I "Ondskabens Akse" I "Ondskabens Akse"

Indtryk fra et besøg i Iran i april 2014


Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København


De smukke,gamle broer i Esfahan vidner om byens storhedstid.


I april 2014 besøgte jeg en del af "Ondskabens Akse", som George W. Bush døbte blandt andet Iran. Hvis man skal sige noget positivt om dét, kunne det (som det det eneste) være, at man som turist stort set har hele landet for sig selv, for både Bush og onkel Anders (Fogh) har skræmt næsten alle besøgende væk fra dette dejlige land. Iranerne ved godt, at det meste af den vestlige verden har masser af negative fordomme om deres land, så man møder overstrømmende venlighed overalt.

Jeg besøgte Iran første gang i foråret 1969 på min vej til Indien og Nepal langs "The Hippie Trail", men dengang var det et helt andet land. Det hed Persien og var styret af shahen, som senere blev fordrevet af Ayatolla Khomeini i slutningen af 1970-erne. Derfor var det en stor oplevelse at gense landet og besøge nogle af de steder, jeg ikke havde været på min første rejse.


I Shiraz fik vi en snak med unge, kvindelige universitetsstuderende i Eram Botanical Garden.


Jeg rejste med en gruppe på cirka 22 medlemmer fra De Berejstes Klub. Vi besøgte blandt andet Esfahan, som regnes for at være Irans smukkeste by. Her boede vi i 3 dage for at se nogle af de mange seværdigheder. Mest berømt er nok den store, centrale plads, som er verdens næststørste, kun overgået af Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Den ligger malerisk omgivet af moskeer, paladser og basarer, og det er en oplevelse i sig selv bare at sidde på en bænk eller drikke te på et af tehusene for at nyde folkelivet og stemningen. En anden attraktion er de meget smukke, århundredgamle broer, som vidner om Esfahans storhedstid.

Udover Esfahan besøgte vi Shiraz og omegn, hvor vi oplevede en masse. Vi talte med kvindelige, iranske studerende og besøgte en nomadelejr, hvor indbyggerne lever af deres geder og flytter deres teltlejr 2 gange om året af hensyn til klima og græsningsmuligheder. Samme dag spiste vi frokost hos en iransk middelklassefamilie, og efter frokosten var der arrangeret et møde med 3 mullaher (højtuddannede, religiøse islamister), som vi stillede nærgående spørgsmål om deres samfund og religion. Det var meget interessant, og efter samtalen tilbød de at blive venner med os på Facebook! Ikke lige det vi havde ventet, da man er vant til at se billeder og plakater med mullaher og imamer som skæggede, gamle, alvorlige mænd, man absolut ikke skal spøge med. Desuden besøgte vi de berømte, 2.500 år gamle ruiner ved Persepolis, hvor man fik et glimt det før så magtfulde perserrige. Og de sidste to dage tilbragte vi på den lille ø Kish i Den Persiske Golf. Kish er et iransk frihandelsområde og et yndet feriested for flere lande i Mellemøsten, men denne ø kan på ingen måde anbefales vestlige turister. Ikke fordi der er farligt at opholde sig, men fordi øen er en ren turistfælde. Der er kvælende varmt og fugtigt det meste af året, og i disse år ligner stedet en totalt charmeforladt byggeplads. Playa de las Americas på det sydlige Tenerife er efter min mening attraktivt i forhold til Kish, hvilket siger ikke så lidt!



Både i Shiraz og Esfahan findes meget smukke moskeer, her i Shiraz.



Klik på nedenstående billeder for at forstørre dem og få at vide, hvad de forestiller





Til allersidst: Hvis man drikker for meget eller ligefrem har et alkoholproblem, kan det varmt anbefales at rejse til Iran, for det er strengt forbudt at indføre eller indtage alkohol. Men efter at par dage savner man det ikke. I stedet for lærer man at sætte pris pa den gode te eller nogle af de velsmagende, alkoholfrie maltøl, som er tilsat citron, fersken, mango eller lignende. De smager ikke af øl, men de smager fortrinligt!




Vi har indtaget adskillige øl uden at være det mindste berusede. Men efter at par dage i Iran lærer
man at sætte pris på den gode te eller nogle af de velsmagende, alkoholfrie maltøl.


Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.