Lidt om forfatteren Stieg Larsson

Af Erik Pontoppidan

  Foto: Daniel Lagerlof/Expo

Det er et stort privilegium en gang imellem at være optaget af en knaldspændende roman, som det simpelt hen er umuligt at lægge fra sig, før man er færdig. At læse sådan en bog er virkelig kvalitetstid. Stieg Larssons krimi-trilogi med Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist som hovedpersonerne er et rigtig godt eksempel på dette. Og for at gøre det endnu bedre, så er der her hele tre bøger af samme kaliber at gå i gang med!

Romantrilogiens succes er ikke mere nogen epokegørende nyhed, for bøgerne er allerede oversat til adskillige sprog og har toppet på bestsellerlisterne overalt. Men som krimier er bøgerne enestående i deres art. De er meget langt fra klassiske krimi-forfattere som f.eks. Agatha Christie eller Dan Browns nyere roman ”Da Vinci-mysteriet”. Disse to har også tidligere toppet på bestsellerlisterne, men efter min mening når de ikke Larssons bøger til sokkeholderne. Hvor Larssons trilogi præsenterer hovedpersonerne som meget troværdige beskrivelser af rigtige mennesker med krop og sjæl, er Agatha Christies bøger og Da Vinci-mysteriet nærmest bare matematiske gåder, der skal løses. I Larssons romaner er man fængslet fra først til sidst, ikke bare af ønsket om at nå frem til gådens løsning, men også af de fænomenalt gode personbeskrivelser, hvor man lever sig ind i hovedpersonernes psyke og til sidst næsten synes, at man kender dem personligt med deres stærke og svage sider.

Hvad personbeskrivelserne angår, er Stieg Larssons trilogi en videreførelse af genren fra de svenske forfattere Maj Sjöwall og Per Wahlöö fra 70-erne. De nåede at skrive ca. 10 romaner, som blev en legende i svensk krimi-litteratur, og flere af dem er for længst blevet filmatiseret. Gamle læsere af Sjöwall og Wahlöö vil blandt andet nikke genkendende til politikommissær Beck og til de to håbløse politibetjente Kristiansson og Kvant – Sveriges svar på Dupont & Dupont fra Tin-Tin!


Lisbeth Salander

Den gennemgående figur i Larssons trilogi er Lisbeth Salander, som fængsler ved sin unikke personlighed. En sær snegl, men blændende begavet og en computerhacker i verdensformat. Jeg har altid været fascineret af intelligente kvinder med en stærk personlig udstråling, og her kommer Salander helt klart ind i billedet. En enspænder næsten uden venner eller familie, men med en dybt original og selvstændig personlighed, som fængsler fra først til sidst. Da jeg læste bøgerne, blev jeg altid særlig tændt, når beskrivelserne handlede om hende. Måske får man netop sympati for hende, fordi hun er så ensom og næsten ingen venner har. Man kan sige, at Lisbeth Salander er en nutidig udgave af den verdensberømte svensker Pippi Langstrømpe, der bryder alle normer og gør alting på sin egen måde.


Stieg Larsson

Forfatteren selv har sin egen historie, og en del af den har rødder, som kan føres videre til trilogien og dens hovedpersoner. Han blev født i 1954 i Nordsverige og blev uddannet som journalist. Han var en fanatisk forkæmper mod højreekstremisme og nynazisme og var som sådan chefredaktør for det lille antiracistiske tidsskrift Expo med adresse i Stockholm. Da han begyndte at modtage trusler og blive chikaneret af nynazister, måtte han flygte til en ny adresse, hvor han levede i skjul. Post og regninger blev sendt til hans samlever Eva Gabrielsson, og da de ikke var gift, var han på den måde nærmest forsvundet i de officielle registre – akkurat som Lisbeth Salander. Senere stiftede Stieg Larsson og en gruppe journalister tidsskriftet Expo, der skulle kortlægge og afdække antidemokratiske, højreorienterede og racistiske tendenser i det svenske samfund.

Oprindelig havde han udtænkt en romanserie med ca. 10 bøger, og formålet skulle være at skabe en økonomisk baggrund for tidsskriftet Expo og en pensionsopsparing for ham selv. Desværre stoppede det hele en eftermiddag i 2004, hvor Stieg Larsson døde pludseligt af et hjerteanfald, før det første bind af trilogien udkom. Da han ikke var gift med sin samlever Eva Gabrielsson og ikke havde skrevet testamente, var det Stieg Larssons familie, som fik rådighed over indtægterne fra bogsalget. Stieg Larsson havde kæmpet for kvinders rettigheder, men hans død medførte, at Eva Gabrielsson, der stod ham nærmest, blev skubbet væk af to mænd fra hans egen familie. Men her stopper historien ikke, for på hans bærbare PC var der 200 sider af en ufuldendt fortsættelse af trilogien, og da forlaget Expo er ejer af den bærbare PC, blev der sået tvivl om, hvem der havde rettighederne til det uudgivne manuskript. Der har været tale om, at det ufærdige manuskript på 200 sider skulle skrives færdigt af en anden forfatter.


Filmen

I februar 2009 var der premiere på filmen ”Mænd der hader kvinder” med de to svenske skuespillere Noomi Rapace og Mikael Nykvist i hovedrollerne og med Niels Arden Oplev som instruktør. Den kan varmt anbefales, men læs bogen før du ser filmen! Ellers vil din fantasi være bundet til skuespillerne. Bortset fra det, så er filmen et lille mesterværk og meget trofast over for Stieg Larsson og hans ånd. Blandt andet er rollen som Lisbeth Salander fremragende spillet af Noomi Rapace og meget tæt på bogens beskrivelse af hende. Man kunne have frygtet, at det var blevet en actionfilm i bedste Hollywood-stil, men det er heldigvis ikke tilfældet.




Klik HER for at at se hovedmenuen for mine favoritbøger.
Klik HER for at se hovedportalen for min hjemmeside.