Rundt i verden i 55 år

Komplet liste over alle mine udlandsrejser

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Læs mine illustrerede rejseartikler på dansk om alverdens lande ved at klikke HER
Read my illustrated articles in English about travelling and trekking all over the world by clicking HERE

Fra en café i det centrale Cairo, Egypten.

For nylig fik jeg den skøre ide at lave en komplet liste over alle mine udlandsrejser.

Det viste sig at være lidt af et projekt! Da jeg begyndte på listen gik det op for mig, hvor mange steder jeg egentlig har været. Og jeg blev også hurtigt klar over, at hvis listen overhovedet skulle laves færdig, kunne det kun blive i skemaform med ultrakorte kommentarer.

Men listen blev færdig. Den medtager alle mine rejser til udlandet med undtagelse af korte svipture og forlængede week-ender til Oslo, Sydsverige og lignende. Det eneste på listen, som ikke har noget at gøre med udlandsrejser, er opholdet på Askov Højskole 1973 / 74. Det er taget med fordi det var en oplevelse, som fuldt ud kan måle sig med selv de mest eksotiske ekspeditioner!

En del af rejserne har jeg foretaget alene, mens jeg på andre har været sammen med mine kærester, venner, min familie eller har været deltager i tilfældige grupper. Det har naturligvis stor betydning for rejsernes udfald hvem man er sammen med, og generelt har jeg aldrig haft noget imod at rejse alene. Det giver en langt mere intens kontakt med den lokale befolkning, og man har antennerne ude på en helt anden måde, end hvis man er sammen med andre. Dertil kommer, at det er en meget lærerig oplevelse at blive sat af helt alene i en fjern afkrog af verden helt løsrevet fra de vante og trygge rammer.

Jeg bliver tit spurgt om hvilken rejse, der var den allerbedste, eller hvilket land, jeg holder allermest af. Hvad det første angår er det næsten umuligt at svare på, for en god rejse er en kombination af mange forskellige ting. Det kan f.eks. være ens humør, de mennesker, man møder undervejs, hvor man er i sit liv, hvilke behov og ønsker, man har lige nu, og meget andet. Det spiller også en rolle hvor meget man har rejst i forvejen og hvor meget af verden, man allerede HAR set. F.eks. var min første trekkingtur i Himalaya en helt unik oplevelse, som aldrig kan gentages, og det samme gælder i øvrigt den oplevelse, jeg havde, da jeg på min allerførste udlandsrejse til Norditalien oplevede Alperne fra kupévinduet i min sovevogn. Det nærmeste jeg kan komme svaret på spørgsmålet om min bedste rejse er nok artiklen "Mine 10 bedste trekkingture". Jeg skrev den til tidsskriftet "Globen", som er medlemsbladet for De Berejstes Klub.

Jeg bliver også tit spurgt om hvordan jeg dog har fået råd til at rejse så meget, som jeg har gjort gennem årene. Mit svar er meget enkelt, men det lyder måske umiddelbart lidt arrogant: Det er et spørgsmål om prioritering, eller sagt på en anden måde: Det, man virkelig brænder for her i livet, vil man ofte kunne få råd til, med mindre det da falder helt uden for ens økonomiske rammer. Hvis en ven eller en kollega fortæller, at han har fået indrettet et nyt køkken til 100.000 kroner, vil de fleste reagere positivt og svare, at "det lyder da lækkert, og til lykke med det". Hvis man derimod fortæller, at man skal på vandretur i Nepal, og at det koster 20.000 kroner, vil reaktionen ofte være: "Det må jeg nok sige, du må ha råd til det!". Vores ønsker og drømme er meget forskellige, men de fleste har lettest ved at acceptere udgifter, som skaber materielle værdier, der kan omsættes til penge, når man har brug for det.

Listen medtager mine rejser fra 1959 og bliver naturligvis løbende ajourført. Rejsene er alle sammen beskrevet meget kort nedenfor, og du kan finde uddybende beskrivelser og billeder ved at klikke på de links, jeg har lavet i teksten. • Sommeren 1959: Togrejse til Ventimiglia i Norditalien med mine forældre og min farmor i ca. 3 uger. Min allerførste udlandsrejse lige bortset fra Helsingborg og Landskrona!

 • Sommeren 1962: Flyrejse til Norditalien i 2 uger. Boede 1 uge i landsbyen Macugnaga ved Monte Rosa og 1 uge i Lugano i Schweiz.

 • Sommeren 1964: Flyrejse til Rom og Sorrento i 2 uger.

 • Efteråret 1965: Flyrejse til Mallorca i 1 uge.

 • Sommeren 1966: Flyrejse til Paris i 1 uge. Boede på et lille hotel i Latiner-kvarteret.

 • Januar / februar 1967: Flyrejse til Tenerife (De Kanariske Øer) i 1 uge. Besteg Spaniens højeste bjerg Pico de Teide.

 • Sommeren 1967: Vandretur fra hytte til hytte i de østrigske alper (Salzburger Kalkalpen) i ca. 2 uger med en gruppe organiseret af et østrigsk rejsebureau. Efter turen tog to af os med den østrigske turleder til Wien og boede et par dage hos hendes familie.

 • Sommeren 1968: Vandre -og klatretur fra hytte til hytte i de østrigske alper (Hohe Tauern) i ca. 2 uger med en gruppe organiseret af et østrigsk rejsebureau. Besteg blandt andet Østrigs højeste bjerg Grossglockner. Efter turen mødte jeg min mor i Innsbruck og tog med hende til Firenze i ca. 10 dage.

 • Februar - maj 69: Tur til Indien og Nepal over land med tog og bus gennem Mellem -og Fjernøsten ad "The Hippie Trail" fra Københavns Hovedbanegård ad ruten Berlin – Prag – Budapest – Beograd – Sofia – IstanbulErzurum – Tabriz – Teheran – Mashad – Herat – Kandahar – Kabul – Peshawar Ferozepore – Delhi – Agra - Benares – Patna - Kathmandu. Vandrede i Himalaya i 2 områder: Dels på en rundtur til Gosainkund-søerne nord for Kathmandu-dalen, dels ad "The Jomosom trail" fra Pokhara op mellem Dhaulagiri og Annapurna til landsbyen Jomosom. Rejste desuden rundt i Indien (Delhi, Benares, Bombay, med flere). Fløj fra Bombay til Teheran og tog tilbage til Danmark over land fra Teheran. Turen varede ca. 3 1/2 måned.

 • Sensommeren 69: Vandretur fra hytte til hytte i Jotunheimen (Norge) med start i hytten Torfinnsbu ved Bygdin og slutsted i Gjuvashytta.

 • Sommeren 1970: Med fly til Madrid og derfra på stop tilbage til Danmark gennem Spanien - Frankrig - Belgien - Holland - Tyskland. Turen varede ca. 1 måned. Undervejs gjorde jeg blandt andet ophold i Pyrenæerne og var på flere mindre vandreture i blandt andet Andorra og Cirque de Gavarnie. Besteg Pic du Midi d'Ossau (2.885 meter).

 • Maj 1971: Studierejse med fly til Moskva og Leningrad i ca. 1 uge med Danmarks Biblioteksskole.

 • Sommeren 1971: Med tog til Milano og derfra på vandretur i Alperne i området omkring Monte Rosa - Matterhorn - Mont Blanc. Startede vandringen i landsbyen Macugnaga i Italien (ved Monte Rosa) og vandrede mange steder i området. Tog dernæst til Courmayeur og vandrede rundt om Mont Blanc fra hytte til hytte (Tour de Mont Blanc) på ca.10 dage. Fortsatte rejsen med ophold i en arbejdslejr organiseret af Mellemfolkeligt Samvirke i det sydlige Schweiz i nærheden af byen Brig, hvor vi byggede en vej mellem 2 landsbyer.

 • Foråret 1972: Første ophold i ca. 2 måneder i Kibbutz Cabri (Kibbutz Kabri) i det nordlige Israel ca. 5 km fra Nahariya. Under opholdet fik jeg tid til at rejse rundt i hele landet.

 • Sommeren 1972: Ophold i ca. 2 måneder i Østafrika. Blev sendt derned gennem Mellemfolkeligt Samvirke som deltager i en arbejdslejr i 2 landsbyer ved Viktoriasøen i Kenya nær byen Kisumu. I perioden mellem de to lejre rejste jeg rundt i Kenya og Tanzania. Besteg blandt andet Kilimanjaro og besøgte Mombasa og øen Lamu mod nord. Efter lejrene rejste jeg alene til Uganda og vandrede i Ruwenzori-bjergene.
  På hjemrejsen fra Afrika stod jeg af flyet i Athen og rejste rundt ca. 14 dage i det græske øhav (Kreta og Santorini).

 • Foråret 1973: Ca. 14 dage i Storbritannien. Fløj til London og tog på stop rundt i landet. Besøgte blandt andet Wales (besteg Snowdon) og Lake District. Sejlede hjem til Danmark fra Newcastle.
  På ekspedition til Østgrønland i sommeren 1973, nær Ammassalik.

 • Sommeren 1973: Var med på Dansk Bjergklubs og Dansk Fjeldvandrerklubs ekspedition til Østgrønland i Ammassalik-området i ca. 1 måned. Etablerede en basislejr i bunden af en af fjordene nær Solport-gletscheren og foretog mange vandreture med telt herfra, blandt andet ud til Sermilik-fjorden.

 • Sommer / efterår 1973: Andet ophold på ca. 2 måneder i Kibbutz Cabri (Kibbutz Kabri) i det nordlige Israel. Efter opholdet var jeg på rundtur i 5 dage i Sinai-ørkenen med 4-hjulstrækker med overnatning under åben himmel. Besteg Sinai-bjerget. Måtte flyve til Rom og tage med toget derfra til Danmark, fordi Yom Kippur-krigen udbrød i Israel under mit ophold.

 • November 1973 / juni 1974: Ophold 1 år på Askov Højskole som højskoleelev og arbejdende bibliotekar på Askov Højskoles Bibliotek. Deltog i både vinterskolen og sommerskolen.

 • Sommeren 1974: Vandretur fra hytte til hytte hen over Hardangervidda ad ruten Mogen - Lagarås - Sandhaug - Stavali - Kinsarvik.

 • Foråret 1975: Flyrejse 1 uge til Taormina på Sicilien. Besøgte blandt andet en af De Lipariske Øer (Lipari).

 • Sommeren 1975: Vandretur fra hytte til hytte på Kungsleden og i Kebnekaise-området. Startede i Abisko, som vi nåede med toget fra København. Boede et par dage i Stockholm på hjemrejsen.

 • Sommeren 1975: Vandring fra hytte til hytte i Dolomitterne i ca. 2 uger med udgangspunkt i Ortisei (Sankt Ulrich). Vandrede blandt andet forbi Langkofel-gruppen og over Sella-massivet.

 • December 1975: Rundrejse i Egypten i 14 dage (Cairo, Luxor, Aswan). Transporten mellem Cairo - Luxor - Aswan foregik med tog. Ved Cairo besteg jeg Cheopspyramiden.

 • Foråret 1976: Skiferie i ca. 1 uge på Fefor Højfjeldshotel i Norge.

 • Sommeren 1976: Vandretur med overnatning i hytte og telt på Vestgrønland i Julianehåb / Narsarssuaq-området.

 • Vinter 1976 / 77: Jul og nytår i Egypten som deltager i et sær-arrangement af det daværende Folketurist. Boede det meste af tiden hos sheik Ali Abd El Rasul i hans gæstgiveri på vestbredden ved Luxor. Transporten mellem Cairo og Luxor foregik med tog.

 • Sommeren 1977: Rundtur i Skotland i 2 uger lejet bil med udgangspunkt i Glasgow.

 • December 1977: Tur til Sri Lanka i ca. 3 uger med udgangspunkt i Hikkaduwa. Turen var en charterrejse, men vi tog på egen hånd med bus og tog op i højlandet til blandt andet byen Nuwara Eliya i te-distriktet. Besteg Adam's Peak. Holdt juleaften i Yala National Park i det sydlige Sri Lanka.

 • Sommeren 1978: Første vandretur 1 uge på Madeira. Masser af vandringer.

 • Sommeren 1978: Vandretur i Nord-Finland i ca. 2 1/2 uge på Karhunkieros ("Bjørnestien").

