En anderledes naturoplevelse

Nattur i Nordsjælland med Dansk Fjeldvandrerklub 17. - 18. Juni 2000


Tekst: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan

Hvad med at tage på en vandretur om natten? Starte et par timer før solnedgang og gå natten i møde i et smukt naturområde. Mærke sommerens dufte og opleve det tiltagende mørke, som til sidst næsten omslutter én. Sove nogle timer under åben himmel ved bredden af en sø midt inde i en af Danmarks største skove. Og tidligt næste morgen pakke soveposen sammen og gå tilbage til civilisationen.

Lyder det helt skørt? For det var faktisk hvad nogle af os gjorde på klubbens nattur den 17. / 18. juni 2000.

Vi mødtes på stranden ved Tredje Tangvej uden for Hornbæk lørdag aften ved halv 9-tiden. Den lave sol skinnede ude over Kattegat, og luften var krystalklar. Så klar, at man tydeligt kunne se Hallandsåsen som en fjern bjergkæde i horisonten, fra den svenske kyst og langt ind i landet. En fascinerende oplevelse og ret utroligt, eftersom der er næsten 40 kilometer op til åsen fra Hornbæk. At kunne se de skandinaviske fjelde fra Hornbæk er faktisk bemærkelsesværdigt!

Så begyndte vi at vandre ind i landet. Først gennem Horneby Sand og det smukke, fredede naturområde "Rusland" med åbne vidder og nye, flotte udsigter. På en af bakkerne herinde ligger der i øvrigt et museum for billedhuggeren Rudolf Tegner, med en masse store skulpturer af mennesker spredt rundt omkring i landskabet. Museet var vistnok helt ukendt for de fleste, og det var en helt speciel oplevelse at gå rundt mellem skulpturerne i skumringen. Fra bakketoppen kunne man stadig se en flig af Kattegat i det fjerne.

Herefter vandrede vi for alvor ind i natten. I tusmørket var luften mættet med duften af grønt græs og blomster. Efterhånden blev det så mørkt, at det var umuligt at se hvor man trådte inde i de mørkere dele af skoven. Men det er en del af oplevelsen. Man føler sig helt i sit eget univers, når man vandrer i nattemørket, og kigger man ud på de lysere dele af skoven er det tit umuligt at afgøre, om det er en sø, et bregnekrat eller en græsbevoksning, man passerer. Alt er indhyllet i et uvirkeligt lysskær. I øvrigt synes jeg, at man tænker utrolig godt på sådan en nattevandring. Jeg vil ikke sige, at hele ens liv passerer revú, men det er tæt på! Der er i hvert fald mange ting, der falder på plads!

Lidt over midnat passerede vi Esrum by og Esrum Kloster med den gamle vandmølle. Møllen kørte ikke, men der var tændt lys derinde, så man kunne se de gamle trækonstruktioner, og lige ved siden af kunne man høre, men ikke se det brusende vand fra åen.

Senere nåede vi ned til bredden af den store Esrum Sø, hvis store vandflade lyste op i sommernatten. Og ved 2-tiden nåede vi til vores overnatningssted ved søbredden, som Hasse havde fundet til gruppen. Her skulle vi sove ca. 3 timer i de medbragte soveposer for at samle kræfter til den sidste halvanden times vandring ved daggry.

Det var med blandede følelser, vi gik til ro, for i samme øjeblik vi nåede frem til stedet begyndte det at regne, og det var vores medbragte udrustning ikke beregnet til! Vores skepsis blev dog gjort til skamme, for rastepladsen var fyldt med store, høje bøgetræer med mange etager af beskyttende blade. Derfor var der stort set ingen af de 10 turdeltagere, som blev våde. I øvrigt blev det kun til en stille natteregn, som holdt op ud på morgenen.

Vi blev vækket ved halv 6-tiden af Hasse, og efter at have spist resten af vores proviant vandrede vi de sidste halvanden time for at nå søndagens første morgenbus fra Nødebo til Hillerød.

Til de, der ikke har prøvet det, kan jeg varmt anbefale en sådan tur, hvis den bliver gentaget næste sommer (og det siger Hasse, at den bliver!). At vandre en hel nat er en grænseoverskridende oplevelse, som man bestemt ikke glemmer lige med det samme.

Retur til Dansk Fjeldvandrerklub
Retur til hovedmenuen for min hjemmeside