New York - mit første besøg i Guds eget land

Indtryk og fotos fra en af verdens største metropoler

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Click HERE For English version of this page

Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København



Sjældent har jeg været så spændt på at besøge et nyt sted. New York er jo en by, man som europæer synes man kender, selv om man aldrig har været der. Gaderne, husene, lyden af udrykningssirener, måden, telefonerne ringer på – det hele føles som noget allerede oplevet fra de utallige amerikanske Hollywoodfilm og TV-serier, hele verden bombarderes med konstant. Og sidst, men ikke mindst: De ældre generationer, deriblandt mig (jeg er født i 1947) har fået uudslettelige USA - indtryk mejslet ind i hukommelsen fra Anders And-bladenes storhedstid i 1950-erne og starten af 1960-erne: Moral, livsværdier, huse, vandtanke, brandtrapper, politiske holdninger – det hele blev serveret i en meget lemfældig indpakning i Anders And & Co. i store dele af min generations barndom og ungdom. Det skal retfærdigvis siges, at jeg var vild med bladene dengang, men kvaliteten af historierne var også langt bedre end i dag. De var fyldt med gode og tankevækkende pointer, som appellerede til fantasien på en helt anden måde end nu.




Eksklusiv frokost med byens bedste udsigt i River Café, lige under Brooklyn-broen.


En af mine helt store forventninger var det første møde med Manhattans skyline. Og det svarede præcist til forventningerne, da lyset fra skyskraberne dukkede op i aftenmørket på vej i taxaen over en af de mange broer ind til centrum. Det var en lun septemberaften, og da vi forlod motorvejen og kørte ind i Manhattans gader ved 21-tiden, sad der masser af mennesker på de utallige caféer og restauranter. Vores hotel i Tribeca-kvarteret i Lower Manhattan lå midt i det hele på West Broadway. Det var på ingen måde et luksushotel, men vi havde valgt at prioritere oplevelser frem for komfort, og hotellet (Cosmopolitan Hotel), som lå i en ældgammel bygning, formentlig fra omkring 1900-tallet, var i øvrigt udmærket og med en vis lokal kolorit. Trappen fra værelset ned til receptionen lugtede i hvert fald stærkt af den gode kaffe fra Starbuck-caféen lige på den anden side af skillevæggen!




Times Square i Manhattans centrum sover aldrig. Der er gang i den døgnet rundt!


New York er indbegrebet af Vesten og vestlig kultur. Derfor føler man sig hjemme i byen på en helt anden måde end f.eks. i mange af de nye skyskraberbyer i Kina og Sydøstasien. Prøv at finde noget fælles, som identificerer vestlig kultur. Noget af det første, de fleste umiddelbart kommer i tanker om, vil sandsynligvis være klassiske Hollywood-film, Wall Street, Frihedsgudinden eller World Trade center!

Og modsat hvad mange tror har New York også dybe, synlige historiske rødder. Ikke nær så dybe som i Europa, men nedenunder de gigantiske skyskrabere ligger der stadig en ældre generation af høje bygninger fra omkring 1900-tallet, som stammer fra den store indvandrings tid eller endnu længere tilbage.


Klik på nedenstående billeder for at forstørre dem og få at vide, hvad de forestiller!









Besøget i New York i september 2012 var mit første i USA. Lige bortset fra en mellemlanding på vej hjem fra Guatemala i Miami Airport i 2008, hvor behandlingen som transitpassager absolut ikke gav én lyst til at besøge Guds eget land. Dertil kommer, at USA er et land, jeg personligt har haft et meget ambivalent forhold til, primært af politiske grunde. I den forbindelse var jeg meget overrasket over New Yorkernes venlighed, som var helt forskellig fra, hvad jeg havde ventet.




Udsigten fra New Yorks højeste bygning Empire State Building er formidabel.



Stærke indtryk under NYC

Vi kom rundt i byen med metroen. New Yorks metro er et af de steder, hvor man kommer tættest på den lokale befolkning og mærker byens puls. Jeg har altid holdt meget af den hektiske stemning dernede. Subwayen kører hele døgnet, og den går lige i blodet og bombarderer én med en overflod af indtryk. Fortravlede mennesker fra alle samfundslag i en labyrint af gange i alle retninger og på mange niveauer, små orkestre, der pludselig dukker op bag næste hjørne, forventningens glæde ved at stige op til jordoverfladen et helt nyt sted, hvor man aldrig har været før, you name it. Tag trappen op til Times Square om aftenen og bliv beruset af det blændende lyshav og det bølgende menneskehav. Eller kør over eller under East River og nyd New Yorks skyline fra Brooklyn-siden. Eller stå af på Grand Central Station og oplev byens smukkeste offentlige rum, hvor lyset fra de enorme vinduer skinner ned på marmorgulvet og de travle togpassagerer.

Og så er det oven i købet en billig fornøjelse. For få dollars kan man køre lige så langt og længe, man har lyst, når man først er dernede. Og for cirka 30 dollars kan man køre ubegrænset i en hel uge på hele det enorme metronet, lige fra Bronx til Brooklyn. I modsætning til de københavnske S-tog er New Yorks subway et lukket system, hvor prisen ikke afhænger af rejsens længde, og man slipper helt for billetkontrol undervejs.

Og lugten i metroen er et kapitel for sig. Den er en blanding af sødt støv, et stænk af maskinolie, elektricitet og stress. Måske er der også et strejf af nostalgi i min lugtesans, for når jeg kører med New Yorks subway, får jeg associationer til den elektriske lugt i Radiobilerne i Tivoli og den støvede duft på Københavns Hovedbanegård på damplokomotivernes tid i 1950-erne!





Fra Harlem i Manhattans Uptown.



Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.
Klik HER, hvis du vil kontakte mig.