La Gomera - en overset naturperle for vandrere


La Gomera - en overset naturperle for vandrere

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Er du til Atlanterhavsøer?

Klik HER for at se min website fra Porto Santo.
Klik HER for at se min nyeste website fra Gran Canaria januar 2017.
Klik HER for at se min nyeste website fra 4 af De Kapverdiske Øer i december 2014.
Klik HER for at se min website med oplevelser og indtryk fra alle de 7 kanariske øer.
Klik HER for at se min website om La Palma.
Klik HER for at se min website om Tenerife.
Klik HER for at se min website om Azorerne.
Klik HER for at se min website om Madeira.




I min lange trekking-karriere har jeg gennem årene fundet mig en lille håndfuld favoritsteder - steder, som jeg får lyst til at vende tilbage til igen og igen, fordi der stadig er bjergtoppe, dybe slugter eller fascinerende landsbyer, som jeg synes bør besøges. Steder, som bliver ved med at give én fornyet energi efter hjemkomsten på grund af de helt unikke naturoplevelser.

To af mine favoritsteder er Nepal og Madeira. Et tredje er den kanariske ø La Gomera.



Alle kender de kanariske øer Gran Canaria og Tenerife. De har i cirka 40 år været rejsemål for millioner af solhungrende europæere året rundt, især i vinterhalvåret, hvor de udmærker sig ved at have et pragtfuldt klima, selv i den allermørkeste danske vinter. Men kun få kender La Gomera, selv om den er en naboø til Tenerife. Det er der flere grunde til. Den væsentligste årsag er, at øen mangler en større lufthavn, som muliggør en luftbro med industriel masseturisme. En anden årsag er, at La Gomera i det hele taget slet ikke har en infrastruktur, der kan klare turisme i større målestok.



Klik på billederne for stort format

1: Fra stranden ved byen Hermigua på La Gomeras nordside, hvor vi boede på et lille guesthouse det meste af tiden.
2: Aftenstemning ved landsbyen Lepe, nær Hermigua.
3: Udsigt over den smukt beliggende by Vallehermoso.
4: Fra toppen af Garajonay, som er La Gomeras højeste punkt (1.484 meter).



Klik på billederne for stort format

1: På vandretur i området nær landsbyen Casas del Palmar tæt på byen Hermigua på La Gomeras nordside.
2: Fra Garajonay-nationalparken i La Gomeras højland - et spændende, fredet område med tæt skov, der ligger i nogle af verdens ældste forekomster af laurbærtræer. Skoven rummer mange flotte, velmarkerede naturstier.
3-4: Byen Hermigua ligger smukt i en frugtbar dal på La Gomeras nordside og byder på mange fantastiske vandreture.



1: Overalt på La Gomera findes terrasseformede marker, og dette er en af grundene til, at mange Nepal-kendere føler sig hjemme her. Billedet her er en del af udsigten fra den smukke landevej mellem Hermigua og Vallehermoso.
2: Spaniens højeste bjerg, vulkanen Pico de Teide på Tenerife (3.716 meter) kan ses fra store dele af La Gomera.
3-4: Byen Valle Gran Rey ligger i en dal af samme navn på La Gomeras vestside og er i de senere år er blevet et af øens største turiststeder.



1: Fra landsbyen Agulo på det nordlige La Gomera.
2: Man kan godt bade på La Gomera, men der er ingen egentlige sandstrande. Billedet her er fra Playa de la Caleta, nær Hermigua, på nordsiden.
3-4: Som en ekstra oplevelse overværede vi et karneval i byen Vallehermoso, med masser af sang og musik.



De, der har besøgt turistghettoerne på det sydlige Tenerife, har sikkert set La Gomera som et tåget bjergmassiv ude på havet. Øen er arealmæssigt på størrelse med Mors, men det er også den absolut eneste lighed. Prøv at zoome ind på La Gomera med det nye Google Earth computerprogram og tag en virtuel flyvetur rundt om øen, og du vil se et fantastisk bjerglandskab med dybe kløfter - barrancoer - der skærer sig vej fra midten og ud mod havet. Topografien er oprindelig skabt af vulkanisme men er senere formet af vejr og vind. Højeste punkt er Garajonay (1.484 meter), som ligger i nationalparken af samme navn - et spændende, fredet område med tæt skov, der ligger i nogle af verdens ældste forekomster af laurbærtræer. Skoven rummer mange flotte, velmarkerede naturstier gennem et område med fugtige tåger fra de drivende skyer, men også med et skarpt og eventyrligt lys, når solen ind imellem bryder gennem skylaget.





På vandretur i området omkring byen Hermigua på det nordlige La Gomera.



Øen har mange ligheder med den portugisiske ø Madeira: Vanvittig flotte bjerglandskaber med en topografi, der umiddelbart synes at umuliggøre enhver beboelse. Men La Gomera har to væsentlige forskelle i forhold til Madeira. Den ene er manglen på de såkaldte levadaer eller vandingskanaler, som Madeira er så kendt for. Den anden er, at Madeira i de senere år har fået en infrastruktur, som kan klare den industrielle masseturisme. Hvad det sidste angår er La Gomera langt bagefter, og af samme grund er turismen på øen forholdsvis begrænset. Langt de fleste turister besøger stadig La Gomera på endagsture fra Tenerife.

Hippierne var de første turister i nyere tid, som opdagede La Gomera. I 1960-erne og 1970-erne slog de sig især ned i byen Valle Gran Rey i den smukke dal af samme navn på øens vestside. I de senere år har øen været et paradis for de lidt alternative naturelskere og vandrere, som stadig i dag kan boltre sig i et landskab, der er forbavsende upåvirket af masseturismen.

Jeg har til dato besøgt La Gomera to gange. Første gang var i nytåret 1987-88, hvor jeg fik lokket 3 af mine venner fra Dansk Fjeldvandrerklub væk fra deres foretrukne feriesteder i det nordlige Skandinavien. Vi fejrede nytårsaften i Valle Gran Rey med medbragt fyrværkeri fra Danmark og sov på stranden på bedste hippie-maner. Derudover foretog vi naturligvis flere vandreture i de pragtfulde omgivelser. Mit andet besøg på La Gomera var i februar/marts 2007. Her købte vi en flybillet til Tenerife og arrangerede resten selv. Lejede en bil 1 uge gennem Internettet, som stod parat til os i færgehavnen i San Sebastian, kørte rundt i de fantastiske landskaber og var desuden på flere dejlige vandreture. Det meste af tiden boede vi i landsbyen Hermigua på øens nordside i en lille lejlighed med fin havudsigt + udsigt til Spaniens højeste bjerg, vulkanen Pico de Teide på Tenerife (3.716 meter). Hermigua er en by på cirka 3.000 indbyggere, der ligger i en smuk og frugtbar dal og hviler i sig selv. Antallet af turister er meget begrænset, og byen er omgivet af høje bjerge med fantastiske vandremuligheder. Den sidste dag inden vi rejste tilbage til Tenerife overnattede vi i den smukt beliggende by Vallehermoso inde i øens højland. Her boede vi også meget lokalt, nemlig på et lille hotel med første parket til dagliglivet på byens lille torv. Som en ekstra oplevelse overværede vi et karneval i byen med masser af sang og musik.


Praktiske oplysninger

Nedenstående er baseret på vores egne erfaringer i februar/marts 2007. Smag og behag er jo meget variable størrelser, og man skal være forsigtig med at anbefale noget til folk, man ikke kender, men det eneste, vi kan sige med sikkerhed er, at det, jeg her har beskrevet, gav os nogle store og positive personlige oplevelser.

Flybilletter: Næsten alle de store charterbureauer (Spies, Star Tours, Dansk Folkeferie, med flere) sælger et begrænset antal rejser til Tenerife, hvor kun flybilletten er inkluderet. Man kan også købe billetten gennem Internettet hos nogle af discount-flyselskaberne (www.sterling.dk, med flere). Man flyver til lufthavnen på det sydlige Tenerife. Herfra tager man en taxa eller en bus til færgehavnen i Los Christianos, hvorfra der er flere daglige færgeforbindelser til blandt andet havnebyen San Sebastian på La Gomera. Overfarten varer fra cirka 40 minutter til et par timer.

Billeje: Mange muligheder. Vi bestilte bilen på nettet gennem www.gomerarentacar.com. Bilen stod parat ved færgen i San Sebastian sammen en agent med et navneskilt.

Indkvartering: Prøv evt. på nettet via Google. Vi fandt et hyggeligt, alternativt backpackersted i landsbyen Hermigua på øens nordside. Hermigua er en lille by med cirka 3.000 indbyggere, som strækker sig ned gennem en af de dybe, frugtbare dale på det nordlige La Gomera. Byen hviler i sig selv og har et ret lokal islæt. Af samme grund er der ikke særlig mange tilbud til turister som f.eks. shopping, gode badestrande, med mere. Hvis man er til decideret bade/afslapningsferie, bør man hellere tage til f.eks. Valle Gran Rey på øens vestside, hvor der også er et større antal gennemsnitlige solskinstimer.

Stedet, hvor vi overnattede i Vallehermoso, hedder Bar Amaya. Pris i 2007: 22 Euro pr. nat for et dobbeltværelse med fælles bad og fælles terrasse ud til byens torv.

Vandremuligheder: La Gomera er et El Dorado for fjeldvandrere. Der er smukke og spændende bjerge overalt, og i de senere år er der lavet masser af velmarkerede vandreruter. En udmærket vandreguide er den lille bog "La Gomera. 44 selected walks on the coasts and in the mountains of the wildest of The Canary Islands". Af Claus Wolfsperger og Annette Miehle-Wolfsperger. 159 sider, illustreret. Der findes også et udmærket vandre- og cykelkort over øen i 1:30 000. Begge dele kan købes eller skaffes gennem Nordisk Korthandel, Studiestræde 26-30, 1455 København K. Tlf: 33 38 26 38.


Billederne på denne side er taget med et Canon G2 digitalkamera. Af hensyn til download-tiden er de kraftigt reduceret i forhold til originalerne både med hensyn til størrelse og data-indhold, og det kan ikke undgå at påvirke den tekniske kvalitet. Alle fotografier kan købes i fuld størrelse og opløsning til brug i medierne (bøger, tidsskrifter og lignende). Prisen er 500 kroner pr. stk.


Klik HER for at se hovedportalen til mine hjemmesider.