I oktober 2010 deltog 4 ansatte i 3F i en to ugers projektrejse til Ecuador. Baggrunden for rejsen var, at foreningen ”Solidaritet Over Grænser” i 3F-regi i samarbejde med Den Grønne Gruppe havde besluttet at støtte den ecuadorianske fagforening Fenacle med et større beløb over to år. Og formålet med vores rejse var dels at etablere personlige kontakter til Fenacle, dels at besøge de projekter, som de mange penge var øremærket til.
Turen gav os alle fire nogle enestående oplevelser for livet. Vi fik set og oplevet samfund, begivenheder og steder, som ingen almindelige turister nogen sinde får mulighed for. Fenacle havde tilrettelagt et program for os, som gav indsigt i og forståelse for, hvor meget en økonomisk støtte fra et rigt land i Vesteuropa kan betyde for den faglige kamp i den tredje verden. Vi besøgte en af Ecuadors store bananplantager og fik indblik i arbejdsforholdene. Vi deltog i mange faglige møder, blandt andet hos sukkerarbejdere i en af de sydlige provinsbyer, hos højlandsindianerne og i Quito. Vi besøgte lokalsamfund af indianere i højlandet og overnattede i et af dem. Og overalt mødte vi en fantastisk venlighed, gæstfrihed og nysgerrighed, både fra Fenacle og fra den lokale befolkning.
Men sjældent har jeg deltaget i en rejse med et så komprimeret program! Det var afsindigt spændende, men ind imellem havde i hvert fald jeg et stort behov for at slappe lidt af og fordøje mine indtryk. I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at der er meget stor forskel på at deltage i en almindelig turistrejse, hvor man ikke har nogen som helst form for forpligtelser, og så at være repræsentanter for Danmarks største fagforening, hvor man kommer med et stort pengebeløb i baglommen og derfor bliver betragtet som absolutte VIP’er og er i centrum hele tiden. Det havde jeg aldrig prøvet før!
Jeg har i det følgende forsøgt at give et indtryk af de utrolig mange oplevelser, vi fik på turen, men langtfra alt er kommet med. Beskrivelserne skal ses som et udpluk af redigerede dagbogsnotater og ikke som en samlet rejseberetning.
Panik på falderebet
Det var lige før turen måtte aflyses i sidste øjeblik. Tre dage før vores afrejse var der lavet et kupforsøg mod Ecuadors præsident Rafael Correa, angiveligt startet af politiet, som var utilfredse med deres lønforhold. Lufthavnene i Guayaquil og Quito var lukket på ubestemt tid, og ifølge pressen blev der plyndret butikker i de to store byer. Det så meget sort ud for vores lille 4mands rejsehold. Præsident Correa kalder sig selv en kristen socialdemokrat, og hans politiske holdninger ligger klart til venstre for midten i forhold til resten af Sydamerika. Kuppets egentlige formål var utvivlsomt at myrde Correa, men heldigvis mislykkedes planerne, og situationen blev normaliseret på forbavsende kort tid. Så mandag den 4. oktober mødtes vi i Kastrup Lufthavn og ønskede hinanden god tur over en fadøl i afgangshallen.
Efter 12 timers samlet flyvetid, med mellemlandinger i Amsterdam og på den lille ø Bonair på De Hollandske Antiller, blev vi modtaget i lufthavnen i Guayaquil tidligt om morgenen tirsdag den 5. oktober af en gruppe fra Fenacle, deriblandt af Foreningens formand Angel Rivero. Guayaquil er Ecuadors største by, selv om landets hovedstad er Quito oppe i bjergene nordpå. Der kommer meget få egentlige turister i Guayaquil, for byen har ingen seværdigheder i turistmæssig forstand. Til gengæld fik vi nogle stærke oplevelser i og omkring byen i vores egenskab af repræsentanter fra 3F og fik set og oplevet utrolig meget, som almindelige turister aldrig får mulighed for.
Første møde hos fagforeningen Fenacle
Dagen efter vores ankomst til Guayaquil, mødtes vi med cirka 20 repræsentanter fra Fenacle i deres hovedkontor i byen. Mange af dem havde rejst langt bare for at møde os, deriblandt repræsentanter for de lokale, faglige indianersammenslutninger oppe i højlandet nordpå. De præsenterede sig alle for os, og bagefter præsenterede vores 4mandsgruppe sig for dem – heldigvis med hjælp af en spansk-engelsktalende tolk! Fenacles formand Angelo Rivero er en mand med utrolig karisma. Han har en slående lighed med Nelson Mandela som ung! I det hele taget virker folkene fra Fenacle som meget ressourcestærke mennesker rent mentalt.
Fra vores første møde med Fenacle-folkene på deres hovedkontor I Guayaquil.
Familiebesøg og snak med de lokale
Den følgende dag besøgte vi det lille bondesamfund Recenta Comunidad Ibarrola på cirka 50 personer i nærheden af byen Baba. Vi kørte langt ud ad en hullet jordvej og besøgte en familie på 4 generationer, som boede under samme tag i nogle bambushytter ved en flod. Et af familiemedlemmerne der var den cirka 30-årige og meget smukke Karina Santillon, som er leder af den lokale bondesammenslutning omkring byen Baba. Lokalsamfundet er medlem af Fenacle, og de handler i Babahoya en gang om ugen. De ejer selv jorden og dyrker bananer, papaya, soja og ris. Desuden har de høns og ænder, og de fanger fisk fra floden til eget brug i små kanoer. De tjener penge ved at sælge deres bananer, ris og soja. Det var en stor oplevelse at besøge dette afsides sted, hvor de fleste af beboerne har tilbragt et helt liv i flere generationer.
Vi spiste frokost på stedet og sejlede tilbage til Baba i en lille, overfyldt og vakkelvorn kano med kun få centimeter mellem rælingen og vandet! Bilen, som skulle bringe os tilbage til Guayaquil fra Baba, punkterede på tilbageturen og gik senere rigtigt i stykker, så vores Fenacle- venner valgte at installere os nogle timer langt ude på landet i en tilfældig, lille købmandsforretning mellem rismarkerne, mens bilen blev repareret. Under vores landlige ophold strømmede de nysgerrige lokale til for at kigge på de uventede og for dem meget eksotiske besøgende. Jørgen foreslog, at vi lavede en gensidig præsentationsrunde med hjælp fra nogle af de spansktalende i gruppen. Det var ikke spor kedeligt, og det bekræfter min holdning om, at de største rejseoplevelser oftest er de helt uventede og ikke de femstjernede seværdigheder!
Vi hygger os med de lokale i en købmandsforretning mellem rismarkerne, mens vores bil bliver repareret.
Bananplantager og faglige møder
Dagen efter kørte vi ud til Dole bananplantagen, hvor vi så på høsten og forarbejdningen af bananerne og spiste frokost i arbejdernes kantine. Om eftermiddagen var vi hovedpersoner i et møde med sukkerarbejdere i byen Milagro. Vi præsenterede os for de cirka 60 mødedeltagere, hvorefter mødet startede. Der var heftige diskussioner og spørgsmål hele tiden, og Fenacles formand Angel Rivero holdt nogle meget karismatiske indlæg. I det hele taget virkede arrangementet som et arbejdermøde i Danmark fra fagbevægelsens barndom. Stor oplevelse!
Klik eller tryk på billederne for at forstørre dem.
Klik HER for at se hovedmenuen til min hjemmeside, med masser af spændende artikler, især om rejser.