Marie Grubbe og bøgeskovene på Falster Marie Grubbe og bøgeskovene på Falster

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan




Der er i dag en helt speciel karma i området, hvor Borrehuset ved Grønsund har ligget. På den anden side af Grønsund ses Hårbølle Havn på Møn.

I slutningen af maj 2020 gik jeg en af mine favorit-vandreture i bøgeskoven langs kysten på det nordlige Falster. Cirka 11 kilometers vandring langs Grønsund og Østersøen fra det tidligere færgested ved Grønsund mellem Falster og Møn i 1700-tallet, og til Hesnæs. Det er et fantastisk område. Ren Oehlenschläger! Faktisk er der ikke ret mange steder i Danmark, hvor bøgeskoven vokser helt ud til stranden. Interesserede kan finde praktiske oplysninger + et kort nederst i denne artikel.

For nu at blive ved litteraturhistorien, så rummer det gamle færgested ved Grønsund historien om den berømte Marie Grubbe (ca. 1643-1718), der endte sit liv som en fattig færgekone. Hun var gift tre gange, hvor hun oplevede alle trin på den sociale rangstige. Hendes første ægteskab var som 17-årig i 1660, hvor hun giftede sig med Kong Frederik den tredjes uægte søn Ulrik Frederik Gyldenløve.

I sine sidste 13 år boede hun i Borrehuset ved Grønsund, der også fungerede som kro, hvor hun var gift med en drikfældig og voldelig færgemand. Men hun startede sit liv som en dansk adelsdame, og hendes usædvanlige skæbne har fængslet både historikere, forfattere og læsere siden 1700-tallet. Hun er omtalt af H.C. Andersen og Steen Steensen Blicher, og J.P. Jacobsen skrev en roman om hende i 1876 (Fru Marie Grubbe), der regnes for et af hans hovedværker. Jacobsens roman er en skønlitterær fortolkning af hendes liv, og den blev optaget i den danske kulturkanon i 2005.

Selveste Ludvig Holberg logerede i Borrehuset i 1711 under byldepesten i København, og han skrev senere om Marie Grubbe i sin Epistel 89 - Mærkelige Ægteskaber (1748). Der er i dag en helt speciel karma i området, hvor Borrehuset har ligget.

















Praktiske vandreoplysninger

Turen er ikke en ”autoriseret” vandrerute med skilte og særtrykte kort, og markeringerne på kortet nedenfor har jeg selv lavet. Stien langs kysten er til tider lidt utydelig, men det er muligt at gå oppe i skoven langs vandet i stedet for på stranden på næsten hele ruten. Solidt fodtøj anbefales. Lige inden man når Hesnæs Havn støder man på en privat bebyggelse og må derfor kravle ned på den fine sandstrand ad en lille skrænt, som er forsynet med et reb til at holde i.

På nedenstående kort er min vandrerute markeret med gult, og stedet, hvor Borrehuset lå, er markeret med en rød pil øverst på kortet. Den beskrevne vandretur er en one way-tur, og hvis man vil vandre tilbage til startstedet, kan man med fordel benytte de små skovveje i Korselitse Østerskov, men så skal man lægge yderligere cirka 8 kilometer til distancen. Før tilbageturen kan man eventuelt samle kræfter ved at besøge den hyggelige restaurant ved Pomlenakke, som ligger cirka 1 kilometer syd for Hesnæs Havn (markeret på kortet). Men tjek lige åbningstiderne for en sikkerheds skyld.





Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.