Pilgrims-vandreruten Esrum-Tisvildevejen Pilgrims-vandreruten Esrum-Tisvildevejen

Tekst: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan




I disse Coronatider er det vigtigt, at man beskæftiger sig med noget, som optager én. Og det seneste, jeg har kastet mig over, er udforskning af pilgrims-vandreruten Esrum-Tisvildevejen i Nordsjælland.

Jeg har det sidste halve års tid været tilknyttet den frivillige arbejdsgruppe omkring ruten, og det har været meget spændende. Vi holder møder en gang om måneden i Ramløse (dog ikke under Corona-pandemien), og de foregår på et rimelig højt niveau, med forskellige undergrupper, som tager sig af praktisk vedligeholdelse af ruten, historie og kultur, kontakt med virksomheder, myndigheder og institutioner, med mere. Selv er jeg med i den såkaldte kulturgruppe, som blandt andet tager sig af fremvisning af seværdigheder på ruten og planlægger ture for turister og vandreglade deltagere. Lige nu er det jo svært at spå om fremtiden, men jeg har lovet gruppen at arrangere en vandretur i sensommeren eller til efteråret med fokus på et besøg i Wieth-Knudsen-observatoriet mellem Tisvilde og Tibirke.




Blomstrende rapsmarker ved Esrum-Tisvildevejen ved Danmarks største sø Arresø nær landsbyen Annisse.
Foto: Erik Pontoppidan.

Esrum-Tisvildevejen er i alt 82 kilometer lang og går fra Esrum Kloster til Helene Kilde i Tisvildeleje. Der er udgivet 4 fine vandrekort over ruten i stor målestok, og på bagsiden af kortene kan man læse om de seværdigheder, man kan se undervejs. Og på rutens hjemmeside på www.tisvildevejen.dk kan man finde et væld af supplerende oplysninger, herunder info om overnatningssteder undervejs, og om, hvor man kan købe kortene. Alt i alt et imponerende og bæredygtigt projekt, som er startet af initiativtageren Rigmor Westh Baagøe. Her er et uddrag af hendes kommentar på bagsiden af et af vandrekortene:

”Vi vil med Esrum-Tisvildevejen vise en del af Nordsjælland, som ikke er en fortegning, et ønskebillede eller en forestilling om det turisten helst vil have, men Nordsjælland for alle mennesker før og nu, i sin umiddelbare, naturlige og smukke fremtræden. På vandringens præmisser opleves naturen, kulturen og mødet med mennesker, mens man bevæger sig langsomt gennem landskaberne.
Man møder de mennesker, der lever deres dagligliv her, og som gennem Esrum-Tisvildevejen inviterer indenfor i landsbyerne til overnatning, mad oplevelser og en snak. Vi har med Esrum-Tisvildevejen forsøgt at skabe et praktisk grundlag for, at man kan opleve denne del af Nordsjælland i vandretempo og dermed få muligheden for at synke ind i den fantastiske oplevelse, det er selv at gå gennem landskaber og landsbyer.”


På sigt er det min ambition at gå hele ruten. Ikke på én gang, men i etaper, når jeg har tid. Og jeg er godt i gang! Sjældent har jeg haft mere tid end i dette Corona-forår!





Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.