortset fra Helsingborg og Landskrona!

  • Sommeren 1962: Flyrejse til Norditalien i 2 uger. Boede 1 uge i landsbyen Macugnaga ved Monte Rosa og 1 uge i Lugano i Schweiz.

  • Sommeren 1964: Flyrejse til Rom og Sorrento i 2 uger.


    Afgang fra Roms lufthavn mod Kastrup i sommeren 1964. Det er mig med brillerne i forgrunden.
    Op til slutningen af 1960-erne var det propelfly, som transporterede chartergæsterne ud i verden - som på dette billede, der viser en af Tjæreborg-præstens gode gamle DC-6'ere parat til afgang.
    Foto: Oda Pontoppidan.


  • Efteråret 1965: Flyrejse til Mallorca i 1 uge.

  • Sommeren 1966: Flyrejse til Paris i 1 uge. Boede på et lille hotel i Latiner-kvarteret.

  • Januar / februar 1967: Flyrejse til Tenerife (De Kanariske Øer) i 1 uge. Besteg Spaniens højeste bjerg Pico de Teide.

  • Sommeren 1967: Vandretur fra hytte til hytte i de østrigske alper (Salzburger Kalkalpen) i ca. 2 uger med en gruppe organiseret af et østrigsk rejsebureau. Efter turen tog to af os med den østrigske turleder til Wien og boede et par dage hos hendes familie.

  • Sommeren 1968: Vandre -og klatretur fra hytte til hytte i de østrigske alper (Hohe Tauern) i ca. 2 uger med en gruppe organiseret af et østrigsk rejsebureau. Besteg blandt andet Østrigs højeste bjerg Grossglockner. Efter turen mødte jeg min mor i Innsbruck og tog med hende til Firenze i ca. 10 dage.

  • Februar - maj 69: Tur til Indien og Nepal over land med tog og bus gennem Mellem -og Fjernøsten ad "The Hippie Trail" fra Københavns Hovedbanegård ad ruten Berlin – Prag – Budapest – Beograd – Sofia – IstanbulErzurum – Tabriz – Teheran – Mashad – Herat – Kandahar – Kabul – Peshawar Ferozepore – Delhi – Agra - Benares – Patna - Kathmandu. Vandrede i Himalaya i 2 områder: Dels på en rundtur til Gosainkund-søerne nord for Kathmandu-dalen, dels ad "The Jomosom trail" fra Pokhara op mellem Dhaulagiri og Annapurna til landsbyen Jomosom. Rejste desuden rundt i Indien (Delhi, Benares, Bombay, med flere). Fløj fra Bombay til Teheran og tog tilbage til Danmark over land fra Teheran. Turen varede ca. 3 1/2 måned.




    Gadebillede fra det centrale Kabul, Afghanistan, i foråret 1969.





    Gadebillede fra det centrale Kathmandu, Nepal, i foråret 1969.



    Jeg har været på utallige trekkingture, men sjældent har belønningen for en bestigning været større, end da jeg i foråret 1969 stod på på denne bjergryg ved Gosainkund-søerne nord for Kathmandudalen i cirka. 4.800 meters højde. Ikke en vind rørte sig, og det var fuldkommen skyfrit. Man kunne se langt ind i Tibet, og i den krystalklare luft øjnedes et utal af bjergtinder - fra Annapurna-massivet i vest 150 kilometer borte, til Langtang-massivet i øst. Til højre for mig på billedet ses Langtang-massivet (7.250 meter). De mange toppe i baggrunden til venstre ligger i Tibet.


  • Sensommeren 69: Vandretur fra hytte til hytte i Jotunheimen (Norge) med start i hytten Torfinnsbu ved Bygdin og slutsted i Gjuvashytta.

  • Sommeren 1970: Med fly til Madrid og derfra på stop tilbage til Danmark gennem Spanien - Frankrig - Belgien - Holland - Tyskland. Turen varede ca. 1 måned. Undervejs gjorde jeg blandt andet ophold i Pyrenæerne og var på flere mindre vandreture i blandt andet Andorra og Cirque de Gavarnie. Besteg Pic du Midi d'Ossau (2.885 meter).

  • Maj 1971: Studierejse med fly til Moskva og Leningrad i ca. 1 uge med Danmarks Biblioteksskole.

  • Sommeren 1971: Med tog til Milano og derfra på vandretur i Alperne i området omkring Monte Rosa - Matterhorn - Mont Blanc. Startede vandringen i landsbyen Macugnaga i Italien (ved Monte Rosa) og vandrede mange steder i området. Tog dernæst til Courmayeur og vandrede rundt om Mont Blanc fra hytte til hytte (Tour de Mont Blanc) på ca.10 dage. Fortsatte rejsen med ophold i en arbejdslejr organiseret af Mellemfolkeligt Samvirke i det sydlige Schweiz i nærheden af byen Brig, hvor vi byggede en vej mellem 2 landsbyer.

  • Foråret 1972: Første ophold i ca. 2 måneder i Kibbutz Cabri (Kibbutz Kabri) i det nordlige Israel ca. 5 km fra Nahariya. Under opholdet fik jeg tid til at rejse rundt i hele landet.

  • Sommeren 1972: Ophold i ca. 2 måneder i Østafrika. Blev sendt derned gennem Mellemfolkeligt Samvirke som deltager i en arbejdslejr i 2 landsbyer ved Viktoriasøen i Kenya nær byen Kisumu. I perioden mellem de to lejre rejste jeg rundt i Kenya og Tanzania. Besteg blandt andet Kilimanjaro og besøgte Mombasa og øen Lamu mod nord. Efter lejrene rejste jeg alene til Uganda og vandrede i Ruwenzori-bjergene.
    På hjemrejsen fra Afrika stod jeg af flyet i Athen og rejste rundt ca. 14 dage i det græske øhav (Kreta og Santorini).


    Efter arbejdslejren i Kenya tog jeg alene til Uganda, hvor jeg vandrede rundt i Ruwenzoribjergene i en uges tid. Det er et af de mest særprægede bjergområder i verden, og bortset fra deres utilgængelighed ville de være et ideelt sted, hvis man skulle lave endnu en film om fortidens dinosaurer.
    Billedet her er taget under opstigningen mod Scott Elliot-passet (4.500 meter). Bjerget i baggrunden er Mount Speke (5.035 meter). Det er mærkeligt at forestille sig, at sneen på disse meget høje bjerge er en af Nilens kilder.


  • Foråret 1973: Ca. 14 dage i Storbritannien. Fløj til London og tog på stop rundt i landet. Besøgte blandt andet Wales (besteg Snowdon) og Lake District. Sejlede hjem til Danmark fra Newcastle.

  • Sommeren 1973: Var med på Dansk Bjergklubs og Dansk Fjeldvandrerklubs ekspedition til Østgrønland i Ammassalik-området i ca. 1 måned. Etablerede en basislejr i bunden af en af fjordene nær Solport-gletscheren og foretog mange vandreture med telt herfra, blandt andet ud til Sermilik-fjorden.


    På ekspedition i Østgrønland, sommeren 1973.
    Turen var arrangeret af Dansk Bjergklub og Dansk Fjeldvandrerklub i fællesskab, og vi fordelte os i 3 grupper med forskellige basislejre. Fra Ammassalik blev vores gruppe sejlet ind i bunden af en ubeboet, dyb fjord, hvor vi oprettede en basislejr og foretog gedigne vandreture med fuld oppakning i cirka 3 uger. Der var hverken veje eller stier i området, så man kunne med god ret kalde det en ekspedition. Vi medbragte rygsække med fuld oppakning på turene inklusiv telt, sovepose og stormkøkken, kæmpede os over stenede bjergpas, blokmarker og gletchere og fik nogle fantastiske naturoplevelser, især i området omkring Sermilikfjorden med masser af isbjerge.
    På billedet til højre sidder jeg på enn bjergtop ved Sermilikfjorden, som jeg besteg sammen med seismologen og jordskælvseksperten Erik Hjortenberg. Det har ligget i mange år i en arkivkasse hos Erik, og jeg så det først i efteråret 2016. Jeg kan huske, at vi efterlod en tom dåse leverpostej på toppen. Gennem årene har jeg filosoferet meget over, om den (dåsen) ligger der endnu, men i dag er den helt sikkert rustet op!


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Sommer / efterår 1973: Andet ophold på ca. 2 måneder i Kibbutz Cabri (Kibbutz Kabri) i det nordlige Israel. Efter opholdet var jeg på rundtur i 5 dage i Sinai-ørkenen med 4-hjulstrækker med overnatning under åben himmel. Besteg Sinai-bjerget. Måtte flyve til Rom og tage med toget derfra til Danmark, fordi Yom Kippur-krigen udbrød i Israel under mit ophold.

    Mine kibbutz-ophold i Israel i 1972 og 1973 var fantastiske oplevelser.
    Jeg opholdt mig i to perioder på hver cirka to måneder i den samme kibbutz (Kibbutz Kabri), som lå i det nordlige Galilæa cirka 5 kilometer øst for byen Nahariya. Arbejdet bestod i høst af bananer, appelsiner, grapefrugter og avocadoer, og i forhold til mit studium hjemme i Danmark var det befriende i bogstavelig forstand at få jord under neglene!
    I starten af 1970-erne var det politisk korrekt at rejse til Israel, fordi det politiske klima i Mellemøsten var meget forskelligt fra i dag. Et kibbutzophold var dengang en slags dannelsesrejse for mange unge fra hele verden, ikke mindst fra Danmark. Vores indkvartering var meget enkel (de udenlandske frivilliges kvarter blev kaldt "ghettoen"!), men det vigtigste var det gode sociale liv i kibbutzen og de enestående oplevelser, vi fik. Der blev skabt mange venskaber under opholdet, og selv fik jeg et indgående kendskab til Mellemøsten, som jeg har bibeholdt lige siden.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • November 1973 / juni 1974: Ophold 1 år på Askov Højskole som højskoleelev og arbejdende bibliotekar på Askov Højskoles Bibliotek. Deltog i både vinterskolen og sommerskolen.

