Shanghai - den nye fremtidsby


Shanghai - den nye fremtidsby

- indtryk fra et besøg i Kina i efteråret 2006

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København




Shanghais nye skyline set fra "The Bund"



Metropolis og Blade Runner - det er bare et par eksempler på gamle science fiction - film fra forrige århundrede, der skildrer en surrealistisk fremtidsversion af en storby efter årtusindeskiftet. Og hvis vi taler om Shanghai i Kina, så er virkeligheden fuldt på højde med fantasien.

Hvis man kommer til Shanghai med fly, mærker man det allerede ved ankomsten til den nye, smukke, hypermoderne Pudong-lufthavn. Efter landingen kan man vælge mellem at tage en taxa ind til byen eller benytte det nye Maglev magnettog, der med 430 kilometer i timen drøner de 30 kilometer ind til metronettet i byen. Toget har kostet 7 milliarder kroner at bygge, og det er kun et af de mange eksempler på de enorme ambitioner og forventninger, der er knyttet til fremtidens Kina.


Shanghai er en af de hurtigst voksende byer i verden. Den er på størrelse med Sjælland, har cirka 17 millioner indbyggere og er nærmest en blanding af Manhattan, Singapore, Tivoli og noget fra en science fiction-film. Økonomien er 16-doblet i løbet af 15 år, og resultatet er til at få øje på. Titusinder af højhuse er skudt op - nogle af dem i områder, hvor der i 1990 ikke var andet end marker med ris og grøntsager. Og byens nye skyline er utrolig. Et af de store tilløbsstykker er blevet den lange flodpromenade "The Bund" i byens centrum, og ovre på den modsatte side i Pudong-området skyder de mest surrealistiske bygninger i vejret. En af dem er Shanghais nye vartegn Orientens Perle, hvor to store glaskugler i forskellig højde funkler som gigantiske glober på nattehimlen. Det stod færdigt i 1994 og er med sine 468 meter Asiens højeste tårn. Om aftenen udsender kuglerne et diskoteklignende lys i jadegrønt, sølvhvidt og violet. Man kan komme derop med en dobbeltdækker-elevator, som stiger 7 meter i sekundet. Hvis man har set Steven Spielbergs film "Nærkontakt af 3. Grad", så har denne konstruktion en vis lighed med det enorme rumskib, der kommer for at hente E.T. i slutningen af filmen!

Og for nu at blive i samme område og samme genre, så ligger Kinas højeste og verdens fjerdehøjeste bygning (i 2006) lige i nærheden. Jinmao-tårnet, som det hedder (420 meter), er også en surrealistisk fantasi at besøge. Der er 87 etager, og de øverste 30 etager fungerer som luksushotellet Hyatt. Heroppe er skyskraberen hul indeni i 30 etagers højde. Hotelgæsterne kommer ind i deres værelser gennem 30 cirkulære, åbne svalegange, som vender ind mod et gigantisk, hult cylinderformet atrium. Man kan kigge ned i den enorme cylinder oppe fra platformen på toppen, Helt utroligt! Allerøverst oppe ligger verdens højeste bar Cloud 9 på 87. etage - et yderst eksklusivt sted, hvis man skal dømme efter en af tjenerne i bygningen, da vi spurgte efter elevatoren derop. Han kiggede på vores shorts og sandaler og svarede: "It's not safe for you to go there". Det var det tætteste han turde komme til budskabet om, at vores påklædning ikke levede op til standarden!


1: Ude på floden sejler der små både rundt med det ene formål at vise reklamefilm på enorme fladskærme, der er monteret på dækket. Mao må rotere i sin grav!
2: Fra en restaurant langs "The Bund".
3: Nanjing Donglu, som er Shanghais svar på gågaden på Strøget i København.
4: Udsigt fra toppen af Jinmao-skyskraberen (420 meter), som er Kinas højeste og verdens fjerdehøjeste bygning, i hvert fald i 2006.




1: "De Ni Svings Bro" i den gamle del af Shanghai.
2: Kunst på Folkets Plads (Renmin Square) i det centrale Shanghai.
3: Fra en restaurant langs flodpromenaden i Shanghai
4: Fra Shanghais smukke og hypermoderne Pudong-lufthavn.



