Paul Hammerichs Danmarkskrønike. Anmeldelse af Erik Pontoppidan Paul Hammerichs Danmarkskrønike

Den populære TV-serie "Gamle Danmark" i 10 afsnit er nu udgivet på DVD, og den fortæller Danmarkshistorie på en ny og fantastisk måde.

Af Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan




Danskernes interesse for deres rødder er større end nogen sinde. Tænk bare på TV-serien "Matador". Den har nu været genudsendt utallige gange, og hver eneste gang har den formået at lægge gaderne øde. Da den blev udgivet på DVD, blev den nærmest revet væk, og i dag er den en fast bestanddel i de fleste danskeres private filmsamling. En del af vores fascination af fortiden ligger nok i den enorme forskel i verdensopfattelse, livsstil og levefod på dengang og i dag. Bevidstheden om, at livet og virkeligheden dengang er så langt fra vores tid, at det kan sammenlignes med en rejse ud til en fremmed galakse samtidig med, at det rummer et ocean af rødder, som kan føres direkte op til nutiden.

For historisk interesserede og især for dem fra "de store årgange" med fødselsår mellem 1945-50 kan serien købes på DVD i 10 afsnit. Serien "Gamle Danmark" af Paul Hammerich blev vist for første gang på dansk TV i 1983-84. Den er enestående i sin art og ligner ingen andre historiske programmer. Det unikke ved serien er, at den udelukkende består af autentiske filmklip fra den tidsperiode, der beskrives: Dokumentarfilm, spillefilm, nyhedsudsendelser, fotografier, lydoptagelser, med mere. Så bortset fra klip fra gamle spillefilm og teaterstykker er det ikke en iscenesat virkelighed men ægte snapshots fra dagligdagen som den blev levet for cirka et halvt århundrede siden. Det filmiske materiale taler med andre ord for sig selv og er sat mesterligt sammen af Paul Hammerich.

Da serien i sin tid blev vist i dansk TV var jeg dybt fascineret. Der er i de senere år lavet masser af spillefilm om efterkrigstiden, men intet kan efter min mening måle sig med den ægte, autentiske vare, som vises her. Dette er den virkelige verden og ikke en redigeret virkelighed, og selv om de gamle spillefilm fra 1950-erne naturligvis er iscenesatte, så afspejler de deres egen tid på en måde, som selv de bedste nyere film ikke formår. Her taler og tænker danskerne præcis som dengang uden, at en filminstruktør har indlagt sine egne fortolkninger og personlige holdninger ud fra vor egen tids efterrationalisering.

Måske er jeg lidt inhabil i min bedømmelse, for jeg er selv født i 1947, og derfor er serien en fantastisk øjeåbner for mig. Den går lige ind og virker på mig som en katalysator for min hukommelse. Jeg har nemlig oplevet det hele selv. Hestetrukne høstmaskiner, duften af nyhøstet korn, roehøsten i efterårsferien, malkning af køerne, gennemsigtige mælkeflasker af glas, gamle Ford-biler og meget andet. Og når skuespillerne i de gamle film taler, som kun dronning Margrethe eller prins Joachim gør det i dag, så finder jeg det ikke unaturligt. For sådan talte man faktisk dengang i middelklassen.

Paul Hammerich har udvalgt de mange filmklip og billeder med omhu. Materialet har været enormt, men han har forsøgt at finde udpluk, som siger noget typisk om samtiden. Og det er lykkedes ham at kæde det hele sammen på mesterlig vis med sine egne kommentarer som den røde tråd. Filmklippene fortæller tilsammen en Danmarkshistorie på en dybt original og fascinerende måde. Forfatteren Klaus Rifbjerg må have elsket at se denne serie! Hans mange meget sanselige bøger og noveller fra 1950-erne indeholder et univers af lugte, lyde, stemninger, hændelser, kultur, med mere fra den svundne tid. Jeg er også helt sikker på, at sangeren Kim Larsen er vild med den. Han er nemlig født i 1940-erne og har derfor også set og oplevet det hele selv. Hans fascination af fortiden kommer i øvrigt til udtryk i flere af hans sange: "Jutlandia", "Forklædt som voksen", "Esprit de Valdemar", "1910", "Flyvere i natten" + et utal af sange fra Gasolin-tiden.

Filmklippene er rørende, uskyldige, naive, nostalgiske og til tider irriterende og provokerende, men frem for alt udstråler de noget helt fantasisk om den tid, de stammer fra. Det ville være forkert at sige, at de viser tiden fra før verden gik af lave, for i 1950-erne og 60-erne var verden flere gange på randen af en ny verdenskrig. Men man kunne lidt forenklet sige, at verden på det personlige plan var mindre kompliceret end i dag. De unge havde ikke nær så mange valgmuligheder, man kendte sin plads i samfundet, og den enkeltes univers var langt nemmere at overskue. Ikke fordi jeg længes tilbage. Slet ikke! Men en del af min fascination af serien bunder nok i det faktum, at vi (heldigvis!) er fænomenalt gode til at fortrænge ubehagelige oplevelser og primært huske vores lykkelige stunder. Dertil kommer, at fascinationen af fortiden ofte bunder i, at det, man i virkeligheden er fokuseret på, er sin ungdom, hvor man havde hele livet for sig, og hvor alle muligheder var åbne.

Mange af filmklippene brænder sig fast på nethinden. Udvalget er enormt, og dem, jeg nævner her, er kun et tilfældigt udpluk: De mange klip fra datidens reklamefilm, som trods deres meget håndfaste budskab alligevel siger en masse om den tid, de er lavet i. Kong Frederik som dirigent i et orkester. Den åbenhjertige samtale mellem Jens Otto Krag og Nikita Khrustjov under hans besøg i København. Et rørende filmklip, som viser skuespillernes kropsudfoldelser under optagelserne til et radio-hørespil. De utallige lydoptagelser med Gunnar Nu, som var hele Danmarks radiospeaker i en menneskalder. Dich Passers geniale præstation som den splittergale vognstyrer på et sindssygehospital sammen med Kjeld Petersen fra filmen "Vi er alle sammen tossede". Fotografiet af den forstenede Prins Knud, da den nye trofølgelov blev underskrevet. Det selvsmagende interview med Karen Blixen på Rungstedlund. Jeg kunne blive ved, men det vil jeg ikke, for det kan ikke beskrives. Det skal opleves. Køb serien til dig selv eller giv den som gave til en nær slægtning eller ven. Ingen af Jer vil blive skuffet!



Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER

Send en mail til pontoppidan214@gmail.com, hvis du har kommentarer til denne website.