    Opholdet på Askov i 1973-74 blev en af de lykkeligste perioder i min ungdom. Jeg havde studeret i mange år og rejst rundt i verden, men jeg har aldrig før eller siden haft så gode muligheder for selvudvikling og positiv kontakt med andre mennesker som her. De gamle fag fra min skoletid blev pludselig interessante på en helt anden måde, dels fordi alt var baseret på frivillig interesse, men også fordi det føles langt mere meningsfuldt at tilegne sig viden, når man har større livserfaring. Og samværsformen på højskolen var utrolig givende. At være sammen i mange måneder uden at skulle konkurrere eller leve op til noget gjorde, at man fik stor gensidig respekt og oplevede de bedste sider hos hinanden. Opholdet blev bestemt ikke ringere af, at stort set alle eleverne på skolen var i en søgende periode af deres liv og derfor var meget åbne for samtaler og kontakt med andre. Det var jo især det, man var kommet for.
    Det var på Askov, at jeg for første gang for alvor begyndte at finde min egen identitet og begyndte at tro på mig selv. Omgivet af spændende og inspirerende lærere til dagligt, som tog én alvorligt, og med besøg af kendte foredragsholdere udefra fra tid til anden. Sammen med ca. 170 søgende og åbne mennesker, der primært var kommet for at lære noget om sig selv og hinanden og suge viden til sig på et helt frivilligt grundlag. Med fester og underholdning stort set hver eneste weekend. Med mulighed for at snakke med andre, når man havde lyst, men også for at være alene med sig selv, hvis det var det, man ville.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Sommeren 1974: Vandretur fra hytte til hytte hen over Hardangervidda ad ruten Mogen - Lagarås - Sandhaug - Stavali - Kinsarvik.




    På vandretur med min datters mor i sommeren 1974 fra hytte til hytte hen over Hardangervidda ad ruten Mogen - Lagarås - Sandhaug - Stavali - Kinsarvik.


  • Foråret 1975: Flyrejse 1 uge til Taormina på Sicilien. Besøgte blandt andet en af De Lipariske Øer (Lipari).

  • Sommeren 1975: Vandretur fra hytte til hytte på Kungsleden og i Kebnekaise-området. Startede i Abisko, som vi nåede med toget fra København. Boede et par dage i Stockholm på hjemrejsen.

  • Sommeren 1975: Vandring fra hytte til hytte i Dolomitterne i ca. 2 uger med udgangspunkt i Ortisei (Sankt Ulrich). Vandrede blandt andet forbi Langkofel-gruppen og over Sella-massivet.

  • December 1975: Rundrejse i Egypten i 14 dage (Cairo, Luxor, Aswan). Transporten mellem Cairo - Luxor - Aswan foregik med tog. Ved Cairo besteg jeg Cheopspyramiden.


    I 1975 besteg jeg Kheopspyramiden i Egypten.

    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Foråret 1976: Skiferie i ca. 1 uge på Fefor Højfjeldshotel i Norge.

  • Sommeren 1976: Vandretur med overnatning i hytte og telt på Vestgrønland i Julianehåb / Narsarssuaq-området.

  • Vinter 1976 / 77: Jul og nytår i Egypten som deltager i et sær-arrangement af det daværende Folketurist. Boede det meste af tiden hos sheik Ali Abd El Rasul i hans gæstgiveri på vestbredden ved Luxor. Transporten mellem Cairo og Luxor foregik med tog.

  • Sommeren 1977: Rundtur i Skotland i 2 uger lejet bil med udgangspunkt i Glasgow.

  • December 1977: Tur til Sri Lanka i ca. 3 uger med udgangspunkt i Hikkaduwa. Turen var en charterrejse, men vi tog på egen hånd med bus og tog op i højlandet til blandt andet byen Nuwara Eliya i te-distriktet. Besteg Adam's Peak. Holdt juleaften i Yala National Park i det sydlige Sri Lanka.

  • Sommeren 1978: Første vandretur 1 uge på Madeira. Masser af vandringer.

  • Sommeren 1978: Vandretur i Nord-Finland i ca. 2 1/2 uge på Karhunkieros ("Bjørnestien").

  • Foråret 1979: Anden vandretur 1 uge på Madeira. Masser af vandringer.




    Ferie på øerne Kos og Leros i Grækenland med min datters mor i sommeren 1979.


  • Sommeren 1979: Flyrejse i 2 uger til øerne Leros / Kos i Grækenland.

  • Sommeren 1979: Vandretur i Østrig (Bregenzerwald). Sluttede af med at besøge en østrigsk bekendt i Wien fra vandreturen i 1967.

  • Foråret 1980: Tredje vandretur i 2 uger på Madeira. Vandrede tværs over øen med telt i løbet af 14 dage sammen med udvalgte medlemmer af Dansk Fjeldvandrerklub med mig som turleder.

  • Sommeren 1980: Flyrejse i 2 uger til øen Samos i Grækenland.

  • Foråret 1981: Tur til Kreta i ca. 2 uger. Fløj til Athen og tog med rutebåden fra Piræus til Kreta.Vandrede blandt andet ned gennem Samaria-kløften fra Xylóscalo til Khora Sfakion via landsbyen Loutro.

  • Sommeren 1981: Cykeltur i Sverige med udgangspunkt i Nässjö.

  • Sommeren 1981: Vandretur fra hytte til hytte i ca. 2 uger i Østrig (Lechtaler-Alperne) med udgangspunkt i Sankt Jodoch ved Brennerbanen.

  • Marts 1982: Fjerde vandretur på Madeira i ca. 14 dage. Masser af vandringer + besøg på naboøen Porto Santo.

    Måske er det min gamle kærlighed til Nepal, som har fået mig til at vende tilbage til Madeira gang på gang. Begge steder har nemlig mange fælles træk: De meget dramatiske bjerge, terrassemarker og beboelser på helt utilgængelige steder og en lokal kultur, som stadig lever trods den massive turisme. Og sidst, men allervigtigst: Øen byder på helt fantastiske vandreoplevelser.

    Jeg har til dato (april 2017) besøgt Madeira 7 gange. Hver gang er jeg kommet hjem med et stort mentalt overskud, og min fascination af Madeiras levadaer (et helt fantastisk system af vandingskanaler, som er bygget gennem århundreder) kan ikke udtrykkes bedre end af forfatterne til vandreguiden "Landscapes of Madeira" i serien "Sunflower Books":

    "Our love affair with Madeira really came into blossom with our 'discovery' of the levadas. They never cease to fascinate or inspire us. No matter how tired we may be, to walk beside a levada always refreshes our spirits and brings the bounce back into our steps''.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Maj 1982: Vandretur i Harzen i ca. 1 uge med udgangspunkt i Goslar på en tur arrangeret gennem Dansk Fjeldvandrerklub med mig som turleder.

  • Sommeren 1982: Cykeltur i Sverige med udgangspunkt i Trollhättan.

  • September 1982: Vandretur fra hytte til hytte på Korsika (vandring ad vandreruten GR20, fra Calvi til Vizzavona) i ca. 2 uger. Tog med toget til San Remo og derfra med båd til Calvi på Korsika.

  • Maj / juni 1984: Rundtur i lejet bil i Sydslesvig og Nordtyskland.

  • Juli / aug. 1984: Flyrejse i 1 uge til øen Keffalonia i det græske øhav.

  • Forår 1985: Vandretur med telt til øerne Föhr og Amrum i Sydslesvig med Dansk Fjeldvandrerklub. Vandrede over havbunden mellem øerne ved lavvande.

  • Foråret 1986: Flyrejse til Kreta i 1 uge. Boede i byen Paleochora på Kretas sydkyst. Vandrede blandt andet op gennem Samaria-kløften fra Agia Roumeli til Xylóskalo.

  • Februar 1987: Cykeltur på De Kanariske Øer (Lanzarote og Fuerteventura) i 2 uger. Tog cyklen med Spies-flyet og kørte rundt på de 2 øer.

  • Juni 1987: Flyrejse 1 uge til øen Symi i det græske øhav.

  • Nytår 87 / 88: Vandretur på De Kanariske Øer (La Gomera og La Palma) med 3 venner fra Dansk Fjeldvandrerklub. Holdt nytårsaften i Valle Gran Rey på La Gomera. På La Palma vandrede vi ind i bunden af vulkankrateret Caldera De Taburiente.

  • Sommer 1988: Ølejr i 2 uger med min datter på øen Skyros i det græske øhav. Opholdet var arrangeret af et dansk foretagende, som kaldte sig "Den Græske Ølejr".

  • Sommer 1988: Kørte i bil til Jotunheimen i Norge og deltog i Dansk Fjeldvandrerklubs sommertræf i Jotunheimen nær fjeldhytten Glitterheim.

  • Sommer 1989: Flyrejse til den lillebille ø Telentos (nær Kos) i det græske øhav.

  • Efterår 1989: Vandretur til Kanchenjunga i Østnepal. Fløj til Kathmandu - Biratnagar og startede vandreturen fra landsbyen Hile. Gik op langs Ghunsa-floden til sherpa-landsbyen Ghunsa og videre op til Kanchenjunga base camp (ved Pang Pema). Senere over Lapsang -passet til Yalung-gletcheren og derfra via Yampoudin til Phidim, hvor vi blev afhentet af en bus. Turen var arrangeret af Marco Polo Tours og varede ca. 5 uger.

    Fra vores lange trekkingtur op til Kanchenjunga base camp i det østlige Nepal i efteråret 1989.
    Billedet til venstre er fra den lange tur op gennem den dybe Ghunsa-dal. I midten udsigt til verdens trediehøjeste bjerg Kanchenjunga (8.835 meter) fra basislejren Pang Pema. Til højre udsigt mod Ratong Peak (6.678 meter) kort tid før solnedgang. Passet til højre i billedet fører ind i nabolandet Sikkim.

    I slutningen af 60-erne var jeg på vandretur i Nepal. Rejsen til "Verdens Tag" blev foretaget ad den rute, som senere blev kaldt "The Hippie Trail" over land med tog og bus fra Københavns Hovedbanegård til Nepals hovedstad Kathmandu. Jeg planlagde selv det hele og startede turen en kold februar-aften med Østersø-ekspressen fra Københavns Hovedbanegård mod Gedser og Berlin. Hovedformålet med rejsen var at realisere min drøm om at vandre i Himalaya. Det lykkedes også - og DEN oplevelse kom til at præge mig resten af livet. Siden mit første besøg drømte jeg hele tiden om engang at vende tilbage til Nepal og tage på vandretur igen for at mærke lugtene og lydene og ikke mindst komme tæt på verdens højeste bjerge endnu engang. Et besøg i Himalaya er der nemlig ikke ret mange, der slipper godt fra uden at blive dybt påvirket af de meget stærke indtryk, man får derude.

    I efteråret 1989 - 20 år senere - fik jeg mulighed for at vandre i Nepal igen. Det var dog en ren luksustur sammenlignet med min første rejse, hvor jeg arrangerede det hele selv og stort set levede af ris på de krævende trekkingture. Men også dén tur blev fantastisk spændende. I løbet af cirka 5 uger gik vi op til foden af verdens trediehøjeste bjerg Kanchenjunga i Øst-Nepal.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Påsken 1990: Biltur til Polen. Sejlede til Swinoujscie og kørte til Gdansk og tilbage til Danmark via Rostock i det daværende DDR.

  • Sommer 1990: Flyrejse i en uge til Algarve-kysten (Portimao) i Portugal.

  • Nytår 1991 / 92: Nytår i Poznan i Polen.

  • Marts 1992: Skiferie i 1 uge i Danebu Fjellstue med min datter.

  • Sommer 1992: Vandretur i Schweiz med min datter. Deltog i Dansk Bjergklubs sommertræf med basislejr i Morteratsch nær Sankt Moritz, hvor vi havde basislejr, og foretog mange vandreture derfra.

  • Nytår 92 / 93: Nytår i Prag.

  • April 1993: Flyrejse til Syd-Tunesien (nær Djerba) i 1 uge med blandt andet min datter.

  • Sommer 1993: Biltur / vandreferie i Norge med min datter. Vandrede blandt andet fra Torfinnsbu ved Bygdin til Gjendesheim. Boede 1 uge i Danebu Fjellstue og sluttede af med at køre op til Sognefjorden.




    På vandretur i Jotunheimen i Norge med min datter i sommeren 1993.


  • Oktober 1993: Kameltur i Tunesien i 1 uge med vennene. Red blandt andet på kamel i 3 dage i Sahara nær Douz på en tur ledet af Sahara-spacialisten Hans Mydtskov.

  • Sommeren 1994: Rundrejse i Portugal med min datter. Boede ca. 1 uge i nationalparken Peneda Geres nær landsbyen Cabril. Besøgte Lissabon inden hjemrejsen.

  • Foråret 1995: Rundrejse ca. 1 måned i Indonesien (Bali / Java / Lombok). Besteg Gunung Bromo på Java. Boede blandt andet 3 dage hos skolelæreren Hadji Radiah i landsbyen Lendang Nangka i det centrale Lombok og på Gili Air (en af de 3 bittesmå øer i øgruppen Air Islands) ud for Nordvest-Lombok.

  • Sommer 1995: Rundrejse med rygsæk i Tunesien i 2 uger med min datter. Besøgte blandt andet Tunis, Sidi Bou Said, Sfax, Kerkennah-øerne, Mahdia, Kairouan, med mere).

  • Efterår 1995: Vandretur fra hytte til hytte i det sydlige Jotunheimen med 3 venner fra Dansk Fjeldvandrerklub.

  • Sommeren 1996: Rundrejse i ca. 1 måned med rygsæk i Thailand med min datter. Besøgte blandt andet Chiang Mai, Bangkok, Ko Samui, Ko Pha Ngan og Kanchanaburi. Var på trekking-tur i "den Gyldne Trekant" i området nord for Chiang Mai.

  • Sommeren 1997: Cykeltur i Tjekkiet i ca. 10 dage med min datter i et område ca. 80 km fra Prag, arrangeret af Ruby-rejser.

  • Efterår 1997: Flyrejse i en uge til øen Skopelos i det græske øhav.

  • Juni / okt. 1998: Tog på sabbat-orlov i ca. 4 måneder til Thailand, Indonesien og Australien. Rejste først rundt med min kæreste 3 uger i Thailand (Bangkok, Krabi, Dawn of Happiness, Ko Lanta, Kanchanaburi, med mere). Fløj derfra videre alene til Darwin i Australien, som jeg krydsede fra nord til syd med bus og tog via Alice Springs til Adelaide. Undervejs besøgte jeg Kakadu National Park og de centrale ørkenområder nær Ayers Rock. Fra Adelaide fløj jeg videre til Bali og tilbragte de næste 2 måneder med en rundrejse i Indonesien på øerne Lombok, Sumbawa, Flores, Sulawesi og Java. Besteg Rinjani-bjerget på Lombok. Boede et par dage i Singapore under hjemrejsen.

    En af de flotteste vandreture, jeg har oplevet nogen sinde, er min bestigning af Rinjani-bjerget på øen Lombok i Indonesien.

    Sammen med en gruppe andre backpackere sejlede jeg til Lombok fra øen Flores i en mindre fiskerbåd. Turen tog 4 dage, og undervejs gik vi ind i bugter og i land på øde øer hvor de, der havde lyst, kunne bade og snorkle. Men alene det at sidde og kigge på Sumbawas blå bjerge og de mange andre små og store øer, vi passerede, var en stor oplevelse.

    På den 4. dag dukkede Rinjani-bjergets enorme silhuet op i morgendisen. Bjerget er en ca. 3.700 meter høj vulkan, som ind imellem rører på sig. Nedenunder toppen ligger der en stor sø i cirka 2.000 meters højde i bunden af et kæmpekrater, og inde i midten af dén sø ligger der en mindre vulkankegle. Det er den, som går i udbrud en gang imellem.

