Én gang Nepal - altid Nepal!
Jeg har rejst og vandret meget over hele verden, men ingen steder har jeg oplevet en natur, som er smukkere og mere storslået end i Nepal!
Det er landet med verdens højeste bjergkæde med toppe på over 8.000 meter. Det er landet, hvor livet ude i de små landsbyer og bjergstammer stort set stadig leves som i middelalderen. Det er landet, hvor det at vandre ikke er noget, indbyggerne gør for deres fornøjelses skyld men af simpel nødvendighed, for langt det meste af Nepal er stadig helt uden veje og biler.
Vejen fra Indien op til Kathmandu.
Fra den indiske grænse tog jeg med en lokal bus fra byen Raxaul op til Kathmandu i Nepal. Vejen, som er 130 km lang, blev åbnet i 1953. Efter et par timers kørsel gennem det flade Terai-bælte med skov nåede vi foden af Himalaya og begyndte at stige opad. Billedet er taget i eftermiddagssolen og viser noget af den fantastiske vej, som er omgivet af terrasse-marker.
De 2 billeder til venstre er taget i eller omkring Kathmandu. Du kan klikke på begge billeder
og se dem i stort format med beskrivende tekster.
|
Så tog han ud til Tibet
Indspillet sommer/efterår 1983. Tekst og musik: Kim Larsen. Klik HER for at læse mere om Kim Larsen. |
De 2 billeder til venstre er taget tæt på Himalayas sne. Du kan klikke på begge billederne
og se dem i stort format med beskrivende tekster.
|
Fra en af de mange landsbyer på den lange vandretur op til foden af verdens trediehøjeste bjerg Kanchenjunga i øst-Nepal.
Selve trekking-turen fra civilisationen og op til Kanchenjunga tog ca. 2 uger. I starten af turen gik vi gennem et område med landsbyer, som var totalt upåvirkede af turisme. Vi gik på en højderyg i 2 - 3.000 meters højde og kom ind imellem op i de tætte rhododendronskove. Under skovgrænsen var der smålandsbyer beboet af Rai -og Limbu-folket. I modsætning til andre trekking-ruter i Nepal var der ikke antydning af hoteller, tiggeri eller souvenir-salg. Til gengæld gloede folk uhæmmet på os, især ved vores rastesteder. Men vores påklædning, udstyr og vaner har sikkert også været en kilde til undren hos dem - for slet ikke at tale om vores motiver til at holde ferie på denne måde helt frivilligt!
Der er masser af trekking-bureauer i Kathmandu, som arrangerer ture i bjergene. Priserne varierer en del afhængigt af graden af service. Det absolut dyreste er at bestille trekkingturen hjemme fra Danmark gennem et rejsebureau. Ikke desto mindre er der mange danskere, der vælger denne løsning, og det skyldes først og fremmest, at tid er penge. Eller sagt på en anden måde: Mange har ikke tid eller overskud til selv at arrangere en trekkingtur ved at kontakte et bureau i Nepal. Og hvis man f.eks. kun skal til Nepal i 2-3 uger er der slet ikke tid til at gå rundt i Kathmandu og købe udstyr eller forhandle med trekking-bureauer, men her skal hele arrangementet helst køre på skinner. Det bliver allerdyrest, hvis der kommer en dansk rejseleder med på turen.
Fra byen Tukucha i Thakkhola-dalen, 2.400 meter over havet. Denne by, som ligger på
"The Jomoson Trail" nær Annapurna, bebos af thakali-folket, hvis udbredelse i Nepal næsten
udelukkende er begrænset til denne dal. Da klimaet heroppe er meget tørt, er mulighederne
for landbrug ret små, men thakali er først og fremmest et handelsfolk. Tukucha ligger på
en af de ældgamle karavaneruter, som i århundreder har været brugt til transport mellem det
nordlige Nepal og Tibet og syd-Nepal.
Nepalesisk familie under et af de store, skyggefulde træer, der ofte findes i og omkring
landsbyerne. Billedet er taget nær Helambu-området nord for Kathmandudalen.
Hvis man vælger en gruppetur, så vil jeg anbefale, at man tager ud i et af de mindre besøgte områder, hvor det kun er tilladt at færdes i organiserede grupper. Det ER nu engang mere spændende at komme ud til steder, hvor befolkningen ikke er så vant til turister.
Individuel trekking
Hvis man i stedet vælger at arrangere det hele selv og tage på trekking sammen med en eller flere gode venner, så må man være indstillet på, at der ikke umiddelbart er nogen bærer til at slæbe ens rygsæk eller vise vej, men det bør dog ikke afskrække nogen med en rimelig god kondition og et minimum af eventyrlyst. Blot vil jeg på det bestemteste fraråde nogen at tage på trekking HELT alene, dvs. uden nogen ledsagere overhovedet. I øvrigt kan en bærer hyres lokalt og til en pris, der ligger milevidt under det, man skal betale gennem et agentur, og to vandrere kan udmærket deles om 1 bærer. De nemmeste områder som individuel trekker finder man i de "klassiske" områder (f. eks. omkring Everest, Annapurna og Langtang), hvor der har været vandrere i de sidste 30 år og derfor er masser af små guest houses og tea houses i og omkring landsbyerne, så man ikke behøver at medbringe så meget udstyr.
Højdesyge
En af de alvorligste risici for alle trekkere er højdesyge, som skyldes det lave iltindhold i luften. For folk, der aldrig har været over ca. 3.000 meter er det umuligt at forestille sig, hvordan det føles. Ens kondi falder til et hidtil ukendt lavpunkt, hvert skridt bliver efterhånden en udfordring, man tænker langsommere, får let hovedpine og bliver let irriteret over bagateller, og en rygsæk på 15 kilo kan nemt føles som om den vejer 50. I ekstreme tilfælde kan man dø af det, hvilket sker ikke sjældent i de højtliggende områder omkring Everest, hvor der kommer mange turister.
I Thakkhola-dalen, som ligger dybt nede mellem to af verdens højeste bjerge Annapurna og
Dhaulagiri, er husenes arkitektur meget forskellig fra det øvrige Nepal, og det skyldes
først og fremmest det tørre klima. Bygningerne er hvide, med flade tage og atriumgårde.
Hovedreglen, hvis man vil undgå højdesyge, er at stige langsomt under turforløbet og være beslutsom nok til at gå ned i lavlandet, hvis symptomerne bliver for voldsomme. Bjergbestigere forsøger at undgå at stige mere op end 3-400 højdemeter om dagen, og hvis man som trekker følger denne regel, har man en chance for at kunne følge med ved højder over ca. 3.000 meter. Derudover bør man holde hviledage ind imellem. Den bedste kur, hvis mn HAR fået højdesyge, er at gå nedad så hurtigt som muligt.
En stor attraktion ved at trekke i foråret er oplevelsen af de blomstrende rhododendronskove
i højderne, hvor det føles som at vandre i et uvirkeligt eventyrland. Billedet her er taget
i aftenskumringen oppe i bjergskoven nær Gorapani-passet, omtrent midtvejs mellem Pokhara og
Jomoson. Vi kom hertil efter en hel dags vandring gennem landsbyer og terrasse-marker.
Hvornår skal man trekke i Nepal?
De bedste tidspunkter for trekking i Nepal (i hvert fald i de mere kendte områder, der ligger syd for Himalayas hovedkæde) er foråret (april-maj), hvor der er masser af farver, men hvor luften kan være lidt uklar og efteråret (oktober-december), hvor farverne er mere visne, men hvor luften til gengæld er klarere og udsigterne ofte bedre. En stor attraktion ved at trekke i foråret er oplevelsen af de blomstrende rhododendronskove i højderne, hvor det føles som at vandre i et uvirkeligt eventyrland.
Mere om Nepal, rejser og trekking:
Læs artiklen om min trekking-tur til foden af verdens højeste bjerg Mount Everest
ved at klikke
HER
Læs artiklen om min trekking-tur til foden af verdens trediehøjeste bjerg Kanchenjunga
ved at klikke
HER
Læs artiklen om min rejse til Nepal ad "The Hippie Trail" ved at klikke
HER
Se min hoved-hjemmeside med blandt andet masser af spændende links til
rejser og trekking ved at klikke
HER