Gensyn med fortiden på Frederiksberg
Gensyn med fortiden på Frederiksberg

Besøg i mit barndomshjem på N.J. Fjords Alle ved Landbohøjskolen

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Forleden dag besøgte jeg mit barndomshjem på Frederiksberg, og det var en fantastisk oplevelse. Jeg boede i en lejlighed på N.J.Fjords Alle 2 nær Landbohøjskolen på Frederiksberg i hele min barndom, indtil jeg flyttede hjemmefra. Mine forældre boede der som lejere, og da min mor døde i 1996, købte jeg lejligheden og solgte den fem år senere. Siden har jeg drømt om at besøge den igen for at se, hvordan de nye ejere har indrettet den. Jeg har i mange år haft utallige natlige drømme, hvor jeg spadserer rundt i lejligheden og møder min afdøde familie.


Men i marts 2021 blev mine drømme til virkelighed - dog uden gensyn med min familie! Under en spadseretur sammen med en af Café Globens bartendere slog vi et smut forbi hoveddøren til opgangen for at se, om de nye ejere fra 2002 stadig boede der. Det gjorde de, og ikke nok med det. Vi mødte dem helt tilfældigt ved hoveddøren, og så kunne jeg ikke modstå fristelsen til spørge, om vi måtte gå med op og se lejligheden.
Det var utrolig spændende for mig. Spøgelserne drev ned ad væggene. Min far var en meget dygtig pianist, og han spillede dagligt Chopins klavermusik, så det kunne høres på det meste af Fjords Alle. Og lejlighedens indretning og duften af min mors hakkebøffer dukkede pludselig op på mit hukommelseskort.


Men HOLD da op, hvor var der lavet meget om. Dagligstuen var indrettet som køkken, og mit barneværelse var suppleret med en altan ud til gården.
Mærkeligt at tænke på, at alle mine oplevelser fra min barndom på Fjords Alle kun eksisterer ET sted i dag: Inde i MIT hoved.




Min mor, morfar og mormor ved mit barndomshjem på N. J. Fjords alle 2 ved Landbohøjskolen. Billedet er formentlig fra midten af 1950-erne.
I baggrunden, på hjørnet ved Rolighedsvej, holder en linje 2 ved stoppestedet. Bemærk også den store møbelforretning på hjørnet. Lokalerne i møbelforretningen genopstod senere som ”Husar Pub”, der eksisterede i mange år som en vaskeægte københavnsk bodega, indtil den for nylig fik nye ejere og genopstod som ”Gensyn Bar” med et helt andet og mere moderne koncept.


De gamle forretninger på Fjords Alle

De nye ejere af mit barndomshjem anede intet om de forretninger, der havde ligget lige ved siden af på gaden. På hjørnet af Fjords Alle og Rolighedsvej lå der f.eks. en stor møbelforretning. Eller jeg vil nu snarere kalde det en marskandiserforretning, for den indeholdt alt muligt skrammel i kategorien brugte og slidte møbler. Indehaveren var en trivelig ældre mand, som om sommeren kunne sidde i timevis uden for forretningen og ryge cigarer. Jeg tror ikke han solgte ret meget af sit tvivlsomme varelager, men en type, det var han i hvert fald. En af dem, der bliver siddende på nethinden.




Fru Ulriksen i sin grønthandler -og kolonialbutik på Fjords Alle.


Lige over for møbelhandleren lå grønthandler Ulriksens lille butik på N.J. Fjords Alle. Hun var også en type, som var umulig at forveksle med andre. Fru Ulriksen lignede en ældre kvinde fra et eventyr, og hendes butik lignede noget, som kunne have været udstillet på Arbejdermuseet. Der var en rigtig, gammeldags kaffekværn med store hjul, og lugten i butikken glemte man aldrig, hvis man havde været der. Den var en blanding af kaffe, grøntsager, frugter, vaskepulver og diverse kolonialvarer. Fru Ulriksen var ikke altid helt appelsinfri, og så vidt jeg husker drev hun en lille vognmandsforretning i bagbutikken.
Så var der langt mere ordnede forhold i frøken Rasmussens ismejeri, som lå lige over for mit barndomshjem. Hun havde også sine faste kunder fra gaden, som hun kendte alle sammen. Det var før køleskabenes tid, så et par gange om ugen kom der en mand med en stor isblok på nakken, så mejerivarerne kunne holde sig friske. Og hver morgen fik hun leveret friske forsyninger af mælk, fløde, smør, med mere i en hestetrukket vogn fra sin leverandør. Som nævnt boede jeg lige over for hendes mejeri og husker tydeligt lyden af hestesko på asfalten og klirren af mælkeflasker hver morgen.
I dag er alle tre butikker forsvundet, og der er ingen spor tilbage af dem. Lokalerne i møbelforretningen genopstod senere som ”Husar Pub”, der eksisterede i mange år som en vaskeægte københavnsk bodega, indtil den for nylig fik nye ejere og genopstod som ”Gensyn Bar” med et helt andet og mere moderne koncept. Og fru Ulriksens og frøken Rasmussens butiksvinduer er i dag muret til, så alle synlige spor udefra er væk.



Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.