Mit Danmark

Af Erik Pontoppidan




Nedenstående var mit indsendte bidrag til Politikens konkurrence om en Danmarksudstilling i januar 2002. Konkurrencen gik ud på at give en beskrivelse af Danmark på følgende måde:

Vis os dit Danmark i tekst og billeder ved at finde:



  • 1. Et maleri - klassisk eller moderne

  • 2. Et fotografi - historisk eller aktuelt

  • 3. En person - nulevende eller afdød

  • 4. En ting - et særligt dansk objekt

  • 5. En tekst - fra romanen, essayet eller talen

  • 6. Et stykke musik / en sang - særlige danske toner

  • 7. Et digt - en poet, der har indfanget det danske

  • 8. En ret - rødgrød med fløde?

  • 9. Et sted - med historie og identitet

  • 10. En begivenhed - med betydning for vores selvopfattelse
  •  

    1. Maleriet:


    "Paa Askov Højskole". Maleri af Erik Henningsen fra 1902.


    Jeg har altid været fascineret af dette maleri af Erik Henningsen fra 1902. Det viser et foredrag i Dagmarsalen på Askov Højskole, og man bliver næsten suget ind i billedet fordi man kan blive ved med at finde nye detaljer, stemninger, symboler og fortolkninger i det. Jeg har valgt det fordi højskolebevægelsen og Grundtvig er en hjørnesten i dansk kultur, som i høj grad har været med til at forme det Danmark, vi kender i dag.

     

    2. Fotografiet:

    Den danske bøgeskov.

    En bøgeskov, der vokser helt ud til strandkanten, er for mig indbegrebet af dansk natur. Ikke på grund af Oehlenschlägers nationalhymne "Der er et yndigt land", som jeg ikke synes er særlig vellykket. Men en vandretur i skovkanten en sommerdag langs en strand med bøgeskov hører efter min mening til de mest seværdige naturoplevelser, man kan få herhjemme. Billedet er fra Fanefjord Skov på Vestmøn, og jeg har selv taget det.

     

    3. Personen:

    Benny Andersen.

    Næppe nogen kunstner siger mere om moderne dansk folkesjæl og kultur end Benny Andersen. Hans digte bøjer det nydanske sprog på en måde, som kun få forfattere er i stand til . Han er især god til at rykke ved troen på vores egen fuldkommenhed på en kærlig måde. Siden sin debut i 1960 er han stille og roligt gået hen og blevet danskernes nationaldigter.

    Første gang jeg for alvor fik kendskab til Benny Andersen var, da han udgav pladen "Svantes viser" sammen med Poul Dissing i 1970-erne. Siden da har jeg fulgt deres færden på nært hold og købt de fleste af deres album, og jeg læser tit i Benny Andersens nyudgivne, samlede digte. Men hvis jeg fortsat vil høre Andersen og Dissing når det passer mig må jeg nok se i øjnene at jeg bliver nødt til at udskifte mine gamle LP-plader med CD’er, da min gode gamle pladespiller ikke virker mere!

     

    4. Tingen:

    Et stearinlys.

    Det bruges i alle danske hjem på alle tider af året. I modsætning til mange lande i Sydeuropa tænder man i Danmark levende lys som et symbol på hjemlig tryghed og velvære og ikke som en religiøs manifestation af respekt for afdøde personer eller helgener. Kort sagt: Stearinlyset er et symbol på begrebet hygge, som jo er et helt igennem dansk ord. Der er næppe heller tvivl om, at stearinlysets store udbredelse i vores land skyldes det danske klima med den mørke vinter.

    En stor del af den ældre generation forbinder levende lys med befrielsen den 5. maj 1945, hvor de blev tændt i vinduerne i hundredetusinder af danske hjem i glædesrusen over, at krigen var slut og at man kunne smide de mørke gardiner væk. Den tradition holdt sig i øvrigt i næsten 50 år!

     

    5. Teksten:

    Beskrivelsen af Axels død i Johannes V. Jensens "Kongens Fald".


    Der er delte meninger om Johannes V. Jensen. Mange kan ikke udstå ham, mens andre synes, at han er en stor forfatter og fuldt ud lever op til sin berømmelse. Jeg hører til de sidste. Og uanset hvad man mener om hans livssyn og personlige holdninger kan man ikke frakende hans værker en utrolig poetisk kraft, sproglig fantasi og indlevelsesevne.

    Jensen døde i 1950, men hans bøger lever stadig. Nogle af hans bedste romaner handler om perioder i Danmarks Historie, og når man læser dem, tager man alle sanserne i brug.

    Som et eksempel på det har jeg har valgt et afsnit fra "Kongens Fald", som beskriver en af hovedpersonerne Axels død uden for Graabølle Kro i den lyse sommernat, mens bønderne spiller til dans oppe i kirken. Historien foregår i begyndelsen af 1500-tallet på Christian II's tid. Her er alle sanser taget i brug. Den danske natur folder sig ud som aldrig før. Og så er det dette vel nok en af de allersmukkeste dødsscener i dansk litteratur:

    "... Axel aabnede Øjnene, halvt henne som han var, og så, at Natten var lys.

    De sang oppe i Kirken. Det kunne høres, at de bankede Spundset udaf en Øltønde. De sang højt og overstadigt deroppe, som dansede de nu alle sammen i Ring. Festen blev saa stormende, at den hørtes vidt ud i Landet.

    Axel aabnede Øjnene endnu en Gang og saa den lyse Nat.

    Himlen var som hvide Roser.

    Langt ude, en Mil ude brændte en Glædesild paa en Høj.

    Der fløj en tavs Fugl hurtigt forbi og videre ud i den svale Dæmring. Piletræet ved Brønden hældede sig stille med alle de milde, hvide Blade i den lyse Nat. En spæd, askehvid Mølsværmer flakkede i Natluften. Himlen vat taaget af Stjærnelys. Axel lukkede sine Øjne."

     

    6. Sangen:

    "Sommer i Danmark" af rockgruppen TV2 fra albummet "Kys bruden".

    Sange fra rockgruppen TV2 hører til min yndlingsmusik. Få musikere kan tage Danmark og danskerne under kærlig behandling som Steffen Brandt med sine underfundige sangtekster, og så laver gruppen i øvrigt for det meste god, iørefaldende musik. Og humor og selvironi er der heller ikke for meget af i den danske rockverden.

    Sangen her folder sig først ud for alvor, når den synges og høres. Jeg holder især meget af det sidste vers om baronessen og Danny. Det siger også en del om, hvor forfatteren Dan Turèll befinder sig i danskernes hjerter.

    Uddrag af "Sommer i Danmark":

    Sol over Gudhjem, Sandvig-Allinge blues
    Leonora Christine hvæsser sin pen
    Viborg i regnvejr, kirkeuret slår tolv
    den kullede greve rider igen

    Sommer i Danmark
    og solen gør hvad den kan
    der er nok at tage fat på
    her i digternes land

    Jeppe Åkjær på syre, svæver ud over havet
    fårene står der endnu og glor
    Nå men, jeg må osse se at komme videre
    siger Blicher og hoster
    han hader duften af mørke og jord

    H.C. Andersen i Ålborg, Herning og Struer
    kom nu og digt vores verden lidt større
    Fortæl os om Ikast, Varde og Esbjerg
    det er nu vi har brug for et eventyr

    Sommer i Danmark
    og solen gør hvad den kan
    der er nok at tage fat på
    her i tvivlernes land

    Danmark i skyggen
    under solparasollen
    mig og så Jylland
    øerne og Bornholm

    Det er ikke Baronessen og slet ikke Rungstedlund
    og langt fra et guddommeligt drømmesyn
    Det er Danny og Buddha, på vej rundt om hjørnet
    bare en sidste tur gennem byen



    7. Digtet:

    Dan Turèll: Jeg skulle have været taxachauffør

    Multikunstner, Danmarks største hippie, provokatør, universalgeni, onkel Danny. Selv om man prøver ihærdigt, kan man ikke sætte ham i bås. Dertil var Dan Turèlls talenter for omfattende.

    Dan Turèll havde mange masker: Poet, gøgler, journalist, kriminalforfatter, musikkender og sangskriver. Men et hans store talenter var, at han kunne kaste et skær af poesi over alt, hvad han rørte ved. Det kommer blandt andet til udtryk i dette digt, som fortæller en masse om den almindelige dansker og hans tanker, drømme, interesser og følelsesliv. Når jeg læser digtet hører jeg altid hans karakteristiske stemme i mit indre øre med den helt specielle stil. Det skyldes nok, at jeg har hørt ham deklamere digtet flere gange i radioen med dæmpede jazzrytmer som baggrundsmusik

    Du kan læse digtet i sin fulde længde ved at klikke HER!

     

    8. Retten:

    Hakkebøf med løg og kartofler.

    I hverdagens Danmark skal madlavning efter fyraften gå hurtigt, når hele den voksne familie er udearbejdende. Den danske kernefamilie har sjældent tid eller energi til at kæle for madlavningen efter en almindelig arbejdsdag.

    Hakkebøf med løg og kartofler er nok en af de almindeligste danske hverdagsretter. Den er nem og hurtig at lave, og så smager den godt. Dens nærmeste konkurrent er nok frikadeller, men frikadellefars skal blandes først, hvorimod hakkebøffer kan fremstilles direkte fra det hakkede oksekød i supermarkedet!

     

    9. Stedet:

    Frederiksberg Have.



    Frederiksberg Have er fyldt med Danmarkshistorie. Ok, det er mest kongernes historie, men haven er et pragtfuldt åndehul i storbyen, og den er ikke bare en nyanlagt park omkranset af larmende motorveje. Nej, her fornemmer man historiens vingesus overalt under de høje, gamle træer, hvor slottet sammen med haven vidner om en spændende fortid rig på detaljer. Haven er enestående i sin art og er i dag et elsket udflugtsmål året rundt. Det hører til mine favorit-oplevelser at spise den medbragte madkurv en lun sommeraften med en god flaske vin på en af de store plæner ved kanalerne med udsigt til slottet og springvandet.

     

    10. Begivenheden:

    Murens fald 1989.


    Jeg er opvokset under den kolde krig, og da Sovjetunionen brød sammen i 1989 havde jeg svært ved at tro på det i starten. Det hele skete utrolig hurtigt da først grænserne mellem øst og vest blev åbnet på klem. Murens fald er en af de begivenheder, der har præget eftertidens udvikling allermest. Den har ændret magtbalancen i Verden, men også danskernes, livssyn og politiske holdninger er blevet ændret helt utroligt. Verden er næppe blevet mere fredelig af den grund, men måske har murens fald gjort den lidt mere alsidig, mangfoldig og rummelig.



    Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking,
    så klik HER