 • Foråret 1979: Anden vandretur 1 uge på Madeira. Masser af vandringer.

 • Sommeren 1979: Flyrejse i 2 uger til øerne Leros / Kos i Grækenland.

 • Sommeren 1979: Vandretur i Østrig (Bregenzerwald). Sluttede af med at besøge en østrigsk bekendt i Wien fra vandreturen i 1967.

 • Foråret 1980: Tredje vandretur i 2 uger på Madeira. Vandrede tværs over øen med telt i løbet af 14 dage sammen med udvalgte medlemmer af Dansk Fjeldvandrerklub med mig som turleder.

 • Sommeren 1980: Flyrejse i 2 uger til øen Samos i Grækenland.

 • Foråret 1981: Tur til Kreta i ca. 2 uger. Fløj til Athen og tog med rutebåden fra Piræus til Kreta.Vandrede blandt andet ned gennem Samaria-kløften fra Xylóscalo til Khora Sfakion via landsbyen Loutro.

 • Sommeren 1981: Cykeltur i Sverige med udgangspunkt i Nässjö.

 • Sommeren 1981: Vandretur fra hytte til hytte i ca. 2 uger i Østrig (Lechtaler-Alperne) med udgangspunkt i Sankt Jodoch ved Brennerbanen.

 • Marts 1982: Fjerde vandretur på Madeira i ca. 14 dage. Masser af vandringer + besøg på naboøen Porto Santo.

 • Maj 1982: Vandretur i Harzen i ca. 1 uge med udgangspunkt i Goslar på en tur arrangeret gennem Dansk Fjeldvandrerklub med mig som turleder.

 • Sommeren 1982: Cykeltur i Sverige med udgangspunkt i Trollhättan.

 • September 1982: Vandretur fra hytte til hytte på Korsika (vandring ad vandreruten GR20, fra Calvi til Vizzavona) i ca. 2 uger. Tog med toget til San Remo og derfra med båd til Calvi på Korsika.

 • Maj / juni 1984: Rundtur i lejet bil i Sydslesvig og Nordtyskland.

 • Juli / aug. 1984: Flyrejse i 1 uge til øen Keffalonia i det græske øhav.

 • Forår 1985: Vandretur med telt til øerne Föhr og Amrum i Sydslesvig med Dansk Fjeldvandrerklub. Vandrede over havbunden mellem øerne ved lavvande.

 • Foråret 1986: Flyrejse til Kreta i 1 uge. Boede i byen Paleochora på Kretas sydkyst. Vandrede blandt andet op gennem Samaria-kløften fra Agia Roumeli til Xylóskalo.

 • Februar 1987: Cykeltur på De Kanariske Øer (Lanzarote og Fuerteventura) i 2 uger. Tog cyklen med Spies-flyet og kørte rundt på de 2 øer.

 • Juni 1987: Flyrejse 1 uge til øen Symi i det græske øhav.

 • Nytår 87 / 88: Vandretur på De Kanariske Øer (La Gomera og La Palma) med 3 venner fra Dansk Fjeldvandrerklub. Holdt nytårsaften i Valle Gran Rey på La Gomera. På La Palma vandrede vi ind i bunden af vulkankrateret Caldera De Taburiente.

 • Sommer 1988: Ølejr i 2 uger med min datter på øen Skyros i det græske øhav. Opholdet var arrangeret af et dansk foretagende, som kaldte sig "Den Græske Ølejr".

 • Sommer 1988: Kørte i bil til Jotunheimen i Norge og deltog i Dansk Fjeldvandrerklubs sommertræf i Jotunheimen nær fjeldhytten Glitterheim.

 • Sommer 1989: Flyrejse til den lillebille ø Telentos (nær Kos) i det græske øhav.

 • Efterår 1989: Vandretur til Kanchenjunga i Østnepal. Fløj til Kathmandu - Biratnagar og startede vandreturen fra landsbyen Hile. Gik op langs Ghunsa-floden til sherpa-landsbyen Ghunsa og videre op til Kanchenjunga base camp (ved Pang Pema). Senere over Lapsang -passet til Yalung-gletcheren og derfra via Yampoudin til Phidim, hvor vi blev afhentet af en bus. Turen var arrangeret af Marco Polo Tours og varede ca. 5 uger.

 • Påsken 1990: Biltur til Polen. Sejlede til Swinoujscie og kørte til Gdansk og tilbage til Danmark via Rostock i det daværende DDR.

 • Sommer 1990: Flyrejse i en uge til Algarve-kysten (Portimao) i Portugal.

 • Nytår 1991 / 92: Nytår i Poznan i Polen.

 • Marts 1992: Skiferie i 1 uge i Danebu Fjellstue med min datter.

 • Sommer 1992: Vandretur i Schweiz med min datter. Deltog i Dansk Bjergklubs sommertræf med basislejr i Morteratsch nær Sankt Moritz, hvor vi havde basislejr, og foretog mange vandreture derfra.

 • Nytår 92 / 93: Nytår i Prag.

 • April 1993: Flyrejse til Syd-Tunesien (nær Djerba) i 1 uge med blandt andet min datter.

 • Sommer 1993: Biltur / vandreferie i Norge med min datter. Vandrede blandt andet fra Torfinnsbu ved Bygdin til Gjendesheim. Boede 1 uge i Danebu Fjellstue og sluttede af med at køre op til Sognefjorden.

 • Oktober 1993: Kameltur i Tunesien i 1 uge med vennene. Red blandt andet på kamel i 3 dage i Sahara nær Douz på en tur ledet af Sahara-spacialisten Hans Mydtskov.

 • Sommeren 1994: Rundrejse i Portugal med min datter. Boede ca. 1 uge i nationalparken Peneda Geres nær landsbyen Cabril. Besøgte Lissabon inden hjemrejsen.

 • Foråret 1995: Rundrejse ca. 1 måned i Indonesien (Bali / Java / Lombok). Besteg Gunung Bromo på Java. Boede blandt andet 3 dage hos skolelæreren Hadji Radiah i landsbyen Lendang Nangka i det centrale Lombok og på Gili Air (en af de 3 bittesmå øer i øgruppen Air Islands) ud for Nordvest-Lombok.

 • Sommer 1995: Rundrejse med rygsæk i Tunesien i 2 uger med min datter. Besøgte blandt andet Tunis, Sidi Bou Said, Sfax, Kerkennah-øerne, Mahdia, Kairouan, med mere).

 • Efterår 1995: Vandretur fra hytte til hytte i det sydlige Jotunheimen med 3 venner fra Dansk Fjeldvandrerklub.

 • Sommeren 1996: Rundrejse i ca. 1 måned med rygsæk i Thailand med min datter. Besøgte blandt andet Chiang Mai, Bangkok, Ko Samui, Ko Pha Ngan og Kanchanaburi. Var på trekking-tur i "den Gyldne Trekant" i området nord for Chiang Mai.

 • Sommeren 1997: Cykeltur i Tjekkiet i ca. 10 dage med min datter i et område ca. 80 km fra Prag, arrangeret af Ruby-rejser.

 • Efterår 1997: Flyrejse i en uge til øen Skopelos i det græske øhav.

 • Juni / okt. 1998: Tog på sabbat-orlov i ca. 4 måneder til Thailand, Indonesien og Australien. Rejste først rundt med min kæreste 3 uger i Thailand (Bangkok, Krabi, Dawn of Happiness, Ko Lanta, Kanchanaburi, med mere). Fløj derfra videre alene til Darwin i Australien, som jeg krydsede fra nord til syd med bus og tog via Alice Springs til Adelaide. Undervejs besøgte jeg Kakadu National Park og de centrale ørkenområder nær Ayers Rock. Fra Adelaide fløj jeg videre til Bali og tilbragte de næste 2 måneder med en rundrejse i Indonesien på øerne Lombok, Sumbawa, Flores, Sulawesi og Java. Besteg Rinjani-bjerget på Lombok. Boede et par dage i Singapore under hjemrejsen.

 • Sommer 1999: Rundtur i Irland i lejet bil i 1 uge. Landede i Shannon Airport og besøgte blandt andet Doolin, The Burren, Connamara National Park, Dublin og Avoca. Sidste overnatning var i Coumshingaun Lodge nær landsbyen Kilmacthomas i Waterford-distriktet.

 • April 2000: Sviptur til Paris i 4 dage med min datter. Boede på et hotel i nærheden af Montmartre.

 • August / september 2000: Rundrejse i en måned som backpacker på Sumatra i Indonesien. Besøgte blandt andet orangutang-centeret i Bukit Lawang, Lake Toba, Samosir, Bukittinggi og Lake Maninjau.

 • Februar 2001: Ophold i Barcelona i 4 dage - Turen var ikke en turistrejse men skyldtes sygdom i familien.

 • Oktober 2001: Femte besøg 1 uge på Madeira, denne gang sammen med min datter, som aldrig havde været der før. Masser af vandreture.

 • Februar 2002: "Training week" i Amsterdam i 4 dage, arrangeret af firmaet Software AG, som leverer programmel til min arbejdsplads.

 • September 2002: Sjette besøg 2 uger på Madeira, denne gang sammen med min kæreste, som aldrig havde været der før. Masser af vandreture. Desuden et 3 dages besøg på naboøen Porto Santo, som ligger ca. 50 km fra Madeira.

 • Maj / juni 2003: Besøg 1 uge på Mallorca og Ibiza. Formålet med rejsen var at deltage i et familiebryllup på Ibiza.

 • September 2003: Forlænget weekend i Tallinn i Estland.

 • September / oktober 2003: På trekkingtur i Marokko (Høje Atlas) i 2 uger.

 • Februar 2004: Rundrejse i Gambia og Senegal i 1 uge.

 • August 2004: Biltur til Markaryd og Øland (Sverige) i 1 uge.

 • Februar / marts 2005: 3. besøg i Egypten, hvor vi boede 3 dage i Cairo, tog med nattog til Luxor, boede 3 dage i Luxor og sluttede af med en uges krydstogt på Nilen mellem Luxor og Aswan.

 • Maj 2005: 3. besøg i Paris, hvor vi rejste med tog derned fra København, med sovevogn fra Hamborg.

 • August 2005: Rundtur i Norge på ca. 1 uge, hvor vi sejlede fra København til Oslo og kørte rundt om Hardangervidda i bil.

 • August / september 2005: Besøg på øen S. Miguel på Azorerne.

 • Januar / februar 2006: Besøg på øen Tenerife på De Kanariske Øer.

 • Maj 2006: Vandretur i Toscana i Norditalien, hvor vi boede i bjerglandsbyen Roggio i Alpi Apuane.

 • September / oktober 2006: Fra Moskva med den transsibiriske og den transmongolske jernbane til Kina, med ophold undervejs ved Bajkalsøen i Sibirien og Mongoliet. Turen sluttede i Shanghai, hvorfra vi fløj tilbage til København. Klik HER for at se en oversigt over links med billeder og artikler fra denne fantastiske tur.

 • Februar / marts 2007: Besøg på den kanariske ø La Gomera, hvor vi boede det meste af tiden i byen Hermigua.

 • Juni 2007: På trekkingtur i Rila/Pirin-bjergene i det vestlige Bulgarien.

 • Februar / marts 2008: Besøg i Guatemala i Mellemamerika, hvor vi startede med 1 uges intensivkursus i spansk i den gamle hovedstad Antigua og bagefter rejste rundt i landet i 2 uger.

 • Maj 2008: Mit 4. besøg i Paris, med 1 uges ophold.

 • September 2008: Krydstogt og ø-vandring i Kroatien, hvor vi sejlede rundt i Adriaterhavet i et ombygget træskib og foretog vandreture på nogle af de mange øer.

 • Marts 2009: 2. besøg på den kanariske ø La Palma.

 • Maj 2009: Besøg i Minsk i Hviderusland.

 • August 2009: Forlænget weekend i Berlin på vennebesøg.

 • September / november 2009: Rejse i 6 uger fra Beijing til Delhi via Tibet og Nepal.

 • Marts / april 2010: Besøg i Cuba.

 • Juli 2010: Forlænget weekend til Krakow og Auschwitz i det sydlige Polen

 • Juli / august 2010: Vandretur ca. 1 uge langs den høje rute i Pyrenæerne

 • September 2010: Forlænget weekend i Berlin med De Berejstes Klub

 • Oktober 2010: Delt

 • Februar / marts 2011: Vinterferie på Gran Canaria.

 • August 2011: Weekendtur med DC-3 til middelalderfestival i Visby på Gotland.

 • Oktober 2011: Vandretur til Mallorca med Topas. Turen måtte jeg desværre afbryde efter et par dage på grund af sygdom.

 • Marts 2012: Tur til El Hierro og Tenerife med en af mine venner.

 • Juni / juli 2012: På cruise med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen.

 • September 2012: Besøg i New York med et par dages ophold på Island under udrejsen.

 • Januar / februar 2013: Besøg i New Zealand.

 • Marts / april 2013: Frivilligt arbejde i Indien i 2 måneder.

 • Juli 2013: På kanotur i Sverige med vennerne 1 uge i et område nær Bengtfors, ca. 200 km nord for Göteborg.

 • August 2013: På krydstogt Fra Sankt Petersborg til Moskva.

 • Februar 2014: Tur til Filippinerne med 1 uges ophold på Coco Beach og 1 uges krydstogt med skibet Discovery Palawan.

 • April 2014: Tur til Iran med medlemmer fra De Berejstes Klub.

 • Maj 2014: Tur til Sydfrankrig og Monaco med en af mine venner.

 • Juli 2014: På kanotur i Sverige med vennerne 1 uge i et område nær Bengtfors, ca. 200 km nord for Göteborg.

 • December 2014: Tur til 4 af De Kap Verdiske Øer med en af mine venner.

 • Maj 2015: Tur til den græske ø Nisyros med min nye kæreste..

 • August 2015: Tur til Kirgisistan med en gruppe fra De Berejstes Klub.

 • December 2015 / januar 2016: Med tog fra Perth til Sydney og rundtur i lejet bil på Nordøen i New Zealand + en af New Zealands flotteste vandreture.

 • Juni 2016: Gensyn med Madeira. Indtryk fra mit syvende besøg på Madeira i juni 2016.

 • September 2016: Besøg i Letlands hovedstad Riga.

 • Januar 2017: Besøg på Gran Canaria (Puerto de Mogan).

 • Marts 2017: Ørkensafari i det sydlige Algeriet og rundrejse i landets nordlige del. • Aftenstemning ved Ratong Peak (6.678 meter), nær Kanchenjunga i det østlige Nepal
  Jeg savner:

  Den bedøvende uvirkelighed i Himalayas rhododendronskove

  Karavanernes klokkeklang i Kali Gandaki

  Tesælgernes råb på de indiske jernbanestationer

  Lyden af hestekærrer

  Tordenvejr og fugtige tåger i Ruwenzoris regnskove

  Regnfuglens sang på Kenyas savanne

  De anstrengende busture gennem Østafrika

  Åndenøden i Kilimanjaros iltfattige luft

  DC-6’erens metalliske klang over indlandsisen i den lyse polarnat

  Bananbladenes raslen i vinden på Kibbutz Cabris marker

  Den sunde træthed efter dagens arbejde i bananplantagerne

  Den hede, tørre luft i Sinais mørke bjerge

  Udsigten til den strålende stjernehimmel fra min soveplads i ørkensandet

  Fuldmånen og den lune nattevind ved Det Døde Hav

  Den natlige vækning fra de arabiske byers moskeer

  Basargadernes duft af krydderier, snavs og grøntsager

  Søvnløsheden ved forventningen om morgendagens oplevelser


                                                                                         

  I 1960-erne og 70-erne skrev jeg dagbog i kortere perioder. Og for nylig læste jeg lidt i dem. Interessant læsning (for mig), især fordi man i dag er et helt andet sted i sit liv. Men der er et enkelt, gennemgående tema i dagbøgerne, som også dengang fyldte rigtig meget, nemlig rejser.
  Især perioden 1969-74 var meget turbulent på en positiv måde, hvor jeg rejste og oplevede utrolig meget. Og i dagbøgerne fandt jeg dette lille digt, som jeg skrev i 1970-erne, og som i høj grad afspejler mine oplevelser, tanker og drømme fra dengang.
  Hvis du har nogen kommentarer, så send en mail til pontoppidan214@gmail.com .
  Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER