Rejseføreren for rygsækfolket

Om Lonely Planets rejsebøger og deres forhistorie

Af Erik Pontoppidan


Lonely Planet Books er en serie af rejseguides, som dækker det meste af verden med omfattende beskrivelser af de enkelte lande. Bøgerne kan bruges af alle, men de er primært beregnet for individuelle rejsende, som ikke deltager i arrangerede gruppeture. Udkommer jævnligt på engelsk i nye, reviderede udgaver.

Starten på det hele

De første Lonely Planet-udgivelser startede i begyndelsen af 1970-erne, da parret Tony og Maureen Wheeler sammen foretog en rejse over land fra London over Asien til Australien. De var netop blevet gift og prøvede med denne tur at slippe af med deres uvægerlige trang til at rejse, så de omsider kunne slå sig ned og få et ordentligt job som andre fornuftige mennesker. Men da de ankom til Australien, var de under turen blevet bombarderet med så mange spørgsmål fra andre backpackere, at de besluttede at skrive en bog om deres erfaringer.

Den bog, der kom ud af det, blev den første Lonely Planet - guide - ("Across Asia on the Cheap") - skrevet og redigeret i deres køkken, og den blev en lokal bestseller. Efter yderligere 18 måneders rundrejse i Sydøstasien udkom den næste bog "South East Asia on a shoestring", og den blev en af de mest populære guidebøger nogen sinde.

I dag er der ca. 300 ansatte i Lonely Planet's kontorer i Melbourne, Oakland (Californien), London og Paris + en stab af rejsende skribenter over hele kloden. Og Tony og Maureen er stadig ofte "on the road", så de er åbenbart endnu ikke blevet "helbredt"! Som supplement til bøgerne har Lonely Planet en hjemmeside, hvor man kan søge på hele verden og finde meget spændende oplysninger om de enkelte lokaliteter. Udover de generelle beskrivelser er der blandt andet et link til en side med backpackeres egne rapporter fra stederne om alt mellem himmel og jord. Desuden er der en update-side (scoop) med de allernyeste oplysninger om stedet.

Siden ligger på adressen http://www.lonelyplanet.com/dest/dest.htm

Derudover har LP mange andre aktiviteter (Atlasser, parlører, billedsamlinger på nettet, med mere).

Mere om Lonely Planets rejsebøger

Jeg elsker at studere atlas og landkort. De er fortrinlige til at stimulere min fantasi, især hvis det drejer sig om et område, som jeg enten har været i eller har planer om at besøge. Oppe i mit loftsrum står der en papkasse, som er fyldt med kort fra mine vandreture og rejser til alverdens lande. Dem kunne jeg aldrig drømme om at smide væk, for de indeholder uvurderlige detail-oplysninger om steder og områder, som det ellers ville være vanskeligt at fremskaffe.

For en del år siden gjorde jeg et fantastisk køb. Jeg anskaffede The Times Atlas of the World i den store udgave. Det er virkelig et spændende værk, som jeg ofte læser i. Dets eneste begrænsning er, at bogen på grund af sine fysiske dimensioner ikke kan bruges som godnatlæsning.

På samme måde som med landkort har jeg det med Lonely Planets rejseførere. De indeholder bunker af detaljeret information på alle områder. Og med få undtagelser passer det, hvad der står i dem. Det har jeg konstateret ved selvsyn på flere rundrejser i blandt andet Sydøstasien og Australien, hvor bøgerne blev en uundværlig del af turen. Men bortset fra det synes jeg, at det er fascinerende bare at læse i en bog med så mange konkrete, detaljerede oplysninger om et fjernt, eksotisk land. Bøgerne kan bruges af alle slags turister, men hoved-målgruppen er backpackere, som rejser rundt på egen hånd.

Du vil højst sandsynligt ende med at være fast besluttet på at tage af sted fordi du nu har opdaget at ting, du ikke troede kunne lade sig gøre, er praktisk gennemførlige. Du vil sikkert også tage dine øvrige planer for rejsen op til revision fordi du finder ud af, at der er meget mere at se og opleve, end du havde regnet med. I den retning fungerer bøgerne lidt som et leksikon. Man læser videre fra det afsnit, man egentlig var interesseret i fordi det, det står i nærheden, lyder spændende. Og én ting er i hvert fald sikkert: Dit udbytte af rejsen vil blive mangedoblet hvis du bruger bogen før, under og efter turen.

Hvis man skal sige noget negativt om bøgerne kunne det måske være, at de er med til at ensrette turiststrømmen, fordi der er så mange, der benytter dem. Til gengæld er oplysningerne spredt ud over så mange lokaliteter, at man sjældent føler sig trukket rundt i manegen blandt femstjernede seværdigheder.

Bøgerne kan købes eller bestilles hjem hos boghandleren - og naturligvis kan de også lånes eller reserveres på bibliotekerne.

.... "Jeg har altid tænkt, når jeg rejste, at for mig ville idealet og kernen i en rejsebeskrivelse være at sidde på et tog og forsvinde ind i en samtale mellem to fremmede. Det at kunne sidde i et tilfældigt tog på et tilfældigt kontinent og forstå, hvad de sagde, så ville jeg være tæt på en af menneskelivets hemmeligheder, tættere end jeg ville være, hvis jeg læste Spinozas og Kierkegaards samlede værker".

Forfatteren Carsten Jensen i et interview om hans nye bog "Jeg har set verden begynde" i Politiken søndag den 26. oktober 1996.


Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER