Jeg har selv været ung i 1960-erne og starten af 1970-erne og har derfor oplevet denne tidsepoke på nært hold. Ungdomsoprøret var på godt og ondt en spændende periode, som fik ryddet op i et stivnet univers af fordomme, bornerthed, snobberi og unødvendig konservatisme fra fortiden. Til gengæld var der mange af bevægelsens deltagere, som gik helt amok, da de stiftede bekendtskab med den marxistiske samfundsopfattelse. Mange af disse fik åndelige skyklapper på og blev selvsmagende og intolerante i en grad, som det er svært at forestille sig. Dette gjaldt i særdeleshed mange af de unge venstreorienterede universitetsstuderende, som beskæftigede sig med marxistisk samfundsanalyse.
I min barndom holdt jeg meget af Anders And-blade, og jeg slugte historierne hver tirsdag, når bladet udkom. 50-erne og til dels starten af 60-erne var i det hele taget Anders And-bladenes storhedstid. De var fyldt med gode, veltegnede historier med substans, humor og pointer. En sådan Anders And - kvalitet laves ikke i de numre, der udkommer i dag. Det er derfor bladene er fyldt med såkaldte "udvalgte serier", som i virkeligheden er genoptryk fra Disneys guldalder.
For mange år siden faldt jeg over en stor akademisk afhandling om tegneserier, skrevet over en to-årig periode af en gruppe danskstuderende ved Århus Universitet i 1973 (Tegneserier. En ekspansions historie. Ved Lissi Ørvad Andersen, m. fl. Forlaget GMT, 1973. 343 sider, rigt illustreret). I bogen studeres tegneserierne, som de foreligger i hæfteform på det danske marked, "som en bevidsthedsform mærket af sin status som vare", som det beskrives på omslaget. På det gule omslag står desuden, at "Undersøgelsen redegør for, hvorledes tegneserierne blev til o. 1900 som led i strukturomdannelsen af pressen under kapitalismens ekspansion fra liberalkapitalisme til monopolkapitalisme. Undersøgelsen behandler de dominerende tegneseriegenrer og er lagt an på at vise, hvorledes disse er et produkt af en konflikt imellem det kapitalistiske samfunds ideologi og den monopolistiske virkelighed. Til forsoning af konflikten tilbyder tegneserierne liberalkapitalismens myter, men afslører herigennem, at kapitalismen er på vej til at udvikle sig ud over grænserne i det forestillingssystem, den legitimerer sig ved". Sådan! Unægtelig en stor og seriøs udmelding, man ikke normalt forbinder med noget så uakademisk som tegneserier.
Her er et par eksempler på bogens utallige diagrammer:
|
Om bogen er ligegyldig? Indholdsmæssigt, JA, men som historisk kildemateriale til forståelse af 60-erne og 70-erne som ideologisk årti er den meget væsentlig. Den vil formentlig kunne bruges i en fjern fremtid af historikere, der skal skrive doktorafhandlinger om, hvordan man tænkte under ungdomsoprøret i midten af det 20. århundrede.
”Et tilhørsforhold på venstrefløjen var ligesom et stykke tøj, der ikke bare passede alle størrelser, men også ved enhver lejlighed. Jeg blev ikke bare medlem af en gruppe, der, hvis man tænker nærmere over det, i grunden var verdensomspændende og gjorde en til bror og kammerat til kæmpende og undertrykte på alle kontinenter: Vietnamesere, palæstinensere og forfulgte chilenere i en broget skare. Jeg behøvede ikke engang at vide noget særligt om dem for at blive grebet af en instinktiv samhørighedsfølelse. Også mit behov for at opleve min egen helt enestående individualitet blev opfyldt, om end på en særlig måde: I en berusende følelse af bedreviden.”
Kilde: Karsten Jensen: Ud. Opdagelsedrejser 1978 - 2010. Gyldendal, 2010. 535 sider.