En hyldest til Steffen Brandt og TV-2!

Tekst: Erik PontoppidanBilledet er fra TV-2-koncerten på Kløften-festivalen i Haderslev i 2015.

Før jeg ku' gi
Før jeg ku skænke dig en tanke
og en krop som langt om længe
tog sig sammen til at elske lidt med livet
Ku’ jeg se dit hjerte banke
under bryster som for længst var blevet taget
af alle mulige for givet

Jeg vented’ lange nætter
i dine kolde stuer
brændt varm i hvert et blik
fra dine duggede ruder


Fra sangen "Bag duggede ruder" i albummet "Beat" i 1983.

Forfatteren og multikunstneren Dan Turèll har engang udtalt, at det eneste, der var værd at lytte til i dansk rock, var Kim Larsen og gruppen TV-2. Det vil jeg nok kalde lidt af en generalisering – også set med datidens øjne – men jeg vil gå så langt som at sige, at de to grupper i mange år har været blandt mine absolutte favoritter.

Kim Larsens Kjukken og Steffen Brandts TV-2 er meget forskellige, men de har især én ting tilfælles. De repræsenterer begge to noget meget dansk, og deres musik forstås kun fuldt ud af inkarnerede danskere. Til forskel fra Kim Larsen er TV-2’s univers meget jysk inspireret. Her er der ingen nostalgiske sange fra Østre Gasværk eller Christiania, men til gengæld romantiske, medrivende megahits, som udspiller sig på Skanderborg eller Randers Station. Da jeg i 2016 var rigtigt i Århus første gang med den nye vandflyverrute fra København, oplevede jeg ofte byen i lyset af den helt særegne TV-2-lyd og ud fra tonen i deres dejlige, underspillede sangtekster med masser af humor og selvironi.

TV-2’s sangtekster er nogle af de få i den danske rockverden, som virkelig har substans. Med deres underfundige ironi trænger de i hvert fald lige ind i mit bagland. Og en gang imellem åbner sangene også en dør på klem til baglandet langt tilbage i tiden. Og både teksterne og den helt særlige TV-2-lyd har en formidabel evne til at vække minder om gamle kærester og gamle oplevelser. Ikke fordi teksterne nødvendigvis handler om noget, man har oplevet, men fordi man hørte sangene dengang.

Ved de live-koncerter, jeg har deltaget i med TV-2, har en stor del af publikum været yngre mennesker. Tankevækkende og positivt, at en midaldrende rocksanger i 60-erne også kan begejstre den unge generation!

Gode, iørefaldende sange er ofte forbundet med ens personlige sorger og glæder gennem tiderne, fordi man hørte dem på tidspunkter, hvor man befandt sig på mindeværdige steder i sit liv. Det gælder i særdeleshed musikken fra Steffen Brandt og TV-2!


Sol over Gudhjem, Sandvig-Allinge blues
Leonora Christine hvæsser sin pen
Viborg i regnvejr, kirkeuret slår tolv
den kullede greve rider igen

Sommer i Danmark
og solen gør hvad den kan
der er nok at tage fat på
her i digternes land


Uddrag af sangen "Sommer i Danmark" fra albummet "Kys bruden" fra 1996.
                            Det er ikke Baronessen
og slet ikke Rungstedlund
og langt fra et guddommeligt drømmesyn
Det er Danny og Buddha
på vej rundt om hjørnet
bare en sidste tur gennem byen


Uddrag af sangen "Sommer i Danmark" fra albummet "Kys bruden" fra 1996.Klik her for at se hovedportalen for min hjemmeside