    Jeg startede bestigningen fra landsbyen Senarú på nordsiden af bjerget. Stien fører op gennem store bjergskove, hvor det vrimler med nysgerrige aber - så mange, at det til tider var svært at spise frokost og aftensmad i fred og ro! Ved cirka 2.000 meter forsvinder skoven, og længere oppe har man en helt fantastisk udsigt. Fra mit telt over trægrænsen kunne jeg se solen gå ned i et tæt skytæppe, og det eneste, der ragede op over skyerne, var toppene af 2 store vulkaner ovre på naboøen Bali, cirka 100 km borte i luftlinie. Og oppe fra kraterranden (2.650 meter) kunne man se den store kratersø 650 meter nede, med den lille vulkankegle Segara Anak i midten.

    Den følgende dag gik jeg ned til søen i krateret. Det kan kun lade sig gøre ved at følge en meget stejl sti, som klynger sig til kratervæggen. Turen derned og tilbage tager ialt 4-5 timer (650 meter op og ned i over 2.000 meters højde er faktisk ganske meget!). På trods af, at søen ligger så højt oppe, er vandet i den dejlig varmt til en svømmetur på grund af den nærliggende vulkan.

    Bestigningen af Rinjani tager 3 eller 4 dage alt efter, om man vil helt op på toppen eller vil nøjes med at gå op til kratersøen. De fleste hyrer en eller flere bærere i landsbyen Senarú til at transportere telt, proviant, køkkengrej og lignende og vise vej. Men bestigningen må frarådes i regntiden.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Sommer 1999: Rundtur i Irland i lejet bil i 1 uge. Landede i Shannon Airport og besøgte blandt andet Doolin, The Burren, Connamara National Park, Dublin og Avoca. Sidste overnatning var i Coumshingaun Lodge nær landsbyen Kilmacthomas i Waterford-distriktet.

  • April 2000: Sviptur til Paris i 4 dage med min datter. Boede på et hotel i nærheden af Montmartre.

  • August / september 2000: Rundrejse i en måned som backpacker på Sumatra i Indonesien. Besøgte blandt andet orangutang-centeret i Bukit Lawang, Lake Toba, Samosir, Bukittinggi og Lake Maninjau.

    Fra Sumatra i Indonesien, 2000.
    Sumatra er et spændende sted for naturelskere. En stor del af øens vestside består af bjergrigt højland med jungler, naturparker, vulkaner og kratersøer. Hvis man er interesseret i trekking, kan man vælge mellem vandreture i tropiske jungleområder eller bestigning af talrige vulkaner, af hvilke nogle stadig er særdeles aktive. I junglens regnskov er der stadig vildtlevende elefanter og tigre, og øen er et af de meget få steder i verden, hvor der stadig findes vildtlevende orangutanger.
    Billedet til venstre er fra en ceremoni med brudetøj hos Minangkabau-folket i Bukittinggi på Vest-Sumatra. Billedet til højre er fra Lake Maninjau, som ligger 35 kilometer fra byen Bukittinggi på Vest-Sumatra.


    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Februar 2001: Ophold i Barcelona i 4 dage - Turen var ikke en turistrejse men skyldtes sygdom i familien.

  • Oktober 2001: Femte besøg 1 uge på Madeira, denne gang sammen med min datter, som aldrig havde været der før. Masser af vandreture.

  • Februar 2002: "Training week" i Amsterdam i 4 dage, arrangeret af firmaet Software AG, som leverer programmel til min arbejdsplads.

  • September 2002: Sjette besøg 2 uger på Madeira, denne gang sammen med min kæreste, som aldrig havde været der før. Masser af vandreture. Desuden et 3 dages besøg på naboøen Porto Santo, som ligger ca. 50 km fra Madeira.

  • Maj / juni 2003: Besøg 1 uge på Mallorca og Ibiza. Formålet med rejsen var at deltage i et familiebryllup på Ibiza.

  • September 2003: Forlænget weekend i Tallinn i Estland.

  • September / oktober 2003: På trekkingtur i Marokko (Høje Atlas) i 2 uger.




    Fra passet Tizi n Tacheddirt (3.230 meter), Høje Atlas, Marokko, efteråret 2003.


  • Februar 2004: Rundrejse i Gambia og Senegal i 1 uge.

  • August 2004: Biltur til Markaryd og Øland (Sverige) i 1 uge.

  • Februar / marts 2005: 3. besøg i Egypten, hvor vi boede 3 dage i Cairo, tog med nattog til Luxor, boede 3 dage i Luxor og sluttede af med en uges krydstogt på Nilen mellem Luxor og Aswan.

  • Maj 2005: 3. besøg i Paris, hvor vi rejste med tog derned fra København, med sovevogn fra Hamborg.

  • August 2005: Rundtur i Norge på ca. 1 uge, hvor vi sejlede fra København til Oslo og kørte rundt om Hardangervidda i bil.

  • August / september 2005: Besøg på øen S. Miguel på Azorerne.

  • Januar / februar 2006: Besøg på øen Tenerife på De Kanariske Øer.

  • Maj 2006: Vandretur i Toscana i Norditalien, hvor vi boede i bjerglandsbyen Roggio i Alpi Apuane.




    Fra min togrejse mellem Guilin og Shanghai i det sydlige Kina i efteråret 2006.


  • September / oktober 2006: Fra Moskva med den transsibiriske og den transmongolske jernbane til Kina, med ophold undervejs ved Bajkalsøen i Sibirien og Mongoliet. Turen sluttede i Shanghai, hvorfra vi fløj tilbage til København. Klik HER for at se en oversigt over links med billeder og artikler fra denne fantastiske tur.

  • Februar / marts 2007: Besøg på den kanariske ø La Gomera, hvor vi boede det meste af tiden i byen Hermigua.


    Eftermiddagsstemning i byen Hermigua på La Gomera, 2007. Byen ligger smukt i en frugtbar dal på La Gomeras nordside og byder på mange fantastiske vandreture.
    I min lange trekking-karriere har jeg gennem årene fundet mig en lille håndfuld favoritsteder - steder, som jeg får lyst til at vende tilbage til igen og igen, fordi der stadig er bjergtoppe, dybe slugter eller fascinerende landsbyer, som jeg synes bør besøges. Steder, som bliver ved med at give én fornyet energi efter hjemkomsten på grund af de helt unikke naturoplevelser.
    To af mine favoritsteder er Nepal og Madeira. Et tredje er den kanariske ø La Gomera.


  • Juni 2007: På trekkingtur i Rila/Pirin-bjergene i det vestlige Bulgarien.

  • Februar / marts 2008: Besøg i Guatemala i Mellemamerika, hvor vi startede med 1 uges intensivkursus i spansk i den gamle hovedstad Antigua og bagefter rejste rundt i landet i 2 uger.

    I februar-marts 2008 var jeg på en 3 ugers rejse sammen med mit pap-barnebarn Daniel paa 17 år til Guatemala i Mellemamerika på egen hånd. Turen startede med 1 uges intensivt sprogkursus i spansk i landets gamle hovedstad Antigua, hvor vi boede hos en lokal familie i den gamle, historiske bydel. De sidste 2 uger rejste vi rundt i landet med rygsæk og besøgte en masse interessante og naturskønne steder.

    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • Maj 2008: Mit 4. besøg i Paris, med 1 uges ophold.

  • September 2008: Krydstogt og ø-vandring i Kroatien, hvor vi sejlede rundt i Adriaterhavet i et ombygget træskib og foretog vandreture på nogle af de mange øer.


    I september 2008 var jeg på en kombineret sejlads og ø-vandring i Kroatien med et mindre, ombygget træskib. Vi boede på skibet, som havde 10 dobbeltkahytter, og i løbet af en uge sejlede vi rundt i Adriaterhavet og gik i land på flere af de små øer – en utrolig god kombination, hvor man kommer tæt på naturen og hinanden. En del af dagen blev brugt til naturskønne vandringer i bjergene, med pragtfulde udsigter over øhavet hele horisonten rundt. Resten af dagen hyggede vi os om bord eller gik på opdagelse i de små, idylliske havnebyer, vi lå i undervejs.

  • Marts 2009: 2. besøg på den kanariske ø La Palma.

  • Maj 2009: Besøg i Minsk i Hviderusland.

  • August 2009: Forlænget weekend i Berlin på vennebesøg.





    Lhasa i Tibet, 2009. I baggrunden Potala-paladset, som var Dalai Lamas residens før han flygtede til Indien, da kineserne annekterede Tibet i starten af 1950-erne.


  • September / november 2009: Rejse i 6 uger fra Beijing til Delhi via Tibet og Nepal.

  • Marts / april 2010: Besøg i Cuba.

  • Juli 2010: Forlænget weekend til Krakow og Auschwitz i det sydlige Polen

  • Juli / august 2010: Vandretur ca. 1 uge langs den høje rute i Pyrenæerne

  • September 2010: Forlænget weekend i Berlin med De Berejstes Klub

  • Oktober 2010: Projektrejse til Ecuador sammen med 3 andre fra 3F i anledning af 3F's støtte til den ecuadorianske fagforening Fenacle.

  • Februar / marts 2011: Vinterferie på Gran Canaria.

  • August 2011: Weekendtur med DC-3 til middelalderfestival i Visby på Gotland.

  • Oktober 2011: Vandretur til Mallorca med Topas. Turen måtte jeg desværre afbryde efter et par dage på grund af sygdom.

  • Marts 2012: Tur til El Hierro og Tenerife med en af mine venner.

  • Juni / juli 2012: På cruise med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen.

  • September 2012: Besøg i New York med et par dages ophold på Island under udrejsen.

  • Januar / februar 2013: Besøg på Sydøen i New Zealand.



    I januar-februar 2013 lykkedes det mig omsider at realisere min drøm om at besøge New Zealand. Når man er i New Zealand, kan man ikke komme længere væk fra Danmark, med mindre man rejser ud i rummet! Rejsen varede cirka 3 uger, som vi tilbragte med vandreture forskellige steder på Sydøen.
    Billedet er fra det smukke område omkring Lake Wanaka, i Mount Aspiring National Park.


  • Marts / april 2013: Frivilligt arbejde i Indien i 2 måneder.

  • Juli 2013: På kanotur i Sverige med vennerne 1 uge i et område nær Bengtfors, ca. 200 km nord for Göteborg.

  • August 2013: På krydstogt Fra Sankt Petersborg til Moskva.

  • Februar 2014: Tur til Filippinerne med 1 uges ophold på Coco Beach og 1 uges krydstogt med skibet Discovery Palawan.




    Aftenstemning ved en af de smukke, gamle broer i Esfahan, Iran, april 2014.


  • April 2014: Tur til Iran med medlemmer fra De Berejstes Klub.

  • Maj 2014: Tur til Sydfrankrig og Monaco med en af mine venner.

  • Juli 2014: På kanotur i Sverige med vennerne 1 uge i et område nær Bengtfors, ca. 200 km nord for Göteborg.

  • December 2014: Tur til 4 af De Kap Verdiske Øer med en af mine venner.

  • Maj 2015: Tur til den græske ø Nisyros med min nye kæreste..

  • August 2015: Tur til Kirgisistan med en gruppe fra De Berejstes Klub.




    Vi nyder morgenen med udsigt over Bay of Plenty ved vores Bed & Breakfast-sted i Tauranga på New Zealands nordø, januar 2016.


  • December 2015 / januar 2016: Med tog fra Perth til Sydney og rundtur i lejet bil på Nordøen i New Zealand + en af New Zealands flotteste vandreture.

  • Juni 2016: Gensyn med Madeira. Indtryk fra mit syvende besøg på Madeira i juni 2016.

  • September 2016: Besøg i Letlands hovedstad Riga.




    Lokalkolorit i Puerto de Mogan, Gran Canaria, januar 2017.


  • Januar 2017: Besøg på Gran Canaria (Puerto de Mogan).

  • Marts 2017: Ørkensafari i det sydlige Algeriet og rundrejse i landets nordlige del.

  • Juli 2017: Besøg i London.

    Fra mit besøg i London i juli 2017.

    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • November 2017: Besøg på Madeiras naboø Porto Santo.


  • April 2018: Besøg i Ukraines hovedstad Kiev.

    Fra mit besøg i Kiev i Ukraine i april 2018.

    KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STORT FORMAT.


  • August 2018: Besøg på Færøerne.

  • Januar-februar 2019: Ophold en måned i landsbyen Abene i det sydlige Senegal.

  • Juni 2019: Vennebesøg i Warszawa.

  • August 2019: Besøg i Litauens hovedstad Vilnius.

  • Januar 2020: Besøg i landsbyen Abene og Ziguinchor i det sydlige Senegal.

  • December 2020 / januar 2021: Bryllup og fremtidsplaner i Senegal 2021.

  • Juli 2021: Besøg i landsbyen Abene og Ziguinchor i det sydlige Senegal.

  • December 2021 / februar 2022: Mit liv som nybygger i Senegal. Oplevelser i Casamance-provinsen i det sydlige Senegal i vinteren 2021-22.

  • Juni-juli 2022: Besøg hos min hustru på vores nye Bed and Breakfast-sted "Chez Fatou et Saladin" i Diannah Badala i Casamance nær landsbyen Abene i det sydlige Senegal.

  • December 2022-marts 2023: Besøg hos min hustru på vores nye Bed and Breakfast-sted "Chez Fatou et Saladin" i Diannah Badala i Casamance nær landsbyen Abene i det sydlige Senegal. Under opholdset i Senegal rejste vi cirka tre uger til Marokko.

  • August 2023: Besøg hos min hustru på vores nye Bed and Breakfast-sted "Chez Fatou et Saladin" i Diannah Badala i Casamance nær landsbyen Abene i det sydlige Senegal.

  • December 2023-marts 2024: Besøg hos min hustru på vores nye Bed and Breakfast-sted "Chez Fatou et Saladin" i Diannah Badala i Casamance nær landsbyen Abene i det sydlige Senegal.


  • Jeg savner:

    Den bedøvende uvirkelighed i Himalayas rhododendronskove

    Karavanernes klokkeklang i Kali Gandaki

    Tesælgernes råb på de indiske jernbanestationer

    Lyden af hestekærrer

    Tordenvejr og fugtige tåger i Ruwenzoris regnskove

    Regnfuglens sang på Kenyas savanne

    De anstrengende busture gennem Østafrika

    Åndenøden i Kilimanjaros iltfattige luft

    DC-6’erens metalliske klang over indlandsisen i den lyse polarnat

    Bananbladenes raslen i vinden på Kibbutz Cabris marker

    Den sunde træthed efter dagens arbejde i bananplantagerne

    Den hede, tørre luft i Sinais mørke bjerge

    Udsigten til den strålende stjernehimmel fra min soveplads i ørkensandet

    Fuldmånen og den lune nattevind ved Det Døde Hav

    Den natlige vækning fra de arabiske byers moskeer

    Basargadernes duft af krydderier, snavs og grøntsager

    Søvnløsheden ved forventningen om morgendagens oplevelser


                                                                                           

    I 1960-erne og 70-erne skrev jeg dagbog i kortere perioder. Og for nylig læste jeg lidt i dem. Interessant læsning (for mig), især fordi man i dag er et helt andet sted i sit liv. Men der er et enkelt, gennemgående tema i dagbøgerne, som også dengang fyldte rigtig meget, nemlig rejser.
    Især perioden 1969-74 var meget turbulent på en positiv måde, hvor jeg rejste og oplevede utrolig meget. Og i dagbøgerne fandt jeg dette lille digt, som jeg skrev i 1970-erne, og som i høj grad afspejler mine oplevelser, tanker og drømme fra dengang.




    Hvis du har nogen kommentarer, så send en mail til pontoppidan214@gmail.com .
    Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER