Lukningen af satireprogrammet Selvsving i P1 var en voldtægt af demokratiet!

Af Erik Pontoppidan
Er vi ved at få DDR-tilstande i DR?

Først troede jeg det var en aprilsnar, men desværre: P1’s ledelse lukkede og slukkede for satireprogrammet Selvsving pr. 1. april 2011.

Lukningen af Selvsving er helt sikkert et resultat af politisk censur i Danmarks Radio. Oven i købet under en regering, som i ytringsfrihedens hellige navn har foretaget sig uhyrlige ting for at bevare magten. Det er en skandale!

I starten af marts 2011 skrev Henrik Chulu et åbent brev P1’s ledelse med en stærk kritik af lukningen af Selvsving. Du kan læse brevet ved at klikke HER. Kanalchef Anders Kinch-Jensen har besvaret brevet som et svar i en blog med hundredevis af rasende kommentarer til lukningen. Hans standardsvar, der kan findes som nr. 142 i bloggen, lyder sådan:

”Jeg har med stor interesse læst jeres kommentarer - og kan bekræfte, at P1 har besluttet at afslutte det faste samarbejde med Selvsving.

Selvsving har leveret aktuel politisk satire de seneste seks år på cirka halvdelen af årets fredage. Det har vi været glade for, men mener også at tidspunktet er kommet for at gå nye veje. Derfor kommer den sidste udsendelse fredag den 1. april.

Kanalens ønske om at sende aktuel, politisk satire er uændret. Behovet og inspirationskilderne er ikke blevet mindre. Fra efteråret bliver satiren derfor ført videre i nye formater, på andre måder og med mere sendetid. Jeg tror på at der er mange samfundssatiriske talenter i Danmark, som vil være med til at udvikle genren.

Derfor er der tale om en omprioritering af kanalens satireindsats - ikke en nedprioritering”.


Officielt er der ingen politisk censur, i DR, men sporene skræmmer. I blå bloks regeringstid har der f. eks. tidligere været lagt et stærkt politisk pres for at ændre flere af programmerne. Tag f.eks. Søren Espersens hårde kritik af flere danske drama-serier, blandt andre TV-serien ”Forbrydelsen”, som han har kaldt stærkt venstredrejet. For slet ikke at tale om den konkrete e-mail fra daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) for nogle år siden til daværende bestyrelsesformand i DR, Jørgen Kleener. E-mailen indeholdt blandt andet en stærk kritik af Ole Sippels rapporter om Irakkrigen, som blev kaldt ensidige og ekstreme. Der har også været et politisk pres for at ændre programmet ” Orientering”, som sendes i P1 på hverdage fra kl. 17 til 19. ”Orientering” går bag om begivenhederne på en seriøs og lidt alternativ måde, som måske ind imellem kan skræmme politikerne på højrefløjen, fordi programmet går i dybden på en tankevækkende måde. Det er efter min mening et af de allerbedste programmer, hvis man ønsker objektiv viden bag om sensationsjournalistikken om, hvad der sker ude i verden.

TV-redaktør Henrik Palle beskriver tragedien omkring lukningen af Selvsving meget rammende i sin kommentar i Politiken tirsdag den 22. marts 2011 (uddrag):

”... Samfundet har, såvel i disse år som i de kommende og uanset til enhver tid siddende regerings farve, brug for politisk satire. I fjernsynet, i litteraturen, i pressen og ikke mindst i radioen, fordi den kommer så bredt ud og dermed punkterer magtfigurerne for repræsentanter for alle sociale klasser og politiske ideologier. Når vi alle sammen kan sidde foran radioen, hvad enten det så er i sofaen, omkring morgenbordet eller i bilen, og more os over, at der bliver gjort tykt nar af politikere, vi er enige eller uenige med, så styrker det – fandeme så – det højhellige Demokrati, som altså er og bliver det mest dyrebare, vi som nation og samfundsmæssigt fællesskab ejer.

Desværre er vore dages politiske magthavere meget lidt glade for at blive gjort til grin i satire. Hvilket peger på en grasserende mangel på såvel politisk som personligt overskud. Men netop fordi Lars Løkke og konsorter ikke kan tåle at blive taget pis på, er der desto mere grund til at gøre det. Især i den nationale, licensfinansierede radio.

Og derfor er det vemodigt at sige ”farvelsving”. For uden ”Selvsving” er der en reel fare for, at Danmark bliver lidt mindre demokratisk og en hel del kedeligere”.


Selvsving er det eneste satireprogram i nyere tid, som har substans. Skam Jer i DR! Er vi ved at få blå lejesvende i Danmarks Radio?

Til allersidst: Her er et par links til et par guldkorn fra Selvsving:

Jeg skulle have haft flexlån, sendt i P1 7. november 2008, frit efter Dan Turèlls "Jeg skulle have været taxachauffør".

Milena Penkowa, sendt i P1 11. marts 2011, med temaet fra ”Blade Runner” som baggrundsmusik. Genialt fundet på! Milena Penkowa ligner helt klart en replikant!

Lars Løkkes godnathistorie, sendt i P1 11. marts 2011.


"Og til de lyttere, der trofast har fulgt os gennem årene, vil vi gerne sige: UNDSKYLD!"

(Slutreplik ved Selvsvings afskedsshow i DR's koncertsal fredag den 1. april 2011).
Klik HER for at se hovedportalen til min hjemmeside
Klik HER for at kontakte mig pr. Email