Chez Fatou et Saladin. Praktisk info om vores nye Bed and Breakfast i det sydlige Senegal

Chez Fatou et Saladin
Praktisk info om vores nye Bed and Breakfast-sted i Casamance i det sydlige Senegal


Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Click or push HERE to read this article in English.
Klik eller tryk HER for at læse om mine oplevelser som nybygger i Senegal.
Klik eller tryk HER for at se nogle af mine favorit-fotos fra Casamance i det sydlige Senegal.

På denne website kan man finde praktiske oplysninger om vores nye Bed and Breakfast-sted i Casamance "Chez Fatou et Saladin". Om transport til vores sted fra Danmark, om beliggenhed, om mulighed for oplevelser og udflugter, om rejseguides, med mere. Det er sikkert kun en lille del af den viden, I har brug for, men skriv eller ring endelig, hvis I har spørgsmål. Min Email-adresse er pontoppidan214@gmail.com, og mit mobilnummer er 3138 3407.
Hvis alt går som planlagt, åbner ”Chez Fatou et Saladin” i december 2022. Det bliver et lille Bed & Breakfast-sted med tre dobbeltværelser med privat bad og toilet og med en tilhørende restaurant. Vores sted ligger ”på landet” i rolige omgivelser med smuk natur og et rigt fugleliv, et par kilometer fra landsbyen Abene og 400 meter fra Atlanterhavet med en fantastisk strand, hvor der er større chance for at møde en ko end en turist. Til dato er der meget få turister, men området har et enormt potentiale for turisme. Der er ingen asfalterede veje i kilometers omkreds, og de overnatningssteder, der findes, har en standard, som ikke egner sig for mainstream-turisme. Af samme grund oplever man ikke den sædvanlige ”hustling”, som man finder på de større turiststeder ved f.eks. strandhotellerne i Gambia. Der er ingen ”seværdigheder” i egentlig forstand men det er et perfekt sted at slappe af, finde sig selv eller f.eks. få en snak med de lokale i landsbyen eller med fiskerne ved stranden. Læs f.eks. her, hvad der står i Bradt's Gravel Guide om Senegal om landsbyen Abene:


"Life here moves unhurriedly for most of the year (a trend in Casamanche), and if you're looking for a place to slow down, collect your thoughts and perhaps even write that novel you've always meant to, Abene wouldn’t be a bad choice".

Min hustru Fatoumata Binta Manga er uddannet kok og laver fremragende mad. Der er adgang til internet. Bortset fra gas i køkkenet kører vi udelukkende på solenergi, med solpaneler og batterier.I marts 2021 købte vi en grund i Diannah Badala nær landsbyen Abene i Casamanche-provinsen i det sydlige Senegal, hvor vi er i gang med bygge en lille Bed and Breakfast-lodge med tilhørende restaurant og bar. Vores sted kommer til at hedde "Chez Fatou et Saladin". Min hustru er muslim, og hvis man gifter sig med en muslimsk pige i Senegal, skal man have et muslimsk navn. Så Saladin er mig! I øvrigt har jeg selv valgt navnet.
Vores sted åbner til december 2022. Inshallah.


Sprog og religion i Senegal
Senegal er en tidligere fransk koloni, og det officielle sprog er fransk, som tales af langt de fleste. Derudover er der mange forskellige lokalsprog, som oftest benyttes, når de lokale taler med hinanden. Wolof og Diola er de mest almindelige lokalsprog.
De fleste i Senegal er muslimer, men det er en meget afslappet form for Islam. Kvinderne ses overalt i gadebilledet, og de bærer ikke tørklæde. I Abene er 80 procent af beboerne muslimer og 20 procent er kristne. Der er også et meget afslappet forhold til alkohol. Øl, vin og spiritus serveres i de lokale restauranter og kan købes hos den lokale købmand i nabobyen Kafountine. Her kan man f.eks. købe en hel liter af den lokale franske aperitif Pastis for hvad der svarer til cirka 28 kroner.

Klima
Den bedste tid for et besøg hos ”Chez Fatou et Saladin” er i vinterhalvåret, f.eks. fra november til februar. Her er det tørtid, og temperaturen er behagelig, typisk mellem 20 og 30 grader.

Transport til vores sted fra Danmark
Det mest bekvemme er at flyve til Banjul i Gambia. Brussels Airlines har en bekvem rute fra København med flyskifte i Bruxelles, med afgang fra København tidligt om morgenen og ankomst til Banjul ved 19-20 - tiden, men der er mange andre muligheder, blandt andet med Air France via Paris til Banjul.
Hvis man i stedet for har købt en flybillet til Senegals hovedstad Dakar, kan man enten fortsætte derfra med rutefly til Banjul (cirka 30 minutter), med lokalfly til ziguinchor (45 minutter) eller (mere eksotisk) sejle fra Dakar til Ziguinchor med en rutebåd, som afgår flere gange om ugen fra havnen i Dakars centrum. Sejlturen tager cirka 15 timer, og de sidste tre timer sejler man på Casamance-floden, som er omgivet af udstrakte mangroveskove med et rigt fugleliv. Ziguinchor ligger 110 kilometer syd for vores sted, som man tilbagelægger mest bekvemt med en privat taxa eller (meget billigere) med en fællestaxa. Regn med cirka 70 euro (for hele bilen) for en privattaxa (et par timer), men så bliver man også kørt lige til døren.
Det skal i den forbindelse nævnes, at Dakars internationale lufthavn ligger 40 kilometer fra Dakars centrum. Billetter til rutebåden (kahytter eller siddepladser, men kahytter er svære at få) kan købes i havnen i Dakar. Man kan også overnatte ude på dækket, som er delvist overdækket, og nattemperaturen året rundt er sjældent under 20 grader.
NB: P.t (november 2022) er lufthavnen i Ziguinchor lukket på grund af renovering, så flyene fra Dakar flyver i stedet for til Cap Skiring, som ligger cirka 70 kilometer fra Ziguinchor. Det vides ikke, hvornår den genåbner.
Den mest almindelige måde at booke flybilletter på er ved at benytte www.momondo.com. Der er stor forskel på priserne, og det er en god ide at prøve sig frem med forskellige datoer. Generelt er det billigst, hvis man booker billetten lang tid i forvejen. Det anbefales, at man køber billetter direkte gennem det flyselskab, man rejser med.


Kort over Casamance-provinsen i det sydlige Senegal. Landsbyen Abene ligger ved Atlanterhavet til venstre fra midten af kortet.


Transport fra Banjul
Grænsen mellem Gambia og Senegal lukker ved solnedgang, så hvis man lander i Banjul om aftenen, er det nødvendigt at tilbringe den første nat i Gambia. Der ligger et udmærket hotel (Hotel Woodpecker) et par kilometer fra lufthavnen, som jeg plejer at benytte. Hvis man overnatter der og har booket overnatningen i forvejen, kommer hotellet og henter jer i lufthavnen uden beregning.
En taxa fra Hotel Woodpecker til vores sted koster cirka 60 euro (for hele bilen), og turen varer cirka to timer. Ring eventuelt til taxachaufføren Oumar, som vi ofte har benyttet (mobil: 0221-775103374).
Som dansker får man ved ankomsten automatisk et turistvisum til 28 dage i Gambia og 90 dage i Senegal. Så vidt jeg ved, skal udløbsdatoen for passet være minimum 6 måneder fra ankomstdatoen.

Corona
Formentlig er alle Corona-restriktioner ved indrejse i Gambia og Senegal ophørt, men tjek lige for en sikkerheds skyld.


Under opholdet hos ”Chez Fatou et Saladin”:

Det er naturligvis helt op til jer, hvad I vil lave under jeres ophold, men jeg har nogle forslag. Der er ingen ”seværdigheder” i egentlig forstand, men som tidligere nævnt ligger vores sted meget naturskønt, cirka 400 meter fra en fantastisk strand, hvor man har større chance for at møde en ko end en turist. Der er masser af muligheder for korte og lange vandreture, f.eks. langs stranden til den lidt større by Kafountine (syv kilometer og retur med en taxa), eller til den lille lodge ”Diannah Bolong”, som kan nås efter en halv times vandring ad små sandede stier. Her kan man f.eks. nyde en kold øl eller en Gin & Tonic og returnere langs stranden på cirka tre kvarter. Og en halv times gang fra vores sted er der en lille indsø med store krokodiller!

Klik eller tryk på nedenstående fotos for større format og mere info.


Forslag til udflugter:

Alle de nævnte udflugter kan foretages med eller uden guide. Hvis man foretager turene individuelt, hjælper vi gerne med at skaffe taxaer og booke overnatninger.

Sejltur i mangroveskovene syd for Kafountine (heldagstur)
Man kører med taxa fra vores sted til labyrinten af kanaler i mangroveskovene syd for den lidt større by Kafountine med deres smukke natur og enestående fugleliv. Vi går om bord i en pirogue-båd og sejler ind i mangroveskovene gennem labyrinten af kanaler. Undervejs går vi i land på en ø ude i sumpene, hvor der ligger en kristen kirke, og hvor man dyrker illegal marihuana. Det lokale politi ved alt om de illegale hash-marker, men til dato er der ikke gjort seriøse forsøg på at stoppe dyrkningen!

Udflugt til Ziguinchor (flerdagestur)
Ziguinchor er en større by, som ligger ved Casamance-floden. Centrum af byen har et eksotisk folkeliv med store markeder og masser af spændende butikker. Vi kan arrangere en flerdagesudflugt på to eller tre dage med overnatning på vores favorithotel Perroquet, som ligger ved bredden af Casamance-floden. De laver god mad, som man kan indtage på den udendørs restaurant med flod-udsigt. Herfra kan vi tage på en sejltur på nogle timer i en pirogue-båd ind i labyrinten af kanaler i mangroveskovene og besøge nogle af de afsides fiskerlandsbyer, som kun kan nås ad søvejen. Og hvis I har mod på det, kan vi besøge den idylliske fiskerlandsby Pointe Saint Georges, eventuelt med overnatning der. Pointe Saint Georges kan nås med 2 ½ times sejlads med en pirogue-båd fra hotel Perroquet. Jeg har skrevet en illustreret artikel om Pointe Saint Georges på http://www.ponty.dk/pointe-saint-georges-2022.htm.

Valuta
Den lokale møntfod i Senegal er Cefa (CFA). Vekselkursen i forhold til danske kroner er cirka 113, dvs. man får det omtrentlige beløb i kroner ved at fjerne de to sidste nuller og lægge lidt til. Der er hæve-automater (ATM) i Ziguinchor, men den nærmeste hæve-automat fra vores sted ligger i Bignona, som kan nås i bil på cirka en time. Så medbring masser af euro i kontanter. De kan veksles overalt.

Rejseguides om Senegal
Den bedste rejseguide om Senegal er den nyeste udgave af Bradt Travel Guide Senegal (på engelsk). Meget informativ om alt. Bogen kan blandt andet købes eller skaffes gennem Nordisk Korthandel i København.

Vaccinationer / medicin
Der kræves vaccination mod kolera ved indrejse i Senegal, men jeg er aldrig selv blevet afkrævet dokumentation for dette. Men medbring jeres vaccinationskort, hvis I har sådan et.

Malaria
Som beskyttelse mod malaria bruger jeg selv Vibradox (Doxycyklin), som kan købes med recept på apoteker i Danmark. Man tager 1 tablet dagligt dagen før rejse, under opholdet og en uge efter hjemkomst. De koster ikke ret meget i modsætning til de meget dyre Malarone. Selv er jeg aldrig blevet smittet.

Dette var, hvad jeg umiddlbart kunne komme i tanke om, men skriv eller ring endelig, hvis I har spørgsmål. Min Email-adresse er pontoppidan214@gmail.com, og mit mobilnummer er 3138 3407.


Jeg mødte min hustru Fatou i Abene i februar 2019, og vi blev gift juleaftensdag 2020 i byen Ziguinchor.Min hustru er uddannet kok, og hun laver fremragende mad.
Solnedgang ved Atlanterhavet tæt på vores sted.
Hvert år i starten af januar afholdes en musikfestival i Abene, med masser af sang og dans.
I modsætning til Dakar er Ziguinchor en by uden stress, og den ligger tæt på Casamanche-floden med dens labyrint af bifloder og mangroveskove. Området har et meget rigt fugleliv, og inde i mangrovesumpene er der små fiskerlandsbyer, som kun kan nås ad søvejen.
Mangrovesumpene nær Ziguinchor har et meget rigt fugleliv, her pelikaner.Klik eller tryk HER for at se hovedmenuen for den danske del af min hjemmeside.