Lidt om Dan Turèll
Multikunstner, Danmarks største hippie, provokatør, universalgeni, onkel Danny. Selv om man prøver ihærdigt, kan man ikke sætte ham i bås. Dertil var hans talenter for omfattende. Men det forhindrer mig ikke i at anbefale et par bøger af en af mine yndlingsforfattere.
Den seneste Turèll-bog udkom i efteråret 2005 og hedder "Dan Turèlls København" af Peder Bundgaard (Politikens Forlag, 2005. 199 sider, rigt illustreret).
Bogen er en guldgrube for Turèll-fans og København-elskere. Dan Turèlls faste omslagstegner og nære ven Peder Bundgaard tager læseren med på en mental byvandring rundt i byens gader og historie, ind i skumle baggårde og ikke mindst ind på nogle af Dans yndlingsværtshuse. Det er en dybt personlig og meget ærlig og velskrevet beretning, centreret om onkel Danny og hans oplevelse af storbyen. Man kunne også kalde det en bog om det nyere Københavns historie set fra en enestående synsvinkel.
Hvis du har nogen kommentarer, så send en mail til pontoppidan214@gmail.com .
Dan Turèll havde mange masker: Poet, gøgler, journalist, kriminalforfatter, musikkender og sangskriver, men han sagde selv, at han levede "et uanstændigt normalt liv". Det vil jeg nu næppe give ham ret i efter at have læst biografien "Superdan"af Peder Bundgård (Borgen, 2. udgave, 1999). Det er en varm, humoristisk og sine steder ustyrlig morsom bog, som næsten gør én stolt af, at man har levet i hans tid.
En af siderne ved hans talent var, at han kunne kaste et skær af poesi over alt, hvad han rørte ved, især hvis han oplevede noget fra det helt almindelige hverdagsliv. Lidt på samme måde som i den langt mere kendte Beatles-sang "Penny Lane", som efter min mening ligger meget tæt på hans poesi. Disse sider af hans talent kommer især til udtryk i en af hans vigtigste bøger "Vangede Billeder" - en blanding af en roman og en dokumentarisk beskrivelse af hans barndom i Vangede. At skrive en poetisk, vedkommende, medrivende, humoristisk og letlæselig bog om et arbejderkvarter i en københavnsk forstad i 50-erne var og er en præstation. Kvalitetsmæssigt ligger bogen i toppen i den syndflod af biografier, der udkommer hele tiden, og den er for længst blevet en klassiker.
Tæt på Dan Turèlls København: Billedet er taget fra Rådhustårnet og viser Rådhuspladsen, som den så ud
på en grå vinterdag i det tidlige forår 1966.
Foto: Erik Pontoppidan
Hans evne til at gøre dagligdagen interessant finder man også i hans utallige små-essays, som blev trykt i Politiken i 70-erne under navnet "Dan Turèll i byen". De handler især om onkel Dannys små hverdagsoplevelser omkring hans bopæl på det indre Frederiksberg og viser en utrolig evne til at se det interessante i hverdagens små detaljer. Faktisk købte jeg i en lang periode Politiken primært for at læse hans ugentlige rubrik. Han var en udpræget storby-elsker (selv om nogle hårdnakket vil benægte, at København er en rigtig storby), men disse essays har faktisk gjort mig mere stolt af og glad for at være inkarneret københavner.
Hans ugentlige klummer i Politiken er udgivet i bogform som 2 bøger under navnet "Dan Turèll i byen" og "Dan Turèll i byen igen".
Endelig kan jeg varmt anbefale bogen "Storby-trilogien", som er en samlet udgivelse af digtsamlingerne "Drive-in digte", "3d digte" og "Storby-blues". Den er god at have liggende på natbordet eller et andet lettilgængeligt sted til brug ved indtagelse af "nippeglæde" i små og store doser.
Et par af mine yndlingsdigte af Dan Turèll er de
kendte Jeg skulle have været taxachauffør (fra digtsamlingen
Drive-In - digte), Hyldest til hverdagen og Gennem byen en sidste gang. Du kan læse
De 3 digte i deres fulde længde ved at klikke på navnene.
Til allersidst: Sangskriveren Steffen Brandt fra rockgruppen TV2 er også en stor beundrer af Dan Turèll. Jeg vil slutte af med et citat fra sangen "Sommer i Danmark" fra albummet "Kys Bruden", som siger en del om, hvor Dan Turèll befinder sig i danskernes hjerter:
Det er ikke Baronessen
og slet ikke Rungstedlund
og langt fra et guddommeligt drømmesyn
det er Danny og Buddha
på vej rundt om hjørnet
bare en sidste tur gennem byen
Retur til hovedmenu for mine favoritbøger