Camønoen special Camønoen special

Personlige indtryk fra en tur langs den nye vandresti på Møn i juli 2016


Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan





Udsnit af Camønoruten på Møn. Ruten er på ialt 175 kilometer, og alle oplysninger om den, inklusiv salg af detailkort, kan hentes på www.camoenoen.dk .
På kortet er start- og slutstedet for min vandring markeret med blåt.



Møn har det hele. Og Møns Klint er efter min mening det smukkeste naturområde i Danmark. En vandretur langs Klinten på Østmøn er en enestående oplevelse på alle årstider. De imponerende udsigter, bølgeslaget langs stranden, som giver genlyd fra de høje, hvide klinter med en geologi, der ligger tæt på dinosaurernes tidsalder - det hele er bare specielt og fantastisk Og Vestmøn er indbegrebet af klassisk dansk natur, når den er flottest. Gå mod sydøst fra Hårbølle Havn langs Grønsund, som er det smalle farvand, der adskiller Falster og Møn. Pludselig står du ved Østersøens bredder og kigger ud over det store indhav uden landkending. Og går du videre langs den øde kyst, kommer du ud til Fanefjord Skov - en lokalitet, som kun er kendt af de få, og hvor bøgeskoven vokser helt ud til strandkanten. Sæt dig ned her under de høje bøgetræer og lyt til bølgerne, som flytter rundt på strandstenene af kugleflint. De kommer i øvrigt helt ude fra Møns Klint, hvor de har været indlejret i skrivekridtet. Jo, Møn er fantastisk!

Så man behøver ikke rejse til Langbortistan for at få smukke og spændende oplevelser. Det oplevede jeg i slutningen af juli 2016, da jeg prøvede en del af den nye vandrerute Camønoen på Møn. Jeg gik cirka 20 kilometer fra landsbyen Tøvelde (ved Stege Nor) til Hårbølle Havn i perfekt vejr, som havde lidt stemning af sensommer, med pastelfarver, stubmarker og himlens klare tavshed (frit efter Johannes V. Jensen!). Fra Hårbølle Havn cyklede jeg ca. 20 km tilbage til bilen ved Tøvelde.

Den samlede rute, som åbnede i juni i år, er på 175 km og snor sig langs veje og stier over Bogø, Møn og Nyord. Vestmøn omkring Hårbølle Havn er en del af mit barndomsland, hvor jeg boede i lange perioder hos min mormor og morfar, som var toldvagtmester (havnefoged og fyrpasser) på egnen. Ved et tilfælde mødte jeg de nuværende ejere af vores gamle hus nær Hårbølle Havn, som havde boet der i 20 år, og de gav mig en rundvisning i huset. Helt fantastisk! Huset, som jeg ikke havde besøgt siden 70-erne, var totalt ombygget og renoveret, med fjernede vægge og vinduer og flere tilbygninger. Stillede min medbragte cykel ved Hårbølle Havn og kørte bilen ud til startstedet for den planlagte vandring ved landsbyen Tøvelde nær Stege.




Vandringen langs Møns øde sydkyst i Hjem Bugt er lang, men smuk.


For mig blev det både en ydre og indre rejse, det sidste på grund af min stærke tilknytning til egnen i min barndom og ungdom. På turen fik jeg mulighed for at afreagere på nogle af fortidens traumer ved at gøre noget, jeg havde planlagt et stykke tid: Jeg pissede på min morbrors gravsten på Fanefjord Kirkegård. Og det skal lige tilføjes, at jeg var 100 procent ædru, da jeg gjorde det. Morbror Knud mobbede mig meget på en ondskabsfuld måde i min barndom og ungdom. Blandt de mildere former for mobning kan nævnes, at han ofte, når vi diskuterede mere seriøse emner, kunne finde på at sige til mig: ”Hvad mener professoren?” Og det var IKKE positivt ment!

Her er 4 fotos fra mit besøg på det vestlige Møn i juni 2018. Klik eller tryk på billederne for at forstørre dem.
De fleste kender Østmøn på grund af Møns Klint. Til gengæld er Vestmøn langt mindre kendt, selv om området også er indbegrebet af dansk natur, når den er flottest.
Billederne her er fra mit besøg på Vestmøn i juni 2018, hvor vi boede på en økologisk B&B nær Rytsebæk Strand.


Da jeg hentede min cykel i Hårbølle Havn gik jeg en rundtur på det idylliske sted, som for mig rummer et utal af minder. Mest positive, men også enkelte grumme erindringer. Som f.eks. huset bag havnen, hvor eneboeren Ernst hængte sig og først blev fundet efter flere dage. Men hans radio spillede stadig!

På kortet øverst på denne side er start- og slutstedet for min vandring markeret med blåt.

Jeg håber, at ovenstående har vakt interesse for den nye vandresti. Ruten er fint markeret, og der er overnatningsmuligheder i flere kategorier mange steder. I øvrigt har Camønoen sin egen hjemmeside på www.camoenoen.dk, hvor man blandt andet kan købe detailkort online over ruten.



"De fleste mennesker bærer inde i sig et billede af barndommens kyst, og mens alle livets andre indtryk langsomt fortoner sig og slettes ud, bliver dette billede stærkere og stærkere. Marehalmen, som stod stille i varmen; bølgerne, der bar lyset ind mod kysten og lod det blive liggende på den hvide forstrand. Sådan var det engang, og nu søger man det alle steder igen, nogle rejser helt til verdens ende for at finde det land igen, men ingen kyststrækninger kan bringes til at passe, og de, der kommer allerlængst væk, helt derud, hvor man for alvor begynder at huske det glemte, dem ser man næsten altid vende tilbage, plaget af deres Odysseus-længsel indtil det øjeblik, de kan lukke deres livshorisonts storcirkel i netop den egn, hvor de brød op. Alle mænd, der bliver meget gamle, fabler om at gå hjem."


Citat fra Thorkild Hansens bog ”Det lykkelige Arabien” (Gyldendal, 1962). Da Carsten Niebuhr som den eneste overlevende fra ekspeditionen kom hjem fra den lange rejse, levede han et stille og roligt liv i 35 år som landskriver i Meldorf i Dietmarsken.
   v  v       v  v       v  v       v  v   





Den idylliske Hårbølle Havn ligger ved Grønsund, som er det smalle farvand, der adskiller Falster og Møn.



Klik HER for at læse min illustrerede artikel om Vestmøn
Klik HER for at se mine digitale billeder fra den nye vandresti langs Stevns Klint
Klik HER for at se mine digitale billeder fra Møns Klint


Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.
Klik HER, hvis du vil kontakte mig.