Klavermusik af Chopin

Af Erik Pontoppidan


Min musiksmag er både moderne og klassisk. Desværre er det (endnu) sådan, at langt de fleste MIDI-udgaver af musik på nettet lyder rædselsfuldt i langt de fleste PC'ere, så jeg vil ikke belemre nogen med noget, der forgæves prøver at efterligne et forbillede. Alternativet er at lave links til andre filformater med en bedre lyd, men hvis det tager flere minutter at downloade et stykke musik, er noget af ideen med det hele gået tabt.

Det betyder, at musik-udvalget her er meget styret af, hvad der rent teknisk er acceptabelt at lytte til på en PC'er. F. eks. holder jeg meget af Enya, men selv om der findes flere sites på nettet med hendes musik, har disse intet at gøre med den ægte vare.

Jeg holder også meget af Chopin, og flere af hans klaverstykker lyder faktisk tåleligt på MIDI. Her er et par smagsprøver fra hans klavermusik, som man kan høre ved at klikke på dem:

Chopins etuder er sandsynligvis skrevet mellem 1829 og 1834, hvor han var ung. Ifølge Liszt har etuderne "en ungdommelig styrke, som man ikke finder i de senere værker".

Etude, Opus 10, nr. 3 : Et af de mest berømte klaverstykker af Chopin og ifølge mange det smukkeste, der nogensinde er skrevet.

Her er et par andre eksempler på de vistnok 24 etuder, Chopin har skrevet ialt:

Etude, Opus 10, nr. 5

Etude, Opus 25, nr. 1

Etude, Opus 25, nr. 9

Chopins ballader er som hans øvrige musik helt igennem romantisk og passer meget godt til hans egen udtalelse om "at skabe tonedigtninger, som har individualitet". Men uanset hvordan man fortolker dem, så er de - som det meste af hans musik - utrolig afstressende at lytte til.

En af de mest kendte af balladerne er:

Ballade, Opus 23 i G-moll. :

Hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål, så skriv til erikponty@post.tele.dk