Perron Gare du Nord
klik HER for at høre "Perron Gare du Nord" med Gasolin' og Kim Larsen (i MP3-format)
Selv om denne sang hører til de lidt mindre kendte, er den efter min mening en af Kim Larsen og Gasolin's bedste. Den har det hele: Poesi, romantik, nostalgi, rejselyst, længsel - og sidst, men ikke mindst: Der er en utrolig god harmoni mellem melodien og teksten.
Melodien stammer fra LP'en "Stakkels Jim", som blev indspillet i efteråret 1974. Selv i 1970-erne var der langt mere eventyr over en togrejse end i dag, også i Danmark, og jernbaner var i det hele taget noget, man kunne høre, føle og lugte i langt højere grad end i nutidens syntetiske metalhylstre. Interrail-kulturen eksisterer stadig, men den er på retur, dels fordi backpackerne har fået råd til at rejse længere væk, dels fordi Europa er blevet langt mere ens end det var for 30 år siden.
PERRON GARE DU NORD
Det skete sidste efterår
da svalerne fløj
til deres vinterparadis.
Jeg tog et tilfældigt tog
ned til Madrid
til solen, åh - så varm og blid.
Hun stod på ved Gare Du Nord
og jeg slog blikket ned
er det, hvad man kalder kærlighed?
Mens vi fløj fra station til station
hvisked' hun:
Hvor var du i hele mit liv?
Det skete sidste efterår
i byen Madrid
åh, som en smuk tilfældighed
vi dansed gennem parkerne
ænsed kun os selv
cikaderne besang vort held.
Men det lød næsten som et skrig
da drømmen var forbi
og hun forsvandt på Perron Gare Du Nord.
Men skønt vi skilles er det ikke helt forbi
for jeg vil aldrig glemme dig, nej glemme dig
i hele mit liv.
Kloge citater om det at rejse. Udvalgte citater, som fortæller lidt om psykologien bag rejselysten og hvad det er der får mange mennesker til at drage af sted gang på gang.
"Havnen". Med tekst af Arvid Müller. Sunget af Osvald Helmuth. Dette er en af mine favoritsange. Selv om den er skrevet i midten af forrige århundrede er den stadig fyldt med atmosfære, poesi og udlængsel. Den handler om den almindelige lønarbejder, som cykler ned til havnen og fantaserer om skibenes eksotiske mål. Han fantaserer om at være et andet sted end der hvor han er, hvilket er noget, de fleste af os kan nikke genkendende til .
På Memphis Station. Johannes V. Jensens klassiske digt fra 1906 har efter min mening overlevet de mange år uden at blive uaktuelt. Udover den enorme poetiske kraft har det en masse signaler i sig, som stadig kan bruges i dag. Udlængsel, rejselyst, kærlighed og angsten for at binde sig er nogle af dem. Det er et fantastisk digt! Næppe helt forkert at kalde digtet en gammel parallel til Gasolin's sang "Perron Gare du Nord"!
Mandalay. Sangen om Mandalay er forlængst blevet en klassiker, men den måde, den er blevet sunget på gennem tiderne i Danmark, har unægtelig været meget forskellig. Sangteksten er i virkeligheden et digt skrevet af R. Kipling (1865-1936), som er født i Bombay i Indien og opholdt sig meget i Østen som ung. Den handler om en gammel mand, der sidder hjemme i det fugtige, regnfulde, kolde London og tænker længselsfuldt på sin tid i Sydøstasien for mange år siden.
Fusijama fra 1907. Dette lille essay er en anden klassiker af Johannes V. Jensen. Bag det gammeldags sprog gemmer sig en utrolig masse signaler og budskaber. Det fortæller blandt andet om rejsen som et middel til at genopfriske sine sanser og opleve verden med et barns øjne - eller som forfatteren Karsten Jensen siger: "Når man rejser, får man synet og hørelsen igen".
Glæden ved at flyve Selv om jeg efterhånden har oplevet over 100 starter og landinger synes jeg stadig, at det er spændende at flyve. Læs mere om hvorfor her.
To sange fra Steppeulvenes LP "Hip" fra 1967
De, der i dag hører ”Hip” første gang, vil nok synes, at den lyder noget syret og flippet. Det var der også en hel del, der syntes dengang. Men for mange af os andre, som har været unge i 60-erne og måske oven i købet har rejst til Indien og Nepal langs "The Hippie Trail”, er musikken og sangteksterne forbundet med dyb nostalgi og er udtryk for et typisk tidsbillede fra hippie-generationen. Men døm selv. Her er teksterne til to af sangene: "Itsi-Bitsi" og "Til Nashet". Teksterne er skrevet af Eik Skaløe og musikken er af Stig Møller.