Lidt om Hanne-Vibeke Holst


Af Erik Pontoppidan



Hanne-Vibeke Holst er en af mine favoritforfattere, som ofte har givet min fritid større livskvalitet, hvad enten jeg har befundet mig i et S-tog, været på ferie eller har siddet hjemme i de mørke juledage. Smag og behag er jo meget forskellig, men hendes bøger har altid formået at fængsle mig fra først til sidst i ledige stunder. Her er et par af hendes udgivelser:


Hanne-Vibeke Holst: Kongemordet. Gyldendal, 2005. 489 sider.

Jeg har altid pløjet mig gennem Hanne-Vibeke Holsts bøger meget hurtigt, og denne bog er ingen undtagelse - i øvrigt på samme måde som med hendes forrige bog "Kronprinsessen", som jeg læste for et par år siden. Jeg havde ønsket mig og fik begge bøger i julegave, og i begge tilfælde fik jeg nogle herlige dage i vintermørket med fængslende læsning fra først til sidst. Hun skriver imponerende godt og medrivende, også denne gang om magtkampen i toppen af dansk politik set indefra og udefra. Sjældent har jeg mødt så meget empati i psykologiske personbeskrivelser. Bogen er i øvrigt en naturlig fortsættelse af "Kronprinsessen", men det er ingen forudsætning, at man har læst denne bog for at kunne følge med i handlingen.

Hvorfor er hendes bøger så medrivende? Et meget kort svar kunne være, at personerne er beskrevet på en troværdig måde, som får én til at tro på, at de sagtens kunne have eksisteret i virkeligheden. Og selv om alle personerne i romanen er fiktive, så er der nære forbindelser mellem forfatterens rollemodeller i det virkelige liv og bogens hovedpersoner. Et andet meget interessant emne er magtens væsen og hvad magt gør ved både de mennesker, der har den, og deres omgivelser.

Der er to hovedtemaer i bogen. Det ene er den skånselsløse magtkamp mellem to danske toppolitikere, det andet er hustruvold og kvindeundertrykkelse. Forfatteren er kendt som feminist, og hun giver udtryk for klare politiske holdninger i bogen, dog uden at tage de helt store skyklapper på - en velgørende egenskab hos en skribent, især hvis man er vokset op i en fjern fortid, hvor romaner blev underkendt, hvis deres budskaber ikke var politisk korrekte.

Hanne-Vibeke Holst: Kronprinsessen. Gyldendal, 2002. 400 sider.

Bogen handler meget kort fortalt om en ung kvinde midt i trediverne med en fortid som græsrod i miljøbevægelsen, der bliver miljøminister. Dermed kommer bogen også til at handle om en masse andre ting: Kampen for ens idealer som toppolitiker og som aktivist, privatlivet i forhold til rollen som en kendt person, pressens aggressive fremfærd, det politiske spil omkring magtens centrum i Danmark og meget andet.

Det behøver der ikke nødvendigvis at komme god roman ud af, men bogen er blændende godt skrevet, med masser af humor, empati og indsigt i det politiske liv på Christiansborg. Rygtet vil vide, at forfatteren har lavet et grundigt research-arbejde før hun skrev den, og det tror man på, når man har læst den. Man får en masse associationer til nulevende, kendte politikere, og siden jeg blev færdig med den har jeg haft den i baghovedet hver gang jeg har hørt interviews med topfolk i dansk politik.




Klik HER for at at se hovedmenuen for mine favoritbøger.
Klik HER for at se hovedportalen for min hjemmeside.