Efteråret og vinteren i Danmark

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Udsigt over Hjelm Bugt fra Fanefjord Skov på Møn. Foto: Erik Pontoppidan.

Det er naturligvis et temperamentsspørgsmål hvilke tider på året, man synes bedst om, og i den retning er jeg nok lidt atypisk. Jeg holder nemlig meget af det danske efterår og den danske vinter, og til nogle af mine favorit-måneder hører august og september.

Den danske sommer er vidunderlig - ingen tvivl om det. Maj er fantastisk, når alting myldrer frem. Juni er måneden, hvor sommeren går hen mod sin kulmination, og det nærmest er lyst døgnet rundt. Juli er måneden, hvor man har vænnet sig til sommeren, og hvor en stor del af Danmark er "lukket".

August og september et vendepunkt for sommeren, og man mærker igen de stærke kontraster mellem de vekslende årstider. De lyse nætter er forbi, træernes blade bliver gyldne, lys og skygge har et fantastisk samspil, der er dug på ruderne om morgenen, naturen dufter som aldrig før - og så har efterårsmånederne tilmed årets smukkeste stjernehimmel, fordi luften er klar og man netop i den periode kigger op på de store, tætte dele af mælkevejen først på aftenen.

Johannes V. Jensen har beskrevet efteråret med sin utrolige, sproglige fantasi i det lille essay "September" fra 1901, hvor han blandt andet skriver:

"... Jeg tænker på svundne Års blødende Septemberdage, jeg mindes den gyldne Falmen, Gennemsigtigheden derude fra Skov til Skov, jeg husker himlens klare Tavshed og de tidlige Solnedgange over øde Stubmarker, hele Naturens Dvælen og dens varme Bleghed. Mindet om Sommeren bliver så levende, og Mindet er en anden brændende Ungdom. Men da Vinteren retfærdigt står for Døren, vil jeg sukke og velsigne den vidunderlige Verden".


Benny Andersen har også beskrevet efteråret smukt i sin vise "Aftentur med Rosalina" fra pladen "Hymner og ukrudt", sunget af Poul Dissing:

Da sir Rosalina: "Ved du hvad -
Jeg glæder mig til efteråret kommer
Det har altid gjort mig stærk og glad
Jeg syns jeg går i stå når det er sommer
Efterårets farver har glød og temp'rament
Jeg føler mig som genfødt hver eneste gang!"


For mig er efteråret indledningen til en periode med masser af aktiviteter, man sjældent dyrker om sommeren. Jeg foretrækker helt klart det danske klima frem for vejret i de lande, hvor der kun er lidt forskel på sommer og vinter. Årstidernes skiften er fuld af charme, blandt andet fordi deres kontraster overrumpler én hver gang - også selv om det er noget, man har oplevet masser af gange. Når man f. eks. er vant til, at det først bliver mørkt ved 23-tiden, er det næsten umuligt at forestille sig, at det om nogle få måneder vil være buldermørkt kl. 16.
Fra en strandtur ved Liseleje i november.
En tur langs stranden en sen og kold novemberdag skærper sanserne og åbner øjnene for en masse detaljer, man ellers ville overse.


Vinteren kan bruges til masser af ting: Gode bøger og film, fritidsundervisning, selskabelighed, tid til at tænke - og en tur i skoven i november er absolut seværdig. Der er en helt speciel stemning ved at gå gennem en skov eller vandre langs en øde strand i halvmørke i det sene efterår. Kontrasten til højsommeren giver naturen en ekstra dimension, som skærper sanserne og åbner øjnene for en masse detaljer, man ellers ville overse.


Hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål til mig, så send en mail til pontoppidan214@gmail.com .
Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER