Mit liv som pensionist
Sidst revideret i december 2022
Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
|
|
|
|
Det var meget svært for mig at gå på pension. Som det vanemenneske, jeg altid har været, var det en stor omvæltning lige pludselig at skulle tilrettelægge mit eget liv 100% efter rigtig mange år i et trygt og meningsfuldt job på arbejdsmarkedet med gode kolleger. Mine interesser var nu ikke mere fritidsinteresser men var pludselig blevet selve indholdet i mit liv. Måske misundelsesværdigt for mange, men ikke desto mindre en af de største omvæltninger i min tilværelse. Kort tid efter min fratrædelse syntes jeg, at der skulle ske noget radikalt, så jeg rejste til Indien i to måneder, hvor jeg deltog i frivilligt arbejde med undervisning af børn og unge i engelsk og IT.
Jeg gik på pension i september 2012 og har nu forlængst vænnet mig til mit nye liv. Det er vigtigt for mig, at hver dag har et formål, hvad det så end måtte være. Hvis jeg brugte flere sammenhængende dage udelukkende til avislæsning, radio, TV, rengøring og lignende, ville det gå op i hat og briller. Så det gør jeg ikke. I stedet for har jeg engageret mig i en række aktiviteter, som det kræver en kalender at holde styr på: Arbejde i Ældresagen, ugentlige bartendervagter i Danmarks eneste rejsecafé Café Globen, som jeg er medejer af, diverse aftenkurser, med mere. I modsætning til dengang jeg var arbejdsramt, er mine aktiviteter nu spredt over alle tidspunkter på alle dage i løbet af ugen, så der nu for alvor er brug for en kalender.
Jeg har rejst rigtig meget både før og efter jeg gik på pension. Jeg har været aktivt medlem af De Berejstes Klub siden 2002 og bruger stadig klubben meget, både i Café Globen, på medlemsaftener og på rejser arrangeret af klubben, f.eks. til Iran (i sommeren 2014) og til Kirgisistan, som jeg besøgte i sommeren 2015. Og så har jeg foretaget adskillige andre rejser siden min pensionering. Interesserede kan se en komplet fortegnelse over mine udlandsrejser på www.ponty.dk/ultimali.htm. Listen bliver løbende ajourført. Jeg bruger stadig en del af min fritid til at vedligeholde min efterhånden store hjemmeside, som især handler om rejser. Den bliver besøgt af rigtig mange, og det er et meget kreativt arbejde at udvikle den.
Og sidst, men ikke mindst: Socialt samvær med venner og bekendte er meget vigtigt for mig. Jeg er en ivrig biografgænger, men modsat mange andre synes jeg, at TV har rigtig mange gode film og udsendelser, hvis man blot er selektiv. Det er rigtigt, at f.eks. DR1 har alt for mange totalt ligegyldige programmer i primetime, men DR-K og DR2 har et rigt udvalg af kvalitetsstof, som man kan vælge at se afhængigt af smag og interesser.
Mit sommerhus
Siden starten af nullerne har jeg haft et sommerhus i Melby ved Liseleje, hvor jeg nu bor permanent. Og jeg holder utrolig meget af stedet. Det er et norsk bjælkehus med brændeovn og flere træterrasser. Selv foretrækker jeg den sydvendte terrasse, for der skinner solen altid mest. Den store stue indeholder masser af dejlige bøger, som er samlet gennem et helt liv, og på væggene er der kort over områder fra hele verden.
Og så har jeg et fedt sommerhus i Melby ved Liseleje - et norsk bjælkehus, hvor jeg nu bor permanent. Her er der bøger alle vegne, og i den store stue hænger der kort på væggene over eksotiske områder fra hele verden. Og her er der altid noget at tage sig til, både praktisk og intellektuelt. I mit pulterrum i sommerhuset ligger der en kæmpe stak gamle Anders Andblade og Illustrerede Klassikere helt tilbage fra 1950-erne. Tegneserier, som jeg dengang lærte utrolig meget af, inklusiv Anders Andbladene! I min barndom holdt jeg meget af disse blade, og jeg slugte historierne hver tirsdag, når der udkom et nyt nummer. 50-erne og til dels starten af 60-erne var i det hele taget Anders And-bladenes storhedstid. De var fyldt med gode, veltegnede historier med substans, humor og pointer. En sådan kvalitet laves ikke i de numre, der udkommer i dag. Det er derfor bladene er fyldt med såkaldte "udvalgte serier", som i virkeligheden er genoptryk fra Disneys guldalder.
Pulterkammeret rummer også mange papirbilleder, jeg selv har taget og fremkaldt, i kassevis af gamle dias, som jeg ind imellem scanner ind til digitalt format, og et herbarium med cirka 300 vilde danske planter fra dengang, jeg studerede biologi ved Københavns Universitet. Alt det betyder meget for mig, og jeg kunne ikke drømme om at skille mig af med noget af det. De mange planter blev indsamlet og artsbestemt af mig ud fra Rostrups Flora i slutningen af 1960-erne, og jeg har en plan om engang at gennemgå dem alle sammen for at lære dem at kende igen. Jeg husker min tid som aktiv botaniker som indbegrebet af tusind somre, hvor jeg vandrede rundt i skove, på marker og i strandområder og havde et lyst, positivt og forventningsfuldt syn på fremtiden.
Men selv om pensionister i dag er et travlt og engageret folkefærd, så er jeg er sikker på, at de fleste af dem bruger en del af deres øgede fritid til at reflektere over deres liv. Det har jeg også gjort.
Kvinder og parforhold
Siden jeg blev voksen har den røde tråd i mit liv været de tætte relationer i mine langvarige parforhold. Siden midten af 1970-erne har jeg – udover flere mindre affærer - haft tre langvarige forhold, og i december 2020 blev jeg gift med Fatou fra Senegal after at have kendt hende i to år. I øvrigt færste gang i mit liv, jeg har indgået ægteskab. De har alle sammen betydet meget for mig og været lærerige på hver sin måde, men når jeg tænker tilbage, er de utrolig forskellige indbyrdes. Det kan umiddelbart undre én, at man kan falde for SÅ forskellige typer kvinder, men det siger noget om, at alle mennesker har utrolig mange facetter, og at man ikke kan rubricere personer som om de var frimærker. Og alle udvikler sig jo gennem hele livet og er helt andre personer som 60-årige end som 20-årige.
Det bedste af mine kortvarige forhold var mit samvær med Erika i cirka 3/4 år i 1990. Vi var blandt andet gode til dybe, fortrolige samtaler med masser af substans og rejste sammen et par gange (til Polen og Portugal). Billedet er fra vores tur til Algarvekysten i det sydlige Portugal i sommeren 1990.
Og så er der jo tilfældighedsfaktoren! Forstået på den måde, at det er fuldstændig tilfældigt men af altafgørende betydning hvem man støder ind i i sit liv. Et eksempel: Mit første lange kæresteforhold, som varede 15 ½ år, blev skabt, fordi en bibliotekarkollega på Frederiksberg Bibliotek i foråret 1973 tilfældigvis gjorde mig opmærksom på et ledigt årsvikariat som bibliotekar ved Askov Højskoles Bibliotek. Jeg søgte jobbet dagen før ansøgningsfristens udløb og fik det! Og på Askov blev jeg kæreste med min nabo i Humlehaven, som jeg senere flyttede sammen med i København og fik et barn med. Dybt fascinerende ved nærmere eftertanke, men et yderst almindeligt eksempel i livets lotteri.
At leve i et parforhold er nok det tætteste, man kan komme et andet menneske. Men hvorfor er skilsmisseprocenten i Danmark 46 %? Det er der skrevet utallige bøger og romaner om, og at gå i detaljer om emnet her ville være som at beskrive en nål i en høstak! Men man kunne som noget meget alment sige, at de små irritationer over egenskaber hos sin partner, som man fortrænger i forelskelsesfasen, er de samme, der mange år senere kan få afgørende betydning for forholdet.
Og så tror jeg det er meget vigtigt ved valg af partner, at man med det samme føler sig fysisk tiltrukket af hinanden. Udseendet er jo det allerførste indtryk, man får af en person, man aldrig har mødt før, og de gange, jeg har været på dating, har jeg i løbet af cirka ti sekunder kunnet afgøre, om der er basis for et forhold! Hvis man ikke med det samme føler sig fysisk tiltrukket af hinanden mener jeg ikke, at man skal gå videre. Men hvis man både kan li den andens udseende og det senere viser sig, at kemien passer og man er på bølgelængde, begynder det at blive interessant!
Jeg må på det bestemteste advare mod parforhold, hvor man udover sin partner skal dele bolig med hans eller hendes hjemmeboende børn. Det er en farlig cocktail, som desværre er årsag til rigtig mange skilsmisser. Nogle - nok især kvinder - mener, at man sagtens kan elske andres børn lige så meget som sine egne. Det er IKKE rigtigt! Blodets bånd er noget fundamentalt, som har rødder langt tilbage i menneskehedens historie. Lyder det gammeldags? Måske, men det bliver det ikke mindre rigtigt af. Jeg taler af både personlig og af nære venners erfaring.
Når et par flytter sammen og tager nogle af deres egne børn med i forholdet, medbringer de også mange års individuel opdragelse, kotymer og traditioner. De medbringer også dybe, følelsesmæssige bånd, som det er meget svært for fremmede at blive en del af. Og de fleste mindre børn ser deres papfar eller papmor som et fremmedelement og måske endda som en trussel. Bevares, der findes da eksempler på det modsatte, men de hører til undtagelserne.
Min femme fatale
Jeg vil ikke gå i detaljer med mine parforhold, for det hører ind under privatsfæren. Med én undtagelse. I 1995 mødte jeg en pige, som jeg kom sammen med et lille halvt års tid, og dėt scenarie var så anderledes og spektakulært, at det fortjener en kort omtale. Til skræk og advarsel for sex-hungrende mænd, som ukritisk springer ud i en affære alene på grund af indpakningen!
Karin var velbegavet, charmerende og sexet. Vi mødtes på en vandretur i starten af 1995. Det var på det tidspunkt mere end et år siden, at jeg havde haft nærkontakt med det svage køn, og i den situation er de fleste mænd meget udsatte, hvis de oplever, at en tiltrækkende kvinde viser dem mere end almindelig interesse.
Jeg var på det tidspunkt 48, og Karin var 10 år yngre end mig. Veltalende, intelligent, med en flot figur og med store bryster, lyst hår og en meget kvindelig udstråling, som på mange måder kunne minde om Marilyn Monroe. Vi snakkede rigtig godt sammen på vandreturen, og da vi skiltes, spurgte hun, om hun måtte kontakte mig. Det gjorde hun så et par uger senere, da hun dukkede uanmeldt op ved min lille toværelses lejlighed i Lyngby. Efter et par glas vin brød hun pludselig grædende sammen. Jeg forstod ikke helt hvorfor, men det endte med, at hun overnattede hos mig.
Jeg var naturligvis smigret i starten, for Karin var i det ydre en meget attraktiv kvinde, som uden overdrivelse kunne score næsten alle de mænd, hun ville dengang. Men da vi begyndte at komme sammen, opdagede jeg efterhånden, at der var noget rivende galt med hende. Hendes liv blev langsomt afdækket for mig, og efterhånden måtte jeg erkende, at jeg var stødt ind i en femme fatale. Hun havde i mange år været på førtidspension på grund af psykiske problemer, var blevet seksuelt misbrugt som barn og havde forsøgt at begå selvmord flere gange. Jeg fik aldrig sat navn på hendes diagnose, men jeg vil i bagklogskabens lys betegne hende som en typisk borderliner. En borderliner er et menneske med en personlighedsforstyrrelse, hvor man handler impulsivt og uforudsigeligt, har svært ved at styre sit temperament og let kommer i konflikt med andre, og det passede perfekt på hende.
Karin var undtagelsen i mine forhold med hensyn til at være utro. Hun sendte positive signaler ud til alle de mænd, hun fandt tiltrækkende, og i løbet af de få måneder, vi var sammen, tog hun på en charterrejse til Tyrkiet med en anden fyr, og hun prøvede endda at skjule det for mig. Når jeg tænker tilbage, er det oplagt at sammenligne hende med en, der nød at have hovedrollen i en teaterforestilling med en masse medvirkende skuespillere.
Vi kom sammen et lille halvt års tid, og slutscenerne var meget dramatiske. De typiske, gentagne slut-scenarier var, at vi skiltes som uvenner, hvorefter hun ringede til mig nogle dage senere og ville genoptage kontakten. Det endelige brud skete en sommerdag i 1995, hvor Karins mor ringede til mig og fortalte, at hun var på vej ud til mig med en økse. Heldigvis slap jeg med skrækken.
Affæren satte sig dybe spor hos mig som den følsomme person, jeg er, og det tog flere år, før jeg kom op på mærkerne igen og var stand til at fungere normalt. I bagklogskabens lys har jeg tit ærgret mig over, at jeg ikke sprang ud af forholdet i tide, men som tidligere nævnt er de fleste singlemænd meget udsatte og i følelsernes vold, hvis de efter lang tids cølibat møder interesse fra en attraktiv kvinde. Men jeg kan fuldt ud tilslutte mig det advarende ordsprog om kærlighed og parforhold, som siger: ”Hold dig væk eller tag, hvad der kommer!.
”… Som mænd forstår vi ikke umiddelbart, hvorfor de samme diskussioner kan dukke op igen og igen. Når vi én gang har afsluttet en diskussion, tror vi, at den er slut. Vi tror, ting går over af sig selv. Ligesom med svenskenøglen i værkstedet bilder vi os ind, at den er sat på plads, når vi én gang har været igennem snakken. Det er den ikke. Det er med diskussioner i parforhold som med muldvarpeskud på en græsplæne: De dukker op igen og igen og er svære at komme til livs.
Derfor, uanset hvor små diskussionerne måtte synes, og hvor harmløse de tager sig ud, betaler det sig at gå dem i møde og tage dem alvorligt. Det er trods alt nemmere at slukke en ildebrand, når det bare er gløder, end når hele huset står i flammer.” Kilde: Lars Daneskov: Kæreste mand. Kunsten at blive en bedre halvdel. 2010. Lars Daneskov har blandt andet været kæreste med TV-værten Cecilie Frøkjær. |
Hella Joofs ti bud:
1. Det største af alt er kærlighed. Det er vigtigere end alt andet. Vand kærligheden, så den ikke tørrer ud. Og tak for den, hver gang du møder den. 2. Spar ikke på kærligheden. Elsk alt, hvad du kan. Men du må ikke lade som om. Du må ikke handle med kærligheden. Og du må ikke jaske med den. 3. Du skal huske at slappe af. Trække stikket. Sove på sofaen midt på dagen. Lade opvasken stå. Gå på bare tæer i græsset. 4. Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne. De var også små børn engang med store knæ og bange øjne. Du får selv brug for tilgivelse, når du en dag bliver mødt af dine egne børns vrede. 5. Du må ikke tage et andet menneskes liv. Selvfølgelig må du ikke det. Men du må heller ikke ødelægge et andet menneskes livsglæde. Du må ikke mobbe og lægge fælder. Og du må ikke glæde dig, når det går andre dårligt. Eller når din veninde har fået en stor røv og forkølelsessår. 6. Du må gerne blive skilt, hvis du har giftet dig med den skrupforkerte. Men hvis du har giftet dig med den rigtige, så prøv at finde kærligheden frem igen. Måske ligger den pakket ned i en kasse med vintertøjet. Måske har du glemt den oppe i sommerhuset. Husk, at nissen flytter med. Så hvis du ikke har fået styr på dine dæmoner i dit første ægteskab, vil du møde dem i dit næste. Og det næste ... 7. Det, der er dit, er dit, og det, der er andres, er ikke dit. Man kan ikke tage noget fra hinanden. Den mand eller kjole eller det job, der gør din veninde lykkelig, vil du slet ikke have. Du vil hellere have din egen mand og din egen kjole og dit eget job. Der er ingen grund til at være misundelig. Der er nok til os alle. 8. Du må ikke bagtale hverken dine venner eller dine fjender. Sig tingene til folks ansigt, men mærk lige først efter, om du er ude i et kærligt ærinde. Hvis ikke, er det tit bedre at tie. 9. Glæd dig over alt det, der er dig. Din krop, din sjæl, din højde, din vægt. Du er præcis, som du skal være. En sjæl i en krop. Kroppen skal du passe på, så sjælen har et godt sted at bo. Du må ikke tale grimt til og om din krop. Så bliver den ked af det, og så strammer den om sjælen. 10. Husk, at livet er en rejse, og nogle gange ender man i en anden by end den, man havde købt billet til. Så må man anskaffe sig et kort over den nye by og glæde sig over dens floder og tårne og spir. Husk, at livet bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Men det er en hemmelighed. Kilde: Forfatteren, filminstruktøren og skuespillerinden Hella Joof. |
”Ægteskabet er næstekærlighedens planteskole”
Ovenstående citat, som stammer fra selveste N.F.S. Grundtvig, hørte jeg i radio24syv i en udsendelse med et interview med en præst (jeg husker ikke hvilken) i januar 2018. Efter min mening et ganske tankevækkende citat, som stadig er brugbart i dag på trods af, at det er mindst 150 år gammelt.
|
|