Kinesernes smag er meget kitchet. De elsker laserlys og farver, og det finder man masser af steder i de større byer: Plastikpalmer badet i blåt lys, laserkanoner på nattehimlen, roterende disko-lamper og lignende. Nogen ville nok bruge det nudanske ord tivolisering. Et ekstremt eksempel på dette finder man i den såkaldte "Bund Sightseeing Tunnel" , som går under Huangpu-floden mellem "The Bund" og Pudong-kvarteret. Man stiger ind i en lille togvogn, som kører gennem en lang tunnel fyldt med kulørte lamper, billeder, laserlys og lydeffekter. En slags visualiseret tidsmaskine eller måske en ny udgave af den hedengangne Blå Vogn i Tivoli for dem, der er gamle nok til at huske den.

Gå en tur langs flodpromenaden i de tidlige, mørke aftentimer, og du vil opleve et lysshow uden sidestykke. Flere af skyskraberne ovre i Pudong bliver om aftenen omdannet til gigantiske billedskærme, hvor der vises reklamefilm i alle afskygninger, og ude på floden sejler der små både rundt med det ene formål at vise reklamefilm på enorme fladskærme, der er monteret på dækket. Mao må rotere i sin grav!

Eller gå ned mod Folkets Plads (Renmin Square) tidligt på aftenen ad Nanjing Donglu, som er Shanghais svar på gågaden langs Strøget i København - en misvisende sammenligning i øvrigt, eftersom Strøget i forhold til Shanghai svarer nogenlunde til gågaden i Ringkøbing en mandag aften klokken 23! Nanjing Donglu er tæt pakket med mennesker både om dagen og i de tidlige aftentimer, og efter mørkets frembrud er der et lyshav af reklamer uden sidestykke.


Det gamle Shanghai

Nogle af de gamle beboelseskvarterer i Shanghai eksisterer endnu, men hvor lang tid er svært at sige. Bulldozerne jævner kvarter efter kvarter med jorden, og i stedet for bygges der nye, moderne lejligheder og grønne parker. Men i de gamle, tæt-lave bebyggelser vasker man stadig tøj på gaden, og husene er ofte dårligt vedligeholdt, med masser af mennesker på få kvadratmeter og fælles toiletter. Besøg også basar-kvarteret omkring Yuyuan-haven. Det er ikke gammelt men nyopført i arkitektur efter Ming og Qing-dynastierne, med gråt tag og tagskæg, hvide huse og røde søjler. Her er der i hundredevis af små forretninger, tehuse, restauranter og snackbarer, og det vrimler med mennesker.

Til allersidst: Kig ind i Shanghais Udstilling for Byplanlægning, som ligger i et stort hus i udkanten af Renmin-pladsen. Nedtællingen er i fuld gang til Expo 2010 i Shanghai , og der er mange flotte udstillinger, som fortæller om de ambitiøse planer, blandt andet en gigantisk model af byen, som den vil se ud i 2020. En anden og utrolig spændende "forlystelse" her en fantastisk film, der vises på en 360 grader skærm på væggen i et cirkelformet rum, hvorfra man virtuelt svæver rundt mellem broer og motorveje og bliver præsenteret for de eksisterende og kommende vidundere.




Shanghai by night: Gågaden Nanjing Donglu er om aftenen et blændende lyshav af reklamer



Vores besøg i Shanghai var afslutningen på en fantastisk rejse i efteråret 2006 med den transsibiriske og den transmongolske jernbane fra Moskva til Kina. Undervejs gjorde vi ophold flere steder: Først en uges tid på en ø midt ude i den enorme Bajkalsø i Sibirien. Andet stop var i Mongoliet, hvor vi stod af i hovedstaden Ulan Bator og kørte rundt med 4-hjulstrækkere i en uge på stepperne og i Gobi-ørkenen. Togrejsen sluttede i Beijing i Kina, hvor 2 af os fortsatte sydpå med fly til Guilin i det sydlige Kina og derfra videre med båd til den dejlige by Yangshuo, cirka 80 kilometer derfra. Til allersidst stod vi endnu engang på toget, denne gang i Guilin, og kørte til Shanghai på cirka 30 timer. Vi havde bestilt et værelse i centrum af Shanghai på et perfekt beliggende luksushotel, og da vi nåede frem, fik vi en uventet "opgradering", så vi for samme pris (ca. 600 kroner pr. døgn) kom til at bo i en "Executive Suite" - en yderst luksuriøs lejlighed med alle faciliteter. Slet ikke så ringe endda!





Klik HER for at se hovedmenuen til vores fantastiske Kinarejse i efteråret 2006.
Klik HER for at se hovedportalen til mine hjemmesider.