Folk over 30 burde være døde!

Lidt stof til eftertanke

Tekst: Merete Arp (uddrag)
Foto: Nørs Foto, ca. 1957.


Læs den udødelige Monty Python-monolog om 4 gamle mænd, der snakker om gamle dage

Ifølge dagens lovgivere og bureaukrater burde de af os, som var børn i 40'erne, 50'erne, 60'erne, ja til og med tidligt i 70'erne ikke have overlevet. Vores børnesenge var malet med blybaseret maling, vi havde ingen børnesikring på medicinflasker, døre eller skabe, og når vi cyklede bar ingen af os hjelm.

Som børn kørte vi i biler uden sikkerhedsseler eller airbags. Og det at sidde bag på en ladvogn en varm sommerdag var altid en speciel nydelse. Vi drak vand fra haveslangen og ikke fra flasker.

Skræk og rædsel!
3. klasse på Fuglevangsvejens Skole (nu Skolen på Bülowsvej), ca. 1957. Klasselæreren på billedet hedder Karsten Krag Rasmussen.
Rækken længst til venstre, fra katederet og bagud:     

Anne Marie, ?,
Jens Holsting, ?,
Leo Marcussen, Bruno,
Toke Lund Christiansen, Niels Zokang,
Otto
   

Rækken i midten, fra katederet og bagud:     

? , Ulla Jältring,
Sten Hegner, Ove Lous,
Jørgen, Erik,
Susanne, Jette,
Kate Eltang, Ulla Jung,
Niels Erik, Karen
 

Rækken til højre, fra katederet og bagud:     

Lene Jansson, Judith,
Aina, Edith,
Lise, Kirsten Mouritzen,
Flemming Faber Olsen, Erik Pontoppidan,
Ulla Larsen,
Jane, ?
   

Vi spiste brød med smør, drak sodavand med sukker i, men blev aldrig overvægtige, fordi vi altid var ude og lege. Vi delte gerne en sodavand med andre og drak af samme flaske, uden at nogen rent faktisk døde af det. Vi tog hjemmefra tidligt om morgenen for at lege ude hele dagen og kom først hjem, når gadelygterne var tændt. Ingen kunne få fat i os i løbet af dagen, for vi havde ingen mobiltelefon.

Utænkeligt!

Vi havde ingen Playstations, Nintendo 64 eller X-boxe - i det hele taget ingen TV-spil, ikke 99 TV-kanaler, ingen videofilm, surround-sound, mobiltelefoner, hjemme-PC eller chatrooms på Internettet. Vi havde venner! Vi gik ud og fandt dem!

Vi faldt ned fra træer, skar os, brækkede arme og ben, slog tænder ud, men ingen blev sagsøgt efter disse uheld. Det var uheld. Ingen andre kunne få skylden - kun os selv.

Denne generation har fostret nogle af de mest risikovillige, de bedste problemløsere og investorer nogensinde. De sidste 50 år har været en eksplosion af nyskabelser og nye ideer. Vi havde frihed, fiaskoer, succes'er og ansvar, og vi lærte at forholde os til det alt sammen. Og du er måske en af dem.

Til lykke!

Send dette link videre til andre, som oplevede den store lykke at vokse op som barn, før lovgivningsmagten og andre myndigheder regulerede vores liv til vores eget bedste.Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.