En hyldest til salige Niels Højlund!

En hyldest til salige Niels Højlund!

- Et eksempel på det klassiske foredrag, når det er bedst

Af Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan


Jeg har altid været en ivrig P1-lytter. Det er der flere grunde til. En af dem er, at radioen i modsætning til TV næsten altid tager sine lyttere alvorligt og som udgangspunkt betragter dem som selvstændigt tænkende, nysgerrige individer. Eller som Bjørn Bredal fra Politiken engang skrev i en leder om P1: "Altid stærk og menneskelig formidling, ja netop menneskelig: "Hør her, vi har noget spændende at fortælle dig". Om dinosaurer, om New Yorks undergrund, om menneskerettigheder, om den nyeste lyrik. Om teater, montager, samtaler. Man forstår, man vækkes, rives med, engageres ...". Og sammenlignet med TV, så efterlader radioen langt større spillerum for fantasien. Et ekstra plus er, at man kan lytte til den samtidig med, at man udfører nogle af de nødvendige og trivielle gøremål og derved forbedre livskvaliteten, når man f.eks. laver mad, vasker op eller maler sit plankeværk eller sin stue. Slet ikke så ringe endda!

Det lange samliv med min transistorradio har givet mig nogle yndlingsudsendelser, som jeg har sat særlig pris på. Nogle af mine favoritter i den henseende er "Orientering" (på alle hverdage kl. 17), "Radioklassikeren" og foredragsrækken om kendte personers syn på den nyere Danmarkshistorie, herunder Niels Højlunds foredragsrække i P1 om hans personlige syn på en række samfundsforhold. Foredragene blev bragt og genudsendt i midten af nullerne . Niels Højlund, som døde i juni 2014, var blandt andet gammel højskolemand med rødder fra blandt andet Askov, og han leverede et eksempel på det talte ord, når det var allerbedst.

Foredragenes indhold var i høj grad præget af personlige holdninger. Dette er naturligvis ikke en kvalifikation i sig selv, men hvis indholdet afspejler et sammenhængende livssyn baseret på stor livserfaring og bliver leveret med en fremragende formuleringsevne, så får ordene en substans, som får én til at lytte med interesse. Dejligt befriende i øvrigt, at vi her havde med en person at gøre, som ikke var ude på at sælge et snævert politisk budskab, men primært ønskede at få folk til at tænke selv. Manden var hensynsløst ærlig og var derfor i stand til at se på en sag fra flere sider, vel at mærke uden at argumenterne af den grund kom til at virke udvandede og holdningsløse.

Stilen i foredragene lagde sig tæt op ad Grundtvigs legendariske "Mands Minde" -foredrag fra 1800-tallet. Af indlysende årsager findes der ingen lydoptagelser af Grundtvigs foredrag fra dengang, men jeg vælger at tro på, at de nok har lydt nogenlunde sådan i form og indhold. I øvrigt har forfatteren Ebbe Kløvedal Reich tidligere holdt en lignende foredragsrække i P1 ud fra SIT personlige livssyn. Det var heller ikke kedeligt!

Nu kan vi så håbe på, at radioens P1 vil overleve den kommercielle tsunami, som i de senere år er skyllet ind over Danmark og truer med at tilintetgøre mange af de nicher, som har høj kvalitet men knap så høj indtjeningsevne. Sporene skræmmer!

Til allersidst: Nogle ændringer i samfundet sker pludseligt og er ofte forårsaget af voldsomme, uventede begivenheder. Andre kommer gradvist og snigende, så man ikke umiddelbart mærker forskellen. Den voksende kommercialisering er et eksempel på det sidste. Prøv f.eks. at tænke på hvordan det ville have virket, hvis man for 30 år siden havde indledt og afsluttet vejrudsigten i TV med ordene: "Vejrudsigten i aften er sponsoreret af Netto og Nykredit"!